Miért száguldanak és lettek bunkók az elmúlt pár évben a buszsofőrök? TISZTELET A KIVÉTELNEK!
Győrben élek és több éve nem utaztam buszon, most napi szinten. Mióta bevezették hogy GPS-en lehet nézni hol tart a busz éppen mint az őrültek száguldanak, én a gyereket alig bírom fogni mikor leszállni készülünk, az idősek meg csak úgy röpdösnek előre hátra mint egy jólsikerült rúdtánc:-)
a másik, hogy nem egyszer tapasztaltam hogy idős emberekkel veszekszenek hogy miért hátul szállt fel stb? nálunk ugyanis nem úgy mint Pesten szépen elöl kell felszállni mindenki egyesével felmutatja a bérletecskéjét a sofőrbácsinak és úgy szállhat fel:-) a mai eset kiborított egy alig tipegő bácsi középen állt meg elöl ezren vártak persze a hátsó ajtókat a leszállóknak addig nem nyitotta ki amíg elöl mindenki fel nem préselődött nem hogy lett volna annyival több hely akik leszálltak, nem várt mindenki mint a jógyerek, na miután nagy kegyesen leszálltak hátul felszállt a bácsi, majd a következő megállóban hallom valaki nagyon hangosan hőbörög, gondoltam vmi részeg felszállt odanéztem hát a buszsorfőr kiabált egy 91!éves bácsival amiért nem jött előre és nem mutatta fel a személyijét hogy jogosan használja ingyen a buszt! hát az eszem megáll aztán a sofőr: ha nem tetszik menjen a főnökhöz , ez a szabály. gondoltam szólök neki szerezzen egy nőt kevésbé lesz feszült, de ott volt a lányom és nem akartam ilyen példát mutatni, de hol az emberség? értem én hogy stressz hogy egy műhold figyeli hogy wc-re megy és megáll és késik, de ezzel is ment az idő hogy állt a busz feleslegesen mert ordít... tapasztalat máshol?
Borsodi vagyok. Itt is elől kell felszállni. Ez van. Ez a szabály tartsa be mindenki.
GPS itt nincs. De a sofőröknek gyakran nyomni kell a gázt hogy a menetrendet úgy nagyjából tartani tudják.
Sajnos ez a tapasztalatom nekem is,de nem csak a buszon,hanem más közintézményben.Múltkor,hajnali 4.30 körül ment a buszom Bajáról Szegedre.Az információs ablaknál fel volt már húzva a redőny,jelezve,hogy "nyitva van"megakartam kérdezni,hogy melyikkel érdemes menni,mert 2-is ment egyszerre,csak nem 1 irányba.Kopogtam az ablakon,erre látom hogy valamit mond a kollégának (persze rólam)majd rám se nézve megkérdezte ,h mit akarok.De az SZTK-ban is amikor időpontot kell kérni valahova,dettó ugyanez a helyzet.Legszívesebben olyankor beolvasnék abba a bunkó pofájukba,de tekintettel vagyok másra is,és inkább törtősztetem magam.
Kötelező mindenhol bunkónak lenni?
Hát...a buszvezető is "csak" emberből van és nincs két egyforma ember: egyik bunkó másik normális...néha az ember bizony beszólna egy epéset is.
És most elnézést az off-ért, de egy mondat megragadta a figyelmem és például szolgálhatna a BKV-nak, ugyanis pesti vagyok:
"mindenki egyesével felmutatja a bérletecskéjét a sofőrbácsinak és úgy szállhat fel:-)"
Ha Pesten mindenkinek ezt kéne tenni, kilábalhatna a BKV a sz@rból...
Még egyszer bocs az off-ért...
