Attól függ. Köznyelvi értelemben igen, feltétlenül.
Vasútforgalmi tekintetben nem biztos, mert egy vasúti jármű többféleképpen tud mozogni. Így megkülönböztetünk vonatot és tolatóegységet.
A vonat az a vasúti jármű amelyik elindul az egyik állomásról és megy a másikig.
A tolatóegység ezzel szemben pedig az a vasúti szerelvény, amelyik csak egy adott állomáson belül mozog, mondjuk egyik vágányról áttolják a másikra, vagy beáll a peron mellől a kocsiszínbe, stb.
"A tolatóegység ezzel szemben pedig az a vasúti szerelvény, amelyik csak egy adott állomáson belül mozog, mondjuk egyik vágányról áttolják a másikra, vagy beáll a peron mellől a kocsiszínbe, stb."
Ez így ebben a formában nem igaz.
De talán már másik kérdésnél is leírtam ugyanezt, ahová ugyanez az állomáson belüli mozgásos válasz született.
Vonatnak minősul. A HÉV vonalakat (250-től 253-as menetrendi mező) a BKV üzemelteti, de ettől még rendes vasútvonalak. Jelenleg személyvonatok közlekednek (csak 2. osztályú kocsikkal), de korábban volt gyorsvonat, tehervonat is. Sőt, még régebben volt 2. és 3. osztályú, valamint poggyászkocsi is a vonatokban :)
A BKV viszont hajlamos elfelejteni, hogy ez vasút, és nem villamos. Ez abban nyilvánul meg, hogy (tudatosan) olyan formátumban írják a legtöbb helyen a menetrendet, mint egy villamosmegállóban. Valamint mindenütt HÉV-nek, és nem vonatnak írják őket. De ez csak népbutítás, ezek is rendes vasútvonalak :)
A vasúti biztosítás is inkább a nagyvasútira hasonlít, nem olyan, mint a villamosé. Például én még egy fénysorompót sem láttam a nagykörúti villamos vonalán, de a héveknek van.
A "vonatnak minősül" kifejezéssel pedig éppen beletalátál egy vasúti szakszóba, erről magyaráznak fentebb: egy járműmozgás lehet vonat vagy tolatás (vagy talán még más is), és azon filóznak, hogy a hév az most vonat vagy tolatás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!