I tip Cukorbeteg vagyok és ez fogyatékosságnak minősül, és ugye akinek fogyatékossága van 90%-al utazhat buszon vonaton stb. Hol lehet olyan papírt vagy kártyát vagy nem tudom mit kérni, amivel 90%-al utazhatok a tömegközlekedésen és mi kell ezekhez?
Szia!
Szerintem a cukorbetegség nem fogyatékosság, hanem egy egészségügyi állapot.
Akkor kaphatod meg, ha még jár a magasabb összegű családi pótlék... erről kell vinned magaddal egy igazolást.
De amúgy a városodban azon a helyen tudod elintézni, ahol a családi pótlék-igénylést is be lehet nyújtani... nem tudom a hivatal pontos nevét... kapsz egy kis kártyát és helyi járatokon ingyen, távolságin meg 90%-os kedvezménnyel utazhatsz, és még egy kísérőt is vihetsz magaddal :)
Egy weboldalon találtam:
Bizonyára sokan nem tudják,hogy az inzulinos és a II.tipusú diabétesz betegségnél adóalapot csökkentő kedvezmény vehető igénybe.
15/1990.(IV.23.) SZEM rendelet a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról.
Tehát a Cukorbetegség az súlyos fogyatékosság, nem szellemi ami szellemi leépülés lenne, hanem azt hiszem "Súlyos testi-fogyatékosság"
Kéretik elolvasni a rendelet 1. § (1) hh) pontját.
"15/1990. (IV. 23.) SZEM rendelet
a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról
A magánszemélyek jövedelemadójáról szóló 1989. évi XLV. törvény 71. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendelem:
1. § (1) Az adóalapot csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosnak minősül az 1991. évi XC. törvény 3. §-ának 20. pontjában foglaltakon túl:
a) a siket és nagyothalló,
b) az értelmi fogyatékos,
c) a veleszületett és szerzett szívbetegségben szenvedő a III-IV. funkcionális stádiumban,
d) a vérképzőrendszer rosszindulatú betegségében szenvedő,
e) a gégekanüllel élő,
f) az ileo, illetve kolosztomás beteg,
g) súlyos szervi károsodással járó immunbetegségben szenvedő,
h) a Malabszorpciós szindrómák közül:
ha) a pankreászelégtelenség,
hb) a posztgasztrektomiás szindróma,
hc) a bél felszívó felületének jelentős csökkenése (vékonybélrezekció,)
hd) a Whipplebetegség,
he) a bélnyálkahártya gyulladás: enteritisz, regionális szkleroderma, limfóma radiációs ártalom, sprue,
hf) mukoviszcidozis,
hg) a kémiai vagy genetikai ártalma: diszacharidáz hiány, hipogammaglobulinémia, monoszacharidmalabszorpció,
hh) az endokrin és anyagcsere betegségek: inzulinos és II. típusú diabetes, Zollinger-Ellisonszindróma, a hipoparatireoidizmus, Addisonkór, sebészeti, illetve konzervatív kezeléssel nem rendezett hipertireozis betegségben szenvedő;
i) aki a módosított 6/1971. (XI. 30.) EüM rendelet 3. §-a szerint vaknak minősül;
j) aki a 179/1993. (XII. 29.) Korm. rendelet szerint súlyos mozgáskorlátozottnak minősül.
(2) Az (1) bekezdés a) és b) pontjában említettek körébe az a személy tartozik, akinek a fogyatékossága e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott mértékű, és ez az állapot tartósan vagy véglegesen fennáll."
I. típusú cukorbetegség -> inzulinos
hh) az endokrin és anyagcsere betegségek:
//////inzulinos és II. típusú diabetes///////,
Zollinger-Ellisonszindróma, a hipoparatireoidizmus, Addisonkór, sebészeti, illetve konzervatív kezeléssel nem rendezett hipertireozis betegségben szenvedő;
Akkor tehát súlyos fogyatékosságnak minősül a betegségem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!