Honnan jött az ötlet egyeseknek hogy bizonyos ételeket/italokat kitaláljanak?
Pl. a kenyér: hogy jött valakinek az hogy keverjünk össze lisztet, sót, vizet, meg hogy találták ki egyáltalán a kovászt?
Van valami történelmi áttekintés erről? Más is gondolkozott már ezen? Azt még értem hogy rájöttek hogy megsütve finomabb a hús, de hogy összekeverni egy csomó eltérő anyagot, és abból egy finom dolgot létrehozni... Nem tudom elképzelni, hogyan találhatták fel ezeket. Érdekes dolog, nem?
Ugyan, valaki kidobta a maradék uborkát, ráöntötte, rádobálta a háztartási maradékot és valami éhes nyomorult megette, és rájött, hogy jó.
A sört is ugyanilyen hihetetlenül találták fel, méghozzá szerzetesek.
Ennyire azért ne nyúljunk vissza a történelemben, valószínűleg az ősember nem kísérletezett pl. meggyes pitével az egy szem megszerzett tojásából.
Gondolom ez egy nagyon nagyon hosszú folyamat lehetett, mikor először is elkezdték próbálni párosítani a különböző dolgokat. Részben lehetett szándékos próbálkozás, de biztos sok esetben történtek véletlenek. Lehet, hogy az első kenyér úgy született, hogy elázott a gabona őrlemény, amit eredetileg csak állatok etetésére szántak, és mivel nem akarták kidobni, gondolták mi van ha megsütik a ragacsot. Sőt jobbat mondok: Lehet bedobták a tűzbe mérgükben az elázott cuccot megsemmisíteni és akkor jöttek rá, hogy süthető. Talán az első példány kissé kemény lehetett, de azt mondták: hmm. ez nem is rossz ízű, de kéne vele valamit csinálni, hogy ne törjön bele a fogunk. Elkezdtek kísérletezni, hogy mi van,ha lassabban sütjük, nem közvetlen tűzön? Ekkor megépült a kezdetleges kis építmény, amit alulról fűtöttek, ebből lett később a kemence. Persze a kenyér még mindig kemény volt, de már egy fokkal jobb. Tovább gondolkodtak mi legyen vele, mert hát gabona van bőven, valahogy csak fel kéne turbózni. Kipróbálták, hogy összezúzzák kővel a szemeket, hátha ettől is lágyabb lesz. Így is lett, de még mindig nem volt tökéletes. Az egyik asszony bemérgesedett és mérgében olyan gyorsan kavarta csapkodta az őrleményt a vízzel, hogy az fellevegősödött és így vágta be a kemencébe. Nagy meglepetésére az őskenyér lágyabb lett, mint az előző próbálkozásoknál. Nos ezen nagyon elgondolkodtak, hogy hogyan lehetne még jobban fellevegősíteni. Persze nem voltak a biokémia magaslatán, ezért nem jutott rögtön eszükbe az élesztő, ez már egy másik véletlen történet. :-)
Ez saját elmélet, mert ma nagyon pihent agyú vagyok. De ha rákeresel a google-n, hogy kenyérsütés története, vagy élesztőgomba eredete, biztosan találsz valamit. :-)
A kenyérhez elég, ha elázik a liszt, eredetileg keletlen tésztát sütöttek, ami lényegében vizes liszt volt. Valószínüleg nem akarták kidobni a lisztet, így megkostolták, és tetszett.
A kovász: eredetileg vizes lisztet hagynak megerjedni - és ez véletlen is lehetséges, az összekevert liszt-viz keverék valahogy elfelejtödött pár napig, utána meg azért csak megsütötték, mert kidobni nem lehetett, aztán meg rájöttek, hogy így még jobb lett.
A kovászos uborka hasonló - de azt nem az ösember-korban fedezték fel.
Valaki az uborkát bennefelejtette a vízben, amiben megmosta, az uborka héjáról került bele valamiféle gomba és megerjedt. Szintén azért próbálták megenni, mert nem volt más lehetöség. Az, hogy ma külön kenyeret testnek bele, csak késöbbi finomítás.
Eredetileg a savanyúkáposztát is úgy fedezték fel, hogy háti puttonyban szállítottak darabolt káposztát, de mivel hetekig tartott gyalog, mire odaértek vele a gyalogos rabszolgák, közben megerjedt. Utána - mivel jóízünek találták - direkt puttonyba téve a rabszolgákat ugráltatták, hogy megint megsavanyodjon, idövel meg rájöttek, hogy elég csak összedöngölni, nem kell vele ugrálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!