A bliccelés az amolyan pesti szokás? (többi lent)
Én azt veszem észre, hogy ez pesti szokás, mondom is a példát.
Mikor ott laktam, akkor azt láttam, hogy a felszállók közül 10-ből 1 ember lyukaszt, persze lehetnek bérletesek is...Aztán ha jönnek az ellenőrök, akkor egy csomóan megrohamozzák a lyukasztókat, illetve leszállnak egészen véletlenül akkor.
Most már nem lakom Pesten, se a megyében, távolságival járok, ott csak első ajtón lehet felszállni és a sofőrnél veszed a jegyet. Viszont Győrben, mert ott is szoktam buszozni, felszállók közül 10-ből 8-9-en lyukasztanak, persze ott is vannak bérletesek, ott viszont szokás felmutatni. Első ajtós felszállás van elvileg, de van, hogy kinyitja a többit is, nem nagyon szoktak fellógni. Ellenőrrel még nem találkoztam ott, nem mindennap buszozok helyi járattal, de már voltam annyiszor, hogy ezt kitapasztaljam.
Szerintetek? Nektek is vannak ilyen történeteiket, ilyen összehasonlítós. Még azt is észrevettem, hogy általában nem jut eszükbe hogy blicceljenek, ha nem akarnak jegyre kiadni pénzt inkább gyalogolnak.
Viszont pesten ha valaki mondja hogy nem akar kiadni pénzt akkor jönnek a tanácsok h blicceljél, nem mindig jönnek ellenőrök, ha igen akkor leszállsz és megvárod a következőt. Mi a véleményetek?
Ám olvastam itt a bliccelős kérdéseket, osztja mindenki az észt, de a való életben nem így megy, innen beszélnek de ha odakerülnek a pesti honfitársaim, akkor bliccelnek nagy valószínűséggel, 10-búl 8 legalább
Szolnokon nincs nagy divatja a bliccelésnek, ha meg valaki jegy/bérlet/igazolvány/akármi nélkül akar fölszállni, a sofőr gondolkodás nélkül lependeríti a buszról vagy rendőrt hív. De ez nagyon ritka, olyat se nagyon láttam még, hogy valakit megbüntettek. Cserébe az ellenőrök is rugalmasak - és itt nem arra gondolok, hogy lefizethetőek, vagy ha egyáltalán nincs jegy, akkor nem foglalkoznak vele, hanem ha valami apróság hiányzik, és látják, hogy nem krónikus blicceléstől szenved az utas, akkor figyelmeztetéssel elengedik. Sőt, amit még máshol nem nagyon láttam, itt köszönni is szokás a vezetőnek, és ő is vissza szokott köszönni.
Debrecenben hasonló a helyzet (a köszönéstől eltekintve, de ezen nem csodálkozok - erre majd kitérek), viszont ott az ellenőrök minden baromság miatt büntetnek, nagyon érzik, hogy hatalmuk van. Engem tegnapelőtt azért húztak meg, mert nem volt nálam az előző havi bérletem, és májusi vonatbérlet mellé még áprilisi DKV-s bérletem volt. Ez így nem érvényes. Na, debrecen (direkt kisbetű) gyökereiben nem kellett csalódnom, itt tényleg semmi empátia, emberség nincs senkiben, kortól, nemtől, foglalkozástól függetlenül, így az ellenőrben se. Mert ugye nem lett volna egyszerűbb figyelmeztetéssel elintézni a dolgot. Arra ki se térek, hogy a szabályokat menet közben írják, és az utazásból kizárás véletlen se jutott eszükbe, egyből a pótdíjazás csak; amikor fölvetettem, még az enyhén kommunista pofájú emberke volt felháborodva; igazolványt meg egyáltalán nem voltak hajlandók bemutatni, így csak remélni tudom, hogy nem álellenőrök voltak. Csak annyit láttam a papíron, amit adtak, hogy "139" (vagy 189, nem tudtam kiolvasni). Egy nevet azért elvártam volna tőlük is... Ja, hopp, mégis kitértem rá.
Igaz, kemény négyszáz forintot kellett befizetnem, de gyalogolhattam ki az isten háta mögé, a vasúttól jó háromnegyed órányira, plusz egy bosszúságot okozva nekem. Na, azóta nem vagyok hajlandó DKV-val utazni. Biciklivel járok, remélem, ők meg (az összes többi korrupt, állami fideszes pénznyelővel együtt) becsődölnek. :) Nagyon sajnálom, hogy 3 év alatt nyolcvanezer (!!!) forintot adakoztam nekik, holott annyiból majdnem kijönne egy jogosítvány.
1.
Ha drága 1-2 megállóra 350-400 Ft, akkor gyalogolj ingyen. Pestre jártam suliba, nekem sikerült sétálni. Ja.. hogy a pestinek a szájába kell tenni mindent mert lusta? Ajtótól ajtóig egy klimatizált tiszta villamos vigye ingyen? Na persze
2. Nem kell kifogásokat találni hogy ki miért nem veszi meg a jegyet/bérletet. A BKK egy szolgáltatást nyújt, amit vagy igénybe veszel az adott áron, vagy nem. Én sem akkor fizetek a benzinkúton ha éppen kedvem tartja.
3. Lehet lázadni a rendszer/kormány ellen. Ha nem tetszik, akkor el lehet menni vagy változtass rajta. Állj fel, mutasd meg hogy hogy lehet egy jobb tömegközlekedést összehozni. Ne a jegy nem megvételével tiltakozz!
Vidék vs Pest? Vidéken még több a normális neveltetésű ember.
Engem tisztességre, becsületességre neveltek, sokakat nem...
"Vidéken még több a normális neveltetésű ember."
Igen előző, ezt már ismerjük. Szakmámból adódóan szerencsém van jó pár vidékivel együtt dolgozni. A 90 %-a jó nagy sumák. És még ki is oktatnak minket, és megtudhatjuk tőlük, hogy mi miért vagyunk h.lyék hozzájuk képest. Pedig csak annyit kéne tenniük, hogy menjenek oda vissza, ahova valóak, és helyezkedjenek el a helyi tsz-ben, vagy a nyulászaton. Aztán ott lehet okoskodni, nem itt kell rontani a levegőt. Egyből megoldódna a közlekedés problémája Bp.-n.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!