Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mit tehetnek ha nem fizetem...

Mit tehetnek ha nem fizetem be a MÁV bírságot?

Figyelt kérdés

A helyzet a következő volt: Múlt évben még középiskolás voltam csakhogy amikor az érvényesítőt osztották nekem éppen nem volt diákom mert elhagytam,így nem kaptam érvényesítőt.

A minap egy "kedves" kalauz "úr" megbüntetett 10000 Ft-ra emiatt. Azt mondta ha bemutatom az érvényes diákomat elég 1300 Forintot fizetnem de azt már nem bírta felfogni, hogy én már olyat nem fogok kapni mert nem vagyok középiskolás.( ha valaki nem tudná Okt. 31-ig érvényes a diákigazolvány ilyenkor). Éppen nálam volt a középiskolás bizonyítványom felvetettem neki hogy azt megmutatom neki hiszen abba benne van hogy 2013-ban végeztem.Sajnos ez se érdekelte.Lényeg ami lényeg nem tudok 10000 magyar Forintot nélkülözni sajnos mert nem engedi helyzetem. Mi fog történni ebben az esetben?

2013. okt. 11. 12:22
1 2
 1/17 Shai-Hulud ***** válasza:
52%

Néhányszor felszólítanak, majd átadják a hátralékodat kamatokkal együtt egy behajtó cégnek.

Az pedig a saját jutalékával együtt fogja behajtani, úgyhogy nagyjából 60-80 ezer forintos behajtásra számíts.

2013. okt. 11. 12:45
 2/17 anonim ***** válasza:
Ha sokáig ellenállsz, anyagi helyzeted drasztikus romlása várható, végrehajtó képében. Nem ezzel kezdik, de el lehet jutni eddig is.
2013. okt. 11. 12:47
 3/17 anonim ***** válasza:

Felszólítanak, egyszer, kétszer, háromszor majd átadják az ügyet végrehajtásra. Akkor rárakódik ilyen olyan díj + a jegybanki alapkamat. Ne nagyon húzd sokáig, mert abból a 10000-ből hamar egy nullával többet lehet csinálni.

Az meg leginkább a saját butaságod, hogy egy évig nem foglalkoztál az érvényesítő matrica hiányával.

A diák érvényessége tényleg október 31, de nem csak abban az esetben a folytatod a tanulmányaidat a következő évben? Mert ugye a tanulmányi jogviszony megszűnése után már nem igazán vehetnél igénybe diákkedvezményt.

2013. okt. 11. 12:48
 4/17 anonim ***** válasza:
Nem úszod meg, a helyzet csak romlik. Értjük a körülményeket, de ez nem hatja meg a MÁV-ot. A hátralékod csak növekedni fog. A következmények meg súlyosabbak lesznek. Majd közadók formájában behajtják egyszer az összeget és az már nem csak 10.000,- Ft lesz!
2013. okt. 11. 12:55
 5/17 A kérdező kommentje:

És valamelyikőtök járt már úgy hogy behajtottak rajta x ezer Forintot vagy az ismerősei jártak-e így vagy valami?

Mert bocsássatok mert én ismerek egy pár embert aki nem fizetett bírságot 4 éve és semmi problémája nem lett belőle.. Én nem arra vagyok kíváncsi hogy mi történik elméletben, vagyis amit elolvastatok a MÁV oldalán, hanem hogy mi történik gyakorlatilag.

2013. okt. 11. 12:59
 6/17 anonim ***** válasza:
Gyakorlatban mondom. Néha én is forrófejűsködtem, talán fiatalabb és tapasztalatlanabb voltam. Ma már tudom, hogy nem érdemes lázadni akkor, ha nincs igazam. Neked sincs. Nem volt diákigazolványod, és teljesen mindegy, hogy miért. Nem volt. Szerintem nincs esélyed.
2013. okt. 11. 13:04
 7/17 A kérdező kommentje:

Á mindegy nem fizetem ki. Egy év múlva úgyis elhagyom az országot és nem marad itt semmim...

Addig kis feldughatja magának a csekkjét a MÁV. És főleg kalauz. (nyár eleje óta járok így eddig egyik kalauznak se volt semmi baja, csak ennek a féregnek)

2013. okt. 11. 13:12
 8/17 anonim ***** válasza:
56%
Szóval az a "féreg", aki szabály szerint jár el? Remélem megtalálnak majd más országban is és elkapnak.
2013. okt. 11. 13:14
 9/17 Shai-Hulud ***** válasza:

A pénzügyi követelések (pl. bírság) 5 év alatt évülnek el, amennyiben a tulajdonos nem jelzi, hogy fenntartja a követelését. Azért szoktak az ilyen cégek (MÁV, BKV, parkoló társaságok, stb) kevéssel az 5. év letelte előtt felszólítást küldeni, mert az jelzi, hogy fenntartják a követelésüket, amelynek lejárta így újabb 5 évre meghosszabbodik.

Ha a társaságnak ráér, akkor nem nagyon szokták sürgetni a fizetést, mert a követelésre rakódó késedelmi kamatok miatt az ilyen tartozás az egyik legjobb befektetés számukra. Jó kamatot fizet, és bizonyos összeg alatt igen nagy valószínűséggel végrehajtható, vagyis szinte kockázatmentes.

Tehát ezek alapján én őszintén sajnálom azokat, akik 4 éve nem fizetnek. Az ő tartozásuk a kamatterhek miatt már kb. 2- 3-szoros lehet. Ha erre még rájönnek az ügyintézési, és a behajtási költségek is, járulékokkal együtt, az már úgy egész szép összeg lehet.

2013. okt. 11. 13:20
 10/17 Shai-Hulud ***** válasza:

"Egy év múlva úgyis elhagyom az országot és nem marad itt semmim...

Addig kis feldughatja magának a csekkjét a MÁV."

Nyugi, neked fogják feldugni.

Hacsak nem Afrikába vagy Észak-Koreába mégy, a tartozásokat külföldön is behajthatják. (Tudod például erre is vannak nemzetközi egyezmények.)

Na jó, még Kubába is mehetsz. :-)

2013. okt. 11. 13:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!