A MÁV-nak miért engedik meg, hogy hátrányosan különböztesse meg az utasai egy részét decembertől?
Decembertől az, aki okostelefonon vesz jegyet az valamiért akár tíz százalékos kedvezményt is kaphat, de akkor a készpénzes utas miért nem?
Attól, hogy valaki telefonnal fizet miért lesz "felsőbbrendű" a pénz az pénz, ha valaki készpénzzel vesz jegyet, az miért van hátrányosan megkülönböztetve.
Illetve szerintetek ez nem törvénysértő? Mert ez nem egy üzletpolitikai kedvezmény, hanem valaki kitalálta, hogy mert ő telóval utazik mindenki kapjon rá ajándékot, mert ez az. Tehát lénygében véve a többi utassal fizettetik meg illetve a magyar adófizetőkkel azt, hogy valakinek ez a heppje. Ugyanis ha ki lehet gazdálkodni, hogy X utasnak jár 10%-al olcsóbb jegy, akkor Y utasnak is járnia kellene, tehát akkor vagy nem kellene ilyen pofátlan ajándékot adni, vagy kapjon mindenki 10% kedvezmény függetlenül attól, hogy mikor, hol és mivel fizet.
Szívesen hazudnám, hogy jót szórakozok rajtatok, de ezt inkább kellemetlen olvasni, ez egy ugyanolyan értelmetlen semmire nem jó pénzszórás, amit később az adónkból fognak kipótolni, mint a fociba tolni a tízmilliárdokat, aztán lesz belőle vereség Luxemburgtól meg Andorrától, most is csak azért, hogy páran verhessék a nyálukat, hogy mennyire "menők" meg "haladnak a korral" az ő kedvükért mi adófizető többség fog a zsebébe nyúlni, az ország nagyobbik részén meg továbbra is marad a húgyszagú gyorsvonati kocsi, de lehet villogni a cuki menő ÍÍÍÍtikettel, amin még kedvezmény is van! Mert a menőséget megfizeti az állam.
Vegyétek már észre, hogy ez rohadtul nagy pénzszórás.
Az is tetszik, hogy behozzátok a pesti elővárosi vonatokat meg balatoni fürdősöket, facepalm komolyan mondom.
Az nem jut eszetekbe, hogy a pesti előváros forgalomban az utasok jó 90%-a ingázó? Tehát bérlete van, annak hány jegyet kell egy hónapba adni szegény jegyvizsgálónak?
A balatoni vonatok meg jellemzően olyan állomásokon állnak meg, ahol alapból van egy jelentős forgalom, tehát működik több pénztár is, és ezen az, hogy az utasok mondjuk 2-3%-a telósjeggyel utazik nem fog változtatni. Csak irtó undorító, hogy a semmire kapnak ajándékot.
"Szerintem a munkaügyis kamukérdező rájött hogy vannak más kategóriák is..."
Eredetileg ezt a kérdést politikába írtam ki mert az, hogy mi történik a MÁV-nál az igenis a kormány felelőssége, csak valamelyik észlény átrakatta ide.
Mondjuk azon még most is gondolkozm, hogy mit jelent, hogy "munkaügyis kamukérdező"
olyan mint a jó munkás troll válaszoló? :-D
Szerintem neked nem is a kedvezménnyel van a bajod, hanem azzal, hogy más csak simán felszáll a vonatra, 5 másodpercre felvillantja a kallernak a papírját/telefonját és ennyiből letudja az utazás adminisztratív részével való bajlódást, te meg szívhatsz a pénztárnál hagyományos jegyre sorban állva.
Egyébként e-jegy már legalább 4-5 éve be van vezetve a MÁV-nál, tehát egész szép adatsoruk lehet arról, hogy ez miként alakítja át az utazási és jegyvásárlási szokásokat - ha nem az lenne a cél, hogy az eddigi úton haladjanak tovább, akkor nyilván nem 10%-al csökkentik, hanem ugyanennyivel emelik az árát. Egyáltalán nem értem, hogy hogy jössz te ahhoz, hogy feltételezd: a MÁV-nál mindenki hülye, akik pont a saját érdekeikkel ellentétes döntéseket hoznak.
Kérdező, itt az elvről van szó, hogy szeretnék az elektronikus irányba terelni a jegyvásárlásokat. Viszont nem azt csinálják, hogy akkor most holnaptól beszopatjuk a népet, és elkezdjük bezárogatni a pénztárakat, mint mondjuk a BKK, hanem egy ilyen lightos módon teszik, hogy önként átállhatsz. Ha nem akarsz, akkor nem kell, mehetsz a pénztárba sorba állni, vagy a jegyvizsgálót terhelni az apróddal vagy a 20 ezreseddel, mert csak az van nálad.
Egyébként, ha a politika kategóriában tetted fel a kérdést, akkor már értem, mi a problémád. Kormányellenes vagy, ezért próbálsz mindenbe belekötni, ami kormány oldalról jön. Én ezt meg is tudom érteni, én is rühellem a kormányt, az eszement pénzosztást a választás előtt, azt, hogy ezt az intézkedést is "rezsicsökkentés"-nek nevezik. De attól még az irányvonal jó, ezt be kell látni.
A kedvezményrendszerben már most is olyan problémák vannak, hogy csak na. Pl. a 65 éven felüliek ingyenes, számolatlan utazásai, ilyen-olyan alibire kapott kedvezmények, stb. Inkább ott kéne már kitakarítani.
