Mi annak a 90%-os kártányak a neve? És hogy lehet beszerezni, igényelni?
Hatósági igazolvány a neve.
Utazási kedvezményre jogosító hatósági igazolványt annak a részére állítanak ki, aki fogyatékossági támogatásban részesül, illetve aki, vagy aki után szülője magasabb összegű családi pótlék kerül megállapításra.
Az ilyen ellátásban részesülőknek automatikusan küldik az igazolványt.
A fenti ellátások megállapításának feltételeit, az eljárást, jogszabályok tartalmazzák.
A súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának, valamint a fogyatékossági támogatás folyósításának szabályairól a 141/2000. (VIII. 9.) Korm. rendelet szól: [link]
Ebben megtalálhatók a minősítésnek megfelelő fogyatékosság-mértékek is.
A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról a 5/2003. (II. 19.) ESzCsM rendelet szól: [link]
Ebben megtalálhatók az erre jogosító betegségek, fogyatékosságok meghatározásai is.
A háziorvosodhoz fordulj, ő kezdeményezheti a fentiek megállapítását. Bár, ha nem tette, bizonyára oka van.
Ismerősömtől hallottam, hogy van ilyen kártyája gerincferdülésre amit felhasználhat kedvezményes utazásra is.
Nekem is ez a betegségem van, de fogalmam nincs, hogy nekem jár e.
Diagnózisnak:M4100/3; Q7640/5 van írva. (Scoliosis dorsolumb, kissé fokozott háti kyphosis,háti gerinc jobbra,lumbalisan balra konvex kisfokú nagyívű scoliosis)
Akkor, újra.
Akkor jár, ha kap(tok) a betegséged miatt magasabb összegű családi pótlékot, vagy fogyatékossági támogatást.
Ha igen, akkor ebben a hónapban még a Nyugdíjbiztosítónál, jövő hónaptól az Államkincstárnál kell érdeklődni, hogy miért nem küldték.
Ha nem kap(tok) a betegséged miatt sem magasabb összegű családi pótlékot, sem fogyatékossági támogatást, akkor a háziorvosodnál érdeklődj(etek). Ha jár ezek valamelyike, akkor ő tudja kezdeményezni.
"Ha igen, akkor ebben a hónapban még a Nyugdíjbiztosítónál, jövő hónaptól az Államkincstárnál kell érdeklődni, hogy miért nem küldték."
Gondoltam szólok, hogy nem küldik automatikusan. Nekünk is meg kellett igényelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!