Joga van-e egy Volánbusz ellenőrnek megállítani azért a járatot, mert egy utasnak nincs bérlete, sem jegye és nem hajlandó leszállítani?
Na, ez egy jó kérdés. Velem is előfordult már hasonló. Mármint nem én blicceltem :), de egy csomót vesztegeltünk azért, mert valakit leraktak a járatról.
Nyilván joga van az ellenőrnek ehhez, ha nem lenne, nem tenné meg. Ez a munkája, optimális esetben tudja, hogy mit tehet meg és mit nem, ezért alkalmazzák. Nem hinném, hogy szerencsétlenek tudnának másféle kényszerítőeszközt (lásd: jó nagy pofon, szívlapát, stb.) alkalmazi a bliccelőkkel szemben, így marad az, hogy kivárják, amíg az illető önszántából le nem száll.
Ha már pipának kell lenni valakire, akkor az nem az ellenőr, hanem a kedves utas, akiben nincs annyi becsület, hogy miután lebukott, azt mondja, hogy jó, akkor veszek egy jegyet/kifizetem a büntetést/leszállok, és nem a másik 50 ember napját cseszem el.
hát mivel ha a volánsofőr buszán egy bliccelőt találnak, akkor megbüntetik a sofőrt is, így teljesen jogos...
(azér elég durván tolják, a sofőrök amikor fülest kapnak h ellenőrzés van, egyfolytában tolják egymásnak a híreket, hogy hol látták az ellenőrt legutoljára, milyen ruhában vannak stb)
Nem tudom, hogy aktuális-e még ez a kérdés, de a Volánbusz Utazási Feltételek szabályzatában:
"Az utazásból kizárható:
az ittas személy,
aki botrányosan viselkedik, vagy más hasonló okból utastársai terhére van,aki az utazási feltételeket nem tartja meg. [20/1981. (VI.19.) Mt. r.]
Utazásból való kizárás csak lakott területen vagy tartózkodásra alkalmas nyilvános helyen történhet.
14. életévét be nem töltött, kísérő nélkül utazó kiskorú kizárólag az utazás megkezdése (az autóbuszjáratának a felszállóhelyről történő elindulása) előtt zárható ki az utazásból."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!