Kezdőoldal » Ételek, italok » Egyéb kérdések » Honnan jött az ötlet egyesekne...

Honnan jött az ötlet egyeseknek hogy bizonyos ételeket/italokat kitaláljanak?

Figyelt kérdés

Pl. a kenyér: hogy jött valakinek az hogy keverjünk össze lisztet, sót, vizet, meg hogy találták ki egyáltalán a kovászt?

Van valami történelmi áttekintés erről? Más is gondolkozott már ezen? Azt még értem hogy rájöttek hogy megsütve finomabb a hús, de hogy összekeverni egy csomó eltérő anyagot, és abból egy finom dolgot létrehozni... Nem tudom elképzelni, hogyan találhatták fel ezeket. Érdekes dolog, nem?


2014. aug. 19. 15:40
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ezek is mind véletlenek eredménye. Vagy teljesen véletlen, vagy tudatos kísérletezés eredménye. Ami jó lett, azt a receptet megtartották, ami ehetetlen, azt nem készítették újra.
2014. aug. 19. 15:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 A kérdező kommentje:
Ja lehet. Csak akkor meg az a fura, hogy pl az ősember nagy nehezen megszerezett egy tojást, aztán beáldozta egy kísérletért. Mikor alig volt így is kajája. Vagy nemtom...
2014. aug. 19. 15:51
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Én azt nem értem, hogy találták ki a kovászos uborkát. :)
2014. aug. 19. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 anonim ***** válasza:
100%
Merthogy az uborkát, amit valaki véletlenül belegyömöszölt egy edénybe, valaki véletlenül felönt sós vízzel és utána véletlenül ráraktak egy kenyeret és majd véletlenül úgy hagyták a melegben több napig, ezt ne mesélje senki :))
2014. aug. 19. 16:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
A véletlen és a kényszer műve. Ami volt, abból kellett valami ehetőt összehozni a régi asszonyoknak.
2014. aug. 19. 16:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
100%

Ugyan, valaki kidobta a maradék uborkát, ráöntötte, rádobálta a háztartási maradékot és valami éhes nyomorult megette, és rájött, hogy jó.

A sört is ugyanilyen hihetetlenül találták fel, méghozzá szerzetesek.

2014. aug. 19. 16:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 anonim ***** válasza:
17%
Egyiptomi szerzetesek? :O
2014. aug. 19. 16:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 A kérdező kommentje:
Na az meg a másik! Sör, bor, szeszes italok! Hogy az istenbe jutott valakinek eszébe az hogy leszedem a szőlőt, megtaposom, blablabla, és akkor bor lesz??
2014. aug. 19. 16:15
 9/13 anonim ***** válasza:
100%

Ennyire azért ne nyúljunk vissza a történelemben, valószínűleg az ősember nem kísérletezett pl. meggyes pitével az egy szem megszerzett tojásából.

Gondolom ez egy nagyon nagyon hosszú folyamat lehetett, mikor először is elkezdték próbálni párosítani a különböző dolgokat. Részben lehetett szándékos próbálkozás, de biztos sok esetben történtek véletlenek. Lehet, hogy az első kenyér úgy született, hogy elázott a gabona őrlemény, amit eredetileg csak állatok etetésére szántak, és mivel nem akarták kidobni, gondolták mi van ha megsütik a ragacsot. Sőt jobbat mondok: Lehet bedobták a tűzbe mérgükben az elázott cuccot megsemmisíteni és akkor jöttek rá, hogy süthető. Talán az első példány kissé kemény lehetett, de azt mondták: hmm. ez nem is rossz ízű, de kéne vele valamit csinálni, hogy ne törjön bele a fogunk. Elkezdtek kísérletezni, hogy mi van,ha lassabban sütjük, nem közvetlen tűzön? Ekkor megépült a kezdetleges kis építmény, amit alulról fűtöttek, ebből lett később a kemence. Persze a kenyér még mindig kemény volt, de már egy fokkal jobb. Tovább gondolkodtak mi legyen vele, mert hát gabona van bőven, valahogy csak fel kéne turbózni. Kipróbálták, hogy összezúzzák kővel a szemeket, hátha ettől is lágyabb lesz. Így is lett, de még mindig nem volt tökéletes. Az egyik asszony bemérgesedett és mérgében olyan gyorsan kavarta csapkodta az őrleményt a vízzel, hogy az fellevegősödött és így vágta be a kemencébe. Nagy meglepetésére az őskenyér lágyabb lett, mint az előző próbálkozásoknál. Nos ezen nagyon elgondolkodtak, hogy hogyan lehetne még jobban fellevegősíteni. Persze nem voltak a biokémia magaslatán, ezért nem jutott rögtön eszükbe az élesztő, ez már egy másik véletlen történet. :-)

Ez saját elmélet, mert ma nagyon pihent agyú vagyok. De ha rákeresel a google-n, hogy kenyérsütés története, vagy élesztőgomba eredete, biztosan találsz valamit. :-)

2014. aug. 19. 16:20
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

A kenyérhez elég, ha elázik a liszt, eredetileg keletlen tésztát sütöttek, ami lényegében vizes liszt volt. Valószínüleg nem akarták kidobni a lisztet, így megkostolták, és tetszett.

A kovász: eredetileg vizes lisztet hagynak megerjedni - és ez véletlen is lehetséges, az összekevert liszt-viz keverék valahogy elfelejtödött pár napig, utána meg azért csak megsütötték, mert kidobni nem lehetett, aztán meg rájöttek, hogy így még jobb lett.


A kovászos uborka hasonló - de azt nem az ösember-korban fedezték fel.

Valaki az uborkát bennefelejtette a vízben, amiben megmosta, az uborka héjáról került bele valamiféle gomba és megerjedt. Szintén azért próbálták megenni, mert nem volt más lehetöség. Az, hogy ma külön kenyeret testnek bele, csak késöbbi finomítás.


Eredetileg a savanyúkáposztát is úgy fedezték fel, hogy háti puttonyban szállítottak darabolt káposztát, de mivel hetekig tartott gyalog, mire odaértek vele a gyalogos rabszolgák, közben megerjedt. Utána - mivel jóízünek találták - direkt puttonyba téve a rabszolgákat ugráltatták, hogy megint megsavanyodjon, idövel meg rájöttek, hogy elég csak összedöngölni, nem kell vele ugrálni.

2014. aug. 19. 16:23
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!