Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Szerintetek jó ötlet bizonyos...

Szerintetek jó ötlet bizonyos helyeken lehessen kézihajtányozni?

Figyelt kérdés

Vonatok által nem használt mellékvonalakra gondoltam. Esetleg éjszaka olyan vonalakon, ahol éjszaka biztos, hogy nem jön vonat kilehetne bérelni a vonatjegy 1-1,5-szeres áráért. Lenne benne GPS, így a forgalmisták tudják hol van. Előre kéne kibérelni, ahol megmondod, hogy honnan hova hány órakor (természetesen nem akármikor és nem akárhova) és személyi bemutat (arra az esetre, ha valami történne, tudják ki vitte el). A váltók előre be lennének állítva így nem kell külön személyzet se, a biztosítóberendezés úgyis észreveszi a hajtányt és lezárja a sorompókat. Egy megadott időben meg kell érkezni a hajtánnyal célállomáshoz, ha elfáradsz kapsz x perc pihenőt valamelyik megállóban. Ha nyílt vonalon otthagyod és hazamész (mert ott van a vasút mellett a házad stb.) bírság járna, mivel valakinek el kell vinni az útból. Éjszaka jól jöhet olyan helyeken ilyen rendszer, ahol éjszaka nincs mivel hazamenni :) Üzemanyagot sem fogyaszt :) Nem megy nagyon gyorsan, egyszerű, mint egy faék, így nem kell hozzá mozdonyvezetői vizsga, csak egy 5 perces útmutatás a használatához :)

Ilyen kézihajtányra gondoltam, csak modern kivitelben:

[link]

#mellékvonal #kézihajtány
2016. febr. 18. 10:55
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%
Hobbiszerűen elég sokan foglalkoznak vele. Jellemzően Burgenland egy-két bezárt mellékvonalán. De ott is csak olyan vonalakon lehet hajtányozni, ahol nincs vasúti forgalom. A hazai bezárt vonalak viszont olyan siralmas állapotban vannak hogy ezeken a hajtányozás sem menne.
2016. febr. 19. 21:37
 12/16 anonim ***** válasza:
100%
Azért Magyarországon sem reménytelen, Balatonfenyves Csiszta ágát sokáig hajtányosok tartották karban (amíg volt mit, és csak annyira, hogy tudjanak rajta menni), meg hallottam olyat is, hogy elhagyott nagyvasúti vonalat kipucoltak és bejárták egyszer-kétszer. A hajtány kevésbé kényes a pályaállapotokra. Csak a sín legyen meg, legalább nagyrészt, ahol nincs, ott áttolják kézzel :-)
2016. febr. 20. 21:58
 13/16 anonim ***** válasza:

Amúgy villamospályán, metrópályán miért nem lenne jó a kézihajtányozás? Tök jó lenne, a pálya ki van építve, csak megfelelő jármű kell és a váltók állítása (villamospályán lehet kézileg is).

(nyugalom, csak poénnak szántam, bár amikor 10 percenként közlekedik a metró, akkor jobb volna, ha... ) :D :D :D

2016. febr. 21. 03:55
 14/16 anonim ***** válasza:
13: ajánlom figyelmedbe a műegyetemi hajtányversenyt :-))) https://www.youtube.com/watch?v=LctqmfYPJYc
2016. febr. 21. 15:07
 15/16 A kérdező kommentje:
Lehetne néhány személyes könnyen kezelhető motoros járgány is, amit ki lehetne bérelni. Max sebessége 30-40 km/h lenne és akkor hajtani se kéne és csakis vonatmentes időszakokban lenne bérelhető :) Úgy lenne kitalálva, hogy a bizber is észrevegye :) A bizber szerintem nem fogyaszt sokat, így azt sem kell túlkímélni :)
2016. febr. 23. 13:14
 16/16 anonim ***** válasza:
Jó lenne
2020. márc. 29. 11:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!