Ezt se értitek meg, azért ez már művészet gyerekek!
Ha egy ÁLLAMI tulajdonú cég, ami ÁLLAMI pénzből tehát ADÓBÓL, működtet egy VESZTESÉGES tevékeynséget, akkor az igenis politikai kérdés, ha ajándékosztást rendez ilyen imbecil módon, egy kiválasztott rétegnek.
Ha holnaptól bejelentenék, hogy a vörös hajúak feleannyi áfát fizetnek, azzal is ilyen lelkesen egyetértenétek meg kitalálnátok, hogy ez is milyen jó elvégre a vörös hajú az ritka, tehát az biztos hasznos tagja a társadalomnak és megérdemli, és te is festeted vörösre a hajadat.
Az meg, hogy amiket leírok, arra nem tudtok reagálni, csak terelitek a témát elég beszédes, eddig például még senki sem tudta megcáfolni, amit írok, csak megy a hiszti a részetekről.
Például leírom, hogy ezt kifejleszteni pénzbe van, fenntartani pénzbe van, hasznot nem hoz, kevesebb ember nem kell a vasúthoz, pénztárakat emiatt nem zárnak be, kalauzból emiatt nem kell kevesebb, de itt félrenéztek és jön a mantra, hogy a haladás így meg úgy, nem a haladásról van itt szó, hanem arról, hogy ez pénzpocsékolás, ráadásul pofára történő pénzpocsékolás, amit ráadásul jellemzően épp az szív meg, aki még szegényebb is, és szarnék rá, ha ezt egy magáncég csinálná, de nem az csinálja, hanem az egyik legnagyobb állami pénznyelő.
De szerintetek ez mind oké, hát nem tudom ki a hülye.
Egyébként megnyugodhattok, ezzel akkor is bajom lenne ha más kormány lenne hatalmon, a hülyeség pártsemleges, ez pedig messze az egyik legnagyobb hülyeség, amit a MÁVnál csináltak.
Zárópoén, én évek óta nem is ültem vonaton, részben épp ezért esik szarul, hogy most a "haladjunk a korral" jegyében részben az én pénzemet is ilyenekre szórakozzák el, az meg külön szánalmas, hogy aki meg nem engedheti meg magának az okostelefon/netetőfizetés/nyomtató kombót még azzal jól ki is tolnak.
Röviden fogadd el, hogy így van és kész, hiába puffogsz miatta.
De sőt akkor már szüntessék meg a külön első és második osztályt is, hisz micsoda dolog, hogy valaki kényelmesebben utazik, mert többet fizet nem?
"Például leírom, hogy ezt kifejleszteni pénzbe van, fenntartani pénzbe van, hasznot nem hoz, kevesebb ember nem kell a vasúthoz, pénztárakat emiatt nem zárnak be, kalauzból emiatt nem kell kevesebb, de itt félrenéztek és jön a mantra, hogy a haladás így meg úgy, nem a haladásról van itt szó, hanem arról, hogy ez pénzpocsékolás, ráadásul pofára történő pénzpocsékolás, amit ráadásul jellemzően épp az szív meg, aki még szegényebb is, és szarnék rá, ha ezt egy magáncég csinálná, de nem az csinálja, hanem az egyik legnagyobb állami pénznyelő.
De szerintetek ez mind oké, hát nem tudom ki a hülye."
Egyrészt a felvetéseid egy része hamis, pl. az nem igaz, hogy nem kell kevesebb ember a vasúthoz, hidd el, hogy hosszabb távon kevesebb ember fog kelleni, vagy értelmesebb munkát fognak tudni végezni, mint hogy robotként nyomkodnak egy számítógépet, amit akár maga az utas is nyomkodhat.
A haladás meg nem csak mantra, ezzel az életfelfogással semmit nem kellett volna fejleszteni az emberiség története során, ma is lakhatnánk barlangokban, és csinálhatnánk a vadászó-gyűjtögető életmódot, mert hát minden egyéb csak pluszköltség volt. Aki azt megkérdőjelezi, hogy 2017-ben szükség van-e elektronikusan vásárolható vonatjegyre, és arra mutogat, hogy ez pénzbe kerül, azzal nem is tudom, hogy van-e értelme vitázni.
Egyébként saját példámat felhozva: ma is vettem ilyen jegyet, miközben sétáltam ki az állomásra. Jegykiadás ilyenkor nincs, kalauznál jegyet venni nem is tudnék, mert nincs nálam általában készpénz (igen, ez is egy elvárás manapság, hogy ezt is el lehessen kerülni). Ugyan most még csak 3%-os kedvezmény jár az e-vonatjegyre, de nem keveslem, mert az a kényelem, hogy se nem pénztárban nem kell sorban állni, sem nem a kalauznál kell az aprót számolgatni és/vagy nagy címlettel szívni, nagyon sok mindent megér. Na ha ezt kiterjeszted több száz vagy több ezer emberre, akiknek az életét megkönnyíted, akkor máris realizálható egy haszon.
Az, hogy most egyes vásárlók x és y kedvezményt fognak kapni, meg simán üzletpolitika, mert nem csak azokat szeretnék e-vonatjegy vásárlásra terelni, akik maguktól is átállnának, hanem mindenki mást is.
Lehet itt vitázni még erről, de azt gondolom, hogy te vagy elmaradva a kor elvárásaitól, és nem vagy tisztában azzal, milyen előnyökkel is jár ez az egész.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!