Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » I tip Cukorbeteg vagyok és ez...

I tip Cukorbeteg vagyok és ez fogyatékosságnak minősül, és ugye akinek fogyatékossága van 90%-al utazhat buszon vonaton stb. Hol lehet olyan papírt vagy kártyát vagy nem tudom mit kérni, amivel 90%-al utazhatok a tömegközlekedésen és mi kell ezekhez?

Figyelt kérdés
2009. okt. 3. 09:21
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
64%

Szia!

Szerintem a cukorbetegség nem fogyatékosság, hanem egy egészségügyi állapot.

2009. okt. 3. 09:36
 2/12 anonim ***** válasza:
68%
a fogyatékosság az szellemi leépülést jelent, a cukorbetegség az csak egy "egyszerű"(idézőjelben egyszerű) betegség, amivel még nem kapsz különleges jogokat
2009. okt. 3. 10:06
 3/12 anonim ***** válasza:
68%
2. vagyok, vagy olyan testi sérüléseket amiktől nem tudsz teljes életet élni
2009. okt. 3. 10:06
 4/12 anonim válasza:
100%

Akkor kaphatod meg, ha még jár a magasabb összegű családi pótlék... erről kell vinned magaddal egy igazolást.

De amúgy a városodban azon a helyen tudod elintézni, ahol a családi pótlék-igénylést is be lehet nyújtani... nem tudom a hivatal pontos nevét... kapsz egy kis kártyát és helyi járatokon ingyen, távolságin meg 90%-os kedvezménnyel utazhatsz, és még egy kísérőt is vihetsz magaddal :)

2009. okt. 3. 10:09
 5/12 A kérdező kommentje:

Egy weboldalon találtam:

Bizonyára sokan nem tudják,hogy az inzulinos és a II.tipusú diabétesz betegségnél adóalapot csökkentő kedvezmény vehető igénybe.

15/1990.(IV.23.) SZEM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról.

Tehát a Cukorbetegség az súlyos fogyatékosság, nem szellemi ami szellemi leépülés lenne, hanem azt hiszem "Súlyos testi-fogyatékosság"

2009. okt. 3. 10:58
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
na de fogyatékosság nem csak szellemi lehet hanem bizony egészségbeli, testi is, és hát a teljes élet élésének lehetősége azért megkérdőjelezhető sztem egy I csop. diabetesesnek
2009. okt. 3. 11:14
 7/12 anonim ***** válasza:
52%
A cukorbetegség NEM MINŐSÜL FOGYATÉKOSSÁGNAK mert attól hogy mondjuk szedsz rá gyógyszert vagy inzulinozod magad még teljes életet tudsz élni és így nem jár a 90%.De ha gondolod megpróbálhatod igényelni de 99% hogy nem kapod meg.
2009. okt. 3. 12:19
 8/12 anonim ***** válasza:
43%
nem súlyos testi fogyatékosság!! Az az,pl. ha tolószékben ülsz vagy bottal tudsz menni, mert nincs meg az 1ik lábad. Na, az igen. Nekem kakaó-allergiám van. Most akkor én is fogyatékos vagyok? emberek.....!!
2009. okt. 3. 12:32
 9/12 anonim ***** válasza:

Kéretik elolvasni a rendelet 1. § (1) hh) pontját.

"15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet

a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról

A magánszemélyek jövedelemadójáról szóló 1989. évi XLV. törvény 71. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem:

1. § (1) Az adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minősül az 1991. évi XC. törvény 3. §-ának 20. pontjában foglaltakon túl:

a) a siket és nagyothalló,

b) az értelmi fogyatékos,

c) a veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. funkcionális stádiumban,

d) a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségében szenvedő,

e) a gégekanüllel élő,

f) az ileo, illetve kolosztomás beteg,

g) súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő,

h) a Malabszorpciós szindrómák közül:

ha) a pankreászelégtelenség,

hb) a posztgasztrektomiás szindróma,

hc) a bél felszívó felületének jelentős csökkenése (vékonybélrezekció,)

hd) a Whipplebetegség,

he) a bélnyálkahártya gyulladás: enteritisz, regionális szkleroderma, limfóma radiációs ártalom, sprue,

hf) mukoviszcidozis,

hg) a kémiai vagy genetikai ártalma: diszacharidáz hiány, hipogammaglobulinémia, monoszacharidmalabszorpció,

hh) az endokrin és anyagcsere betegségek: inzulinos és II. típusú diabetes, Zollinger-Ellisonszindróma, a hipoparatireoidizmus, Addisonkór, sebészeti, illetve konzervatív kezeléssel nem rendezett hipertireozis betegségben szenvedő;

i) aki a módosított 6/1971. (XI. 30.) EüM rendelet 3. §-a szerint vaknak minősül;

j) aki a 179/1993. (XII. 29.) Korm. rendelet szerint súlyos mozgáskorlátozottnak minősül.

(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában említettek körébe az a személy tartozik, akinek a fogyatékossága e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott mértékű, és ez az állapot tartósan vagy véglegesen fennáll."

2009. okt. 3. 13:12
 10/12 A kérdező kommentje:

I. típusú cukorbetegség -> inzulinos

hh) az endokrin és anyagcsere betegségek:

//////inzulinos és II. típusú diabetes///////,

Zollinger-Ellisonszindróma, a hipoparatireoidizmus, Addisonkór, sebészeti, illetve konzervatív kezeléssel nem rendezett hipertireozis betegségben szenvedő;

Akkor tehát súlyos fogyatékosságnak minősül a betegségem

2009. okt. 3. 13:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!