Nem kellene a BKV-nak feltüntetnie a levélben a dátumot, hogy mégis mikor büntettek meg, amit szerintük nem fizettem be?
Kaptam egy levelet a BKV-tól, hogy két kiegyenlítetlen büntetésem van, így 8 napon belül fizessek be 49.000 forintot.
Összesen kétszer büntettek meg a BKV-n, először 6 vagy 7 éve, pedig volt bérletem, csak nem volt ráírva az igazolványom száma. (Hogy rohadnának meg.) Akkor azt a csekket másnap befizettem.
Másodszor pedig 2011 novemberében, világosan emlékszem rá, mert szakaszjegyet vettem, azzal metróztam, csak elaludtam és később szálltam le. Persze megbüntettek akkor is. (Hogy rohadnának meg.) Tudtommal azt a csekket is befizettem. A csekkszelvények viszont már nincsenek meg, azóta kétszer költöztem, tutira nem tudom előkeríteni őket.
Most ilyenkor szerintetek mi van? A levélben, illetve felszólításban nem kellene szerepelnie legalább a dátumoknak, hogy mikoriak a szerintük be nem fizetett büntetések? Meg ezek nem évülnek el egy év után? És hogy lesz a két darab büntetésből 49.000 forint?
És főleg hogy tudom bebizonyítani, hogy nem tartozom nekik?
Megkérdezed tőlük mikor volt a büntetés.
És úgy lehet ennyi hogy jönnek a kamatok és késedelmi pótlékok. Ha nincs meg a szelvény, akkor nem tudod bizonyítani hogy tényleg befizetted. Ezeknek a büntetéseknek 5 év a elévülése, így a 2011-es még bőven benne van.
1. akkor érvényes a bérlet ha van rajta igazolványszám, tehát érvénytelen volt a bérleted.
2. csak magadat okolhatod hogy elaludtál és továbbmentél.
A 6-7 éves büntetésed már nem tudják behajtani, mivel letelt az 5 éves elévülés. Egyébként annak idején megtehetted volna, hogy az Akácfa utcában utólag bemutatod a bérleted a már ráírt számmal, 1000 forint alatti tétel volt akkoriban. Ilyen esetben nem kell teljes büntetést fizetni még ma sem.
A 2011-es büntetés a metrón még behajtható. Ha buszon lett volna, 1 év az elévülés, akkor már azt sem lehetne behajtani.
Azt magam sem értem, miért küldözgetnek úgy levelet, hogy nem hivatkoznak az eseményre, amely alapján követelnek. Az összeg viszont simán lehet ennyi a késedelem miatt, és az is lehet, hogy ők a már elévült pótdíjat is beleszámolták, mert megtehetik, csak azt nem vagy köteles kifizetni.
Igazolni legegyszerűbben a csekkszelvénnyel tudnád, hogy fizettél. Ha az nincs meg, ott kellene igazolást kérni, ahol befizetted, pl. a postánál. Elvileg ők ki tudják keresni a rendszerükből, bár nem tudom, évekre visszamenőleg hogy működik.
Pont ezért én is direkt tartok otthon egy dobozt ilyen szelvények, nyugták megőrzésére, mint pl egy BKV büntetés, garanciajegyekés a hozzá kapcsolódó nyugták, nyereményjátékban részt vevő csokipapírok :D, stb.
Évente egyszer átnézem, és selejtezem ami lejárt/nem nyertem vele :D Tanulság: te is nevezz ki egy ilyen dobozt/mappát/perselyt, ami szimpatikus.
Egyébként tájékoztatást természetesen kérhetsz, hogy mikori büntetések ezek, az ellenőröknek ha jól tudom percre pontosan fel kell írniuk. A bizonyítás a csekkszelvénnyel lehetséges csak, szerintem mégis próbáld meg valahonnan előkeríteni. Próbát megér, mielőtt 50ezret befizetsz, mert ha nem sikerül, akkor ezt kell majd tenned :(
(Ezt egyébként genyónak tartom, hogy ha én a magánember hibázok, tehát kidobom a csekket, elhányom a szerződést, stb, akkor nekem semmi jogom nincs sehol sem reklamálni, de ha a hivatal a törvények által rögzített ügyintézési határidőt nem tartja be, akkor ők még a hivatlaos panaszt is elintézhetik annyival, hogy "sok a munka, bocs, nem rajtunk múlt". Ebben az esetben pl miért ne kérhetnéd a büntetés és az utána következő határidőn belüli befizetések jegyzékét, amiben ha benne van a neved, akkor még ők kérhetnek bocsánatot.)
Nem kukacoskodásból, de kötelező ráírni az igazolványszámot.
Ha nem teszed meg, akkor kölcsönbérletesnek leszel letudva.
Nem vicc: sokan használták ki ezt - adták, vették egymástól a bérletet. Ezt elégelték meg és nem rég újítottak: nem hiába vezették be a nyomtatást.
Van ami átruházható más ember részére, de ezek a bérletek ritkák. A BKK oldalán, csak ezt találtam: www.bkk.hu/arckep-nelkuli-eves-budapest-berlet/ (lehet, hogy más is van, de havi bérletek között, nem találtam egyet sem).
Nem emiatt vezették be a nyomtatást. Az önmagában semmit nem segít, hogy már kiadáskor rajta van egy szám, attól még nyugodtan továbbadhatom. Azt, hogy egy bérletet többen használjanak, azzal lehet szűrni, hogy ellenőrzéskor szigorúan nézik, hogy rajta van-e a szám, és az tényleg a te igazolványodhoz tartozik-e. Az ellenőrök egy része azt nem is nézte, hogy rá van-e írva, az meg elenyésző, hogy még egyeztetik is.
Amúgy is felesleges erről vitázni, senki nem állította, hogy szabályos szám nélkül használni egy bérletet, tehát ezt nagy kár volt ide beírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!