Érvényes bérlettel megbüntettek 16000 forintra. Lehet-e fellebbezni?
Tömegközlekedési járművön megbüntettek, mert nem volt érvényes matrica a diákigazolványomon.
Bementem az akácfa utcába bemutatni az érvényes matricát, de azóta bérletet cseréltem, így nem volt nálam az a bérlet, amelyik akkor volt nálam amikor megbüntettek. Az ügyintéző tudta, hogy a diák igazolvánnyal volt gond, de így nem fogadta el.
Van-e esély bármilyen jogi fellebbezésre, illetve ha van, akkor az mennyi időbe kerülne és milyen költségei lehetnek?
16-ezer Ft-nál azért tartasz, mert
- nem fizetted ki a pótdíjat a helyszínen, és
- nem fizetted meg a pótdíjat 2 munkanapon belül, a BKK által megadott ügyfélszolgálatokon, ügyfélközpontban.
Akkor csak 8-ezer Ft-ba került volna.
Ha a befizetéssel határidőt mulasztasz, akkor 32 500 Ft-ra emelkedik.
Halasztó hatálya nincs, de tehetsz panaszt. (Ha igazat adnak neked, akkor visszatérítenek a befizetésből.)
Nem említetted, hogy panaszt tettél volna.
• Először a BKK-nál tehetsz panaszt; lehet személyesen, postai úton, és elektronikus levélben is. Itt, alul elolvashatod, hogy milyen címeken. „Hol és hogyan tehetek a pótdíjazással kapcsolatban panaszt, adhatok be méltányossági kérelmet?” → [link]
• a BKK felügyeleti szerve Budapest Főváros Önkormányzata.
Ha a BKK elutasítja a panaszod, akkor hozzájuk fordulhatsz panasszal, az alábbi elérhetőségeken: [link]
• Amíg nem meríted ki ezeket a lehetőségeket, nem célszerű perhez folyamodni. Költségessége miatt azzal csak végső esetben célszerű próbálkozni.
• Elutasítás esetén kezdeményezhetsz polgári pert. Ehhez, nyilván, először ügyvédet kell keresned, aki tájékoztat az általa tudott lehetőségekről. Az ügyvédi díjról, a perköltségről is ő tud tájékoztatást adni, amennyiben vállalja és te megbízod ezzel.
Köszönöm szépen!
Ez egy korrekt válasz, megpróbálok panaszt tenni.
Tudom, hogy én hibám, hogy csak most matricáztam, meg balszerencse, hogy lejárt a bérlet és szintén részben az én hibám, hogy kidobtam a régit, de méltánytalannak tartom a 16000 Forintot, mert volt felsőoktatásos bérletem és valóban részt veszek felsőoktatásban, szóval amit elkövettem az csak bürokratikus hiány.
Ezt a fene nagy önérzetet a pénztárcád fogja bánni...
Az óra már ketyeg. Mire panaszt teszel és reagálnak is rá, kifutsz a 16 ezer forintos időkeretből. A körülmények ismeretében a panaszodat elutasítják majd, és ott fogsz állni egy 32500 forintos tartozással és tajtékzó fejjel azt gondolva, hogy mire volt jó ez az egész, miért nem fizetted be a 16 ezret rögtön az elején...
Nekem továbbra sem kerek a sztori.
Az oké, hogy 1-1,5 hónappal egyetem kezdése után kapsz új matricát, de addig érvényes a régi, másrészt vizsgaidőszak meg nem 1 hónap után van hanem félév végén...
16: én is ezt pedzegettem.
Két eshetőség van:
- a kérdező egy méretes balf.a.sz, aki lusta volt hónapokig elmenni a matricáért, és megütötte a bokáját most (de előtte hogy nem? november és április elején kifejezetten utaznak a diákigazolványokra a korábbi matricák lejárta miatt)
- bliccelt, most kitalált egy sztorit az érvénytelen diákja megmagyarázására amit szeretne beadni hivatalosan. Most megpróbálja kipuhatolni, hogy működne-e élesben, ha már szerzett a jó ég tudja hol matricát...
- simán csak trollkodik, amit a GyIK-en benne van a pakliban :)
7 évet töltöttem a felsőoktatásban, de még életemben nem hallottam olyat, hogy valaki június közepén megy a matricájáért és addig korzózik matrica nélkül pusztán lustaságból... Életszerűtlen.
Mindenesetre ha jóhiszemű vagyok, és tényleg balfék volt a kérdező, akkor sem tud pattogni, mert annyi helyen hibázott, hogy védhetetlen az ő álláspontja. Egyszerűen ez a hülyék adója, amit ő most meg fog fizetni.
Szerintem nem troll, csak egy lúzer.
Egyrészt lusta volt matricáért elmenni egész félévben. De oké, ezt még megúszta volna kétezerrel. De hogy lehet valaki annyira trehány/balfąsz hogy a bemutatandó bérletét kidobja? Az ilyenek tényleg fizessék csak a hülyék adóját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!