Busz vagy vonat? Vonat vs Busz
Melyik a jobb? Melyikkel szeretek utazni? Melyik a kényelmesebb? Stb....
És ha kérhetem írnátok még saját véleményt köszönöm.
Még lehet írni, csak ennyi jutott eszembe.
Attól függ.
A vasút az államnak nagyon drága, mégis fenntartja, mert nem mer hozzányúlni és szociális foglakoztatóként üzemel a MÁV. A másik oldal, hogy nem lehet ennyi embert elküldeni, mert utána mit csinál a családjával? Miből esznek? Miből fizetik a rezsit? Így maradtak meg olyan vonalak, ahol egy midibusz 10-ed annyiért elvinné az utasokat (inkább 20-ad annyi).
Én szeretek mind a kettőn utazni, ha távolabbra kell menni, akkor egyértelműen vonat a jobb választás. Bár amilyen helyzetben van a magyar vasút...
Nekem sajnos muszáj busszal járnom, de tuti nem járnék azzal. Reggel az út 1,5 óra, délután 45 perc. A vonat megteszi ezt a 45 kilométeres távot hazafelé 25 perc alatt.
120 km/h-val közlekedik, kényelmes, gyors.
A buszt jobban szeretem, mint járművet. Nézz rá egy buszra, és meglátod, miért gondolom ezt. Még a leglerongyoltabb harmincéves Ikarus is szerintem menő látvány az utakon.
Ugyanakkor föl sem tudom fogni, hogy mi visz rá bárkit is arra, hogy vonat helyett busszal járjon. Jó, ha elkerül ezzel egy átszállást és esetenként csomó várakozást, megértem, de amúgy nem tudom elképzelni se. A buszon se lábtér, se WC, se arra lehetőség, hogy tökegyedül legyél egy fülkében és kedvedre nyújtózkodhass végig az ülésen. Legfeljebb annyi pozitívuma lehet, hogy több mindent láthatsz az ablakból, mint egy vonaton, legalábbis nemcsak végeláthatatlan erdők vagy puszták futnak az út mentén (jó esetben). Egyszóval ha lehet választani, akkor mindenképpen vonattal megyek bárhova, kivétel, ha nagyon buszozhatnékom van.
Buszon irritál a szűk tér, hogy a plafon karnyújtásnyira van csupán. Irritálnak a szürke színek, szerintem alapból rondák plusz tovább szűkítik a teret.
160 centisen nem férek el kényelmesen, az előző szék támlája az arcomban van.
Az egész busz rövid, irritál.
Nem lehet felállni, nem lehet sétálni, nem lehet pisilni menni, csak 2-4 óránként, csoportosan, adott esetben a hidegben sorban állva (lásd adventkor Bécs felé, katasztrófa a pisilés).
Amúgy az autókat is utálom, mert ott se lehet rendesen elférni, mozogni, főleg 5 utasnál. Ráadásul veszélyesek is és számomra nem hangulatosak.
Mostmár mondhatom, hogy szakmai ártalom, de amúgy kiskorom óta ez a véleményem.
Buszokhoz még annyit, hogy a Volán általában zsúfolt. Legnagyobbrészt úgy utaztam eddig Volánon, hogy igen sok volt az álló utas is.
Vonathoz többet kell gyalogolni, de én imádok gyalogolni.
Ott is van tömeg, de arányaiban sokkal kevesebbszer utaztam zsúfolt vonaton, mint zsúfolt buszon.
Lehet pisilni menni. Fel lehet állni (én pl a 70-es vonalon Vácon mindig felállok, ha nagyon üres a vonat vagy társaságban vagyok, akik vigyáznak a cuccra, akkor picit sétálok is). 30 percnél hosszabb úton pedig külön előny a felállási, sétálási lehetőség.
Általában komfortos színeket használnak, sok a világos szín, ami tovább tágítja az amúgy is tág teret. Az előző ülés nem az arcodban van, a plafon rendes magasságban van, nem karnyújtásnyira.
A vonat számomra hangulatos is.
Alapvetően a sínen menő járműveket szeretem, BKV-nál is a metró a favorit, szeretem a villamosokat is, a HÉV-ekkel sincs gondom. A buszokat, ha lehet, kerülöm.
Semmiképp nem választanám a vonatot több okból:
1, vegyünk egy konkrét példát: Salgótarján-Budapest viszonylat: 3 óra 20 perc lenne feljutni + 10-20 perces késés. Ez általában épp elég lenne hogy Hatvanban nem lehetne elérni a csatlakozást. Busz: 1 óra 20 perc gyors, kényelmes
A vonat átlagsebessége 20 km/h amit én biciklivel leelőzök szóval nem..
2, Ha valami probléma van a pályával (váltó, hó, biztosíték vagy esetleg baleset megáll a közlekedés, ha közúton történik ilyen akkor lehet kerülni akár egy poros úton is
3, Nem utolsó sorban biztonságosabb (ami nem elhanyagolható manapság) Ha "érdekes" emberek szállnak fel mondjuk a 3. vagonban, és nem tudod magad megvédeni, akkor baj van. Buszon több mindenki is a segítségedre tudna segíteni
Ez a személyes véleményem
azért ha esik a hó, közúton is tudnak csúnya dolgok történni :D ha megnézed a híreket, egy nagyobb havazásnál mindig az van, hogy amikor leesik a hó, 2-3 órán át a vonatok és a buszok is sokat késnek, aztán a vasúti közlekedés helyreáll, a buszok meg néha még másnap sem tudnak bemenni egy-két településre.
A biztonsággal kapcsolatban meg cigányok lehetnek a buszon és a vonaton is, végekezni nem nagyon lehet ellenük. Ha vonattal mész, és késő este/korán reggel mész "fertőzött" vonalakra, akkor nem kell egyedül beülni egy kocsiba :) ha van fülkés kocsi, annál meg be lehet zárni a fülkeajtót belülről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!