Miért van az, hogy a falusi MÁV pénztárakban sokszor nem tudnak visszaadni?
Nem vagyok.
Csak ne nekem kelljen már a drága MÁVhoz igazodnom minden tekintetben. Elég az is, hogy nem tartják be a menetidőt, mert minek.
No látjátok, a kérdező pont az a tipikus suttyó akiről beszéltem.
Akinek teljesen természetes, hogy a kis sarki boltban nem fogadják el a 20 ezresét és meghúzza magát, de a MÁV pénztárban veri magát és elvárja, hogy a 150 forintos jegyért ki legyen nyalva a segge is.
Elmondom, alapvető tévedésben élsz: Az, hogy egy címlet törvényes fizetőeszköz, nem azt jelenti, hogy köteles bárki is erőn felül elfogadni. Szimplán ha nem tud visszaadni akkor nem fogadja el és kész.
Nálunk jóval fejlettebb vasutakon (pl Németország) is simán közli a kalauz, hogy a 240 eurós jegyet baromira nem fogod kifizetni nála 500 euróssal mert baromira nem fogja elfogadni, úgyhogy keressél kisebbet. Pedig ez az arány nálunk azt jelenti, mintha 9600 forintot fizetnél ki 20 ezressel, ami azért általában menni szokott.
És ott sem verte magát az ürege, elment, felváltatta és kifizette a jegyét. Kész pont.
Ja persze ott sem lehet hőbörögni, mert a következő megállónál leb.asz a vonatról a kalauz és átad a rendőröknek.
De a MÁV-nál lehet, mert ott nyalják ki a segged szaros 150 forintért. De tudom most majd jössz, hogy neked 3000 forint a jegyed. Még így is az elszállításodnak jó ha 10%-át fizeted ki. Úgyhogy ne várjad, hogy tisztára legyen nyalva a segged mert nem lesz.
Suttyó az aki mondja. :)
Na akkor bölcs válaszadó, szépen kérlek adj tanácsot, hogy váltsam fel a nagyobb címleteket?
Válaszodat várom.
Szépen odaslattyogsz egy boltba és megkéred, hogy váltsák fel.
Feltételezem nem minden utazásod alkalmával épp a bankautomatából veszel fel egy 20 ezrest, hogy ez egy folyamatosan, megoldhatatlan gondot jelentsen.
És legközelebbi utazásnál gondolkodsz előre, és monduk a pénztárcád másik rekeszébe teszel egy ezrest vagy egy ötszázast (attól függ mennyi a jegyed) és arra figyelsz, hogy azt a pénzt ne add oda a sarki fűszeresnél, mert az neked a jegyre kell majd a nap végén.
Ha pedig épp felveszel az automatából (bár ott is be lehet ütni 20 ezer helyett 21 ezret) akkor meg igyekszel felváltatni...
Tudom most az lesz a magyarázat, hogy az ATM-ből is kifogyott az ezres és csak 10 és 20 ezrest ad ki... :)
Nekem bevált ez a módszer, soha nem kellett apróért rohangálnom...
:)
Jó és tegyük fel, hogy 21 óra után van, és semmi nincs nyitva?:D
Boltba meg nem váltanak :D
Ja és a sarki fűszeresnek adjam oda a 10 ezrest, akinek sokkal nehezebb váltót szerezni. :D
Tudod ott még meg is értem, de nem egy országos cégnél.
Ja és hogy tudd, én pontosan adok az esetek 90 %-ban, de ha épp nincs akkor bosszant, hogy nem tudnak.
Tyű és tegyük fel, hogy épp akkor érkeztél emg az űrből, és csak kozmikus valuta van nálad? :-) Hagyjuk már. Ha akarod (ismétlem, ha AKAROD) meg tudod oldani a problémádat.
Pont az ilyen esetre írtam a pénztárcád félreeső zsebében való 500-1000 forintos tárolását...
A boltban nem váltanak? Semmi gáz. Vegyél 20 ezressel egy doboz gyufát add elő ott is, hogy márpedig kötelesek elfogadni a 20 ezrest is a 10 forintos gyufára, mert törvényes fizetőeszköz ők meg szolgáltatók és bla-bla-bla. És máris fel van váltva a pénzed :)
De legjobb az ezres félrerakása, hidd el nekem bevált. :)
" akinek sokkal nehezebb váltót szerezni. :D "
A sarki fűszeresnek ugyanannyi váltót szerezni mint a MÁV-nak. De ha arra jársz meg is kérdezhetnéd a sarki fűszerest, hogy a teljes havi nettó bevételének felénél többet (felénél-harmadánál) tartja-e a pénztárban váltópénznek. Ugyanis a MÁV-tól ezt várod el... Csak azért mert MÁV. És phejj, neki kötelessége. Nem, nem kötelessége , korlátlanul visszaadni. Honnan tudod, hogy nyitás óta hány ilyen jött mint te aki szerint kötelessége? 2-nek még visszaad, 3. vagy te...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!