értem én hogy pesten sok a bliccelő, semmi gond az offért:-)
azt is értem hogy azt hiszem 65év felett ingyenes és ott becsúszhat olyan hogy nem annyi idős stb, de egy alig tipegő kis bácsit leordítani aki láthatóan nem 64,5 éves:-) értem én hogy kevés pénz meg stb de emberek vagyunk mi is nem csak a szegény sofőr. tudom hogy sok a hülye mert vendéglátózom 10 éve... de én akkor is inkább nyelek mégegyet
Hol az emberség? Miért, az utasokból hol van a tisztesség? Majd ha a helyi volántársaság biztos lesz benne hogy az utasok nem fognak bliccelni, hanem tisztességesen használják a szolgáltatást akkor lehet majd hátul is felszállni a helyijáratra (egyébként a legtöbb helyen ez a módszer működik mint Győrben). Addig az ártatlan utasok (mint a 91 éves öreg aranyos idős bácsika) szívnak. Különben meg sok helyen a sofőrt is felelősségre vonják, ha valamelyik utasnak nincs jegye, ezért gondolom az ő részéről is érthető hogy ha valaki azt látja hogy az ő buszára csak úgy fel lehet szállni. Az neki a munkahelye, neked csak közlekedési eszköz. Neki példát kell statuálni és rendet teremtenie a buszon, ebbe belegondoltál már?
A BKV-val meg ne hasonlítgassuk össze, azt boldog-boldogtalan ingyen használhatja, semmi köze nincs a többi mai modern magyar közlekedési vállalathoz, volántársaságokhoz.
Nálunk is elöl kell felszállni, és regisztrációs jegyet kell kérniük a nyugdíjasoknak.
A sofőröket (legalábbis nálunk) 10.000 Ft-ra büntetik az ellenőrök, ha valakinél nincs jegy, nincs kitöltve a bérlet, vagy a nyugdíjasnál nincs ott a személyi és nincs regisztrációs jegye, lehet, hogy ezért akadt ki ennyire a sofőr, lehet hogy én is kiakadnék, ha 10.000 Ft-om múlna egy-egy utason, persze egy ilyen idős bácsival így beszélni akkor sem lehet!!
A mi vonalunkon nem a száguldozás a gond, inkább az, hogy lassan mennek, az út nagy részét autópályán teszi meg a busz, és Bp első megállójában szokták ellenőrizni, hogy a menetrendnek megfelelően ért-e oda a busz, ha pár perccel előbb ér oda, akkor azért is felelősségre vonják őket...
Szóval nem egyszerű a sofőröknek sem, de tényleg némelyik már nagyon sok mindent enged meg magának!!
Szerintem a volán meg a sofőr egy szolgáltató.Pénzt kapnak azért,hogy szolgáltassanak.Méghozzá az utasoktól kapják.Semmibe sem kerülne nekik kedvesnek lenni vagy csak egyszerűen közömbösnek.És,amiért életemben nem találkoztam olyan sofőrrel,aki felengedett volna a buszra úgy,hogy éppen nem volt nálam bérlet meg pénz és csak egy kis emberséget kértem,hogy oda tudjak érni a célomhoz,azért én se legyek egy sofőr terhére meg senki se,amikor fizet azért,hogy vihesse.Biztosan azért mernek így viselkedni,mert sok utas buszhoz van kötve és még az állását sem kockáztatja.Persze lefogadom,hogy fölfele meg nyalnak jópáran.De azt azért felfoghatná a jóember,hogyha nincs utas,neki nincs munkája.Lassan egy havi bérlet árából biciklit lehet venni.És a bérletpénzt még ugyanúgy el lehet tenni.Szóval azért,ha már olyan nagyon komoly szellemi kihívásnak tekintik a buszozást,amit csak különös képességű emberek végezhetnek jól,akkor legyen már benne egy kis elegancia és türelem.
Akinek nem inge...
A nyugdíjasokkal az ellenszenv teljesen érthető.Mivel ingyen utazhatnak és sajnos még nem szüntették be nekik ezt a luxus kedvezményt , de már beszélnek róla.Épp itt az ideje!Aki használja a buszt az fizessen érte.A nyugdíjas jegy is legyen 50 százalékos , annyit kibírnak.Vagy csak bizonyos órákban legyen ingyenes , vagy csak akkor ha orvoshoz mennek.
Bosszantó hogy reggel a MUNKÁS és DIÁK járatot ellepik és az onnantól temetőjárat.Még ők vannak felháborodva hogy mennyi a buszon az ember és nincsen helyük.Majd ha szépen kéri és fizet az utazásért akkor lesz hely.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!