Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Masiniszták! Akik vezettek...

Masiniszták! Akik vezettek gőzöst mesélnének?

Figyelt kérdés

Mármint érdekelne a dolog, tulajdonképpen, hogy is megy egy gőzös vezetése, mármint teljesen az alapoktól, például, hogy van egy akkora kazánban begyújtva a tűz, mennyi idő míg üzemkész lesz egy mozdony.

Meg aztán elinduláskor a teendők, meg menet közben mire kell figyelni, ilyesmik.

Sokat kutakodtam a témában, de sajnos ilyesmikre sehol sem bukkantam. :(

Aztán persze, ha van kedv jöhetnek nyugodtan történetek is, szívesen olvasgatom azokat is. :)

2014. jún. 10. 21:37
 1/9 anonim ***** válasza:
76%

Ma már nem igen él olyan, aki vezetett gőzmozdonyt. Legfeljebb a nosztalgia vonatoknál. Néha indítanak ilyen vonatokat a Keletiből.

A férjem volt mozdonyvezető, de már 1961-ben meghalt.

Azt nem tudom, hogyan gyújtották be a kazánt. Úgy rémlik, hogy fával. De azt igen, hogy egy nap kellett a felfűtéséhez. Ugyanarra kellet figyelni, mint most. A fűtőnek kellett arra figyelni, hogy annyi szenet rakjon a tűztérbe, hogy elég legyen a gőz, de ne is fűtse túl.

2014. jún. 10. 21:55
 2/9 A kérdező kommentje:

:-(

Igen, amúgy sajnos sejtettem, hogy a " főállású " gőzös masiniszták már leginkább nyugdíjasok, de úgy tudom, még a Füstiben képeztek ki 10-15 embert a nosztalgiamenetekre, illetve az alapvető üzemeltetésükhöz. :)

Ha nem 200km-re lenne BP, szinte biztos, hogy heti vendég lennék ott. :)

Igen, gondolom emiatt voltak szinte folyamatosan gőz alatt, ha egyszer felfűtötték őket, mert ilyen hosszadalmas a dolog. Meg valahol hallottam, hogy az éjszaki/szolgálaton kívüli tűzőrzés mellett még valami olyasmire is kellett figyelni, hogy " fel ne szakadjon a tűz ", ezt is vasutasok használták egymás között, de én nem igen tudom, hogy mi is lehet a jelentése, csak sejtéseim vannak.

2014. jún. 10. 22:06
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

A jelenleg üzemelő gőzösök többségét

nem szénnel fűtik. Sajnos így teljesen más az illatuk.

2014. jún. 11. 15:44
 4/9 A kérdező kommentje:
Pakurás a legtöbb ha jól tudom, de úgy rémlik nem minden ma működő nosztalgiagőzöst alakítottak pakurássá, csak a nagy részét nem?
2014. jún. 11. 17:13
 5/9 anonim ***** válasza:
2014. jún. 11. 22:16
 6/9 anonim ***** válasza:
100%
A 242-est finomított-gázolajjal tüzelik, mert pakurát sem egyszerű bárhol vételezni.
2014. jún. 12. 08:00
 7/9 anonim ***** válasza:
100%
A GySEV mozdony vezetőkkel beszélj, van néhány aki mozdonyvezető a nagycenki kisvasútnál
2017. jan. 17. 20:41
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

A kisvasútit egy kicsit gyorsabb felfűteni.

Az Erdei Vasutak némelyikénél is van gőzös, de azok általában fatüzelésűek.

2019. okt. 23. 01:39
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk a GYSEV-es Fertőbozon/Nagycenken az szenes.
2019. okt. 31. 22:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!