Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Tűz a metrón - te mit tennél?

Tűz a metrón - te mit tennél?

Figyelt kérdés

Sajnos a címben említett lehetőség a BKV állapotát elnézve elég valószínű. Eddig is csak a szerencsén múlott, hogy nem lett nagyobb gond, és csak épp használaton kívüli szerelvény égett ki.

Vegyük tehát a legrosszabb eshetőséget, tehát, hogy a metrón tűz üt ki, és az alagútban leáll. Csúcsforgalom van, a szerelvény tömve, mozdulni se lehet. A vezetővel az összeköttetés megszakad, a vészjelzőt hiába nyomkodod.

Nem tudni, van-e még áram a sínben, járnak-e még más szerelvények, és egyáltalán senki sincs, aki bármiről is tájékoztatni tudna.

Közben a kocsiban egyre nagyobb füst terjeng, és megjelennek az első látható lángok. Te mit tennél?

2012. febr. 22. 19:27
1 2 3
 11/23 Napkiraly ***** válasza:
75%
Nem megyek a fostalicska békávé közelébe, de ha ilyen lenne először is ajtónyitó aztán üvöltsd el magad, hogy "mindenki tartson valamit az arca elé mert a többség ilyenkor füstmérgezésben hal meg és óvakodjanak a harmadik síntől mert áram alatt van!". Ezzel meg is volt a napi jócselekedet, mentse mindenki maga az irháját, a szerelvény közelebbi vége felé mennék (igyekezve elkerülni az áramos sínt), de ha meg tudom ítélni a terepviszonyokat (merre lejt az alagút) inkább a lejtés irányába, mert a füst fölfelé fog menni. Ha nagyon füstöl inkább négykézlábra ereszkednék és a sínek közt másznék a következő állomásig (az alagút aljában talán marad elég levegő). Elvileg 1-2 percig kibírhatod levegő nélkül, ezalatt pedig többszáz métert megtehetsz.
2012. febr. 24. 22:53
 12/23 A kérdező kommentje:

"A gond az, hogy ha menekülni kell, akkor hogy mászol le a kocsi oldalán, egy 1,1 méter magasból???"

188 cm vagyok. Valóban halálugrás lenne az az 1,1 méter...

Igen, a füstmérgezés veszélyes, én valami ruhadarabbot használnék. Van nálam mindig ivóvíz is, azzal átnedvesíthetem.

Szerintem a menekülési sorrend a következő:

1. el a tűztől

2. el a szerelvénytől

3. ki az alagútból

A füstöt pedig mindig kerülni kell, mert megölhet, ahogy az áram is.

Levegő nélkül 1-2 percig ki lehet bírni, de nem megterhelés alatt (füsttel teli alagútban előre haladás). Ha peched van, összeesel és megfulladsz.

2012. febr. 24. 23:27
 13/23 anonim ***** válasza:
100%
Az alagútban nem szokott megállni, mert (tudtommal) akkor is el kell érniük a következő állomást, ha tűz van. Ha meg mégis megáll, akkor nyilván áramszünet van, szóval akkor "kiszállásnál" lényegtelen, h. hol a 3 sín, de utána elkerülném, mert mi van, ha visszajön az áram.
2012. febr. 25. 14:05
 14/23 Napkiraly ***** válasza:
83%
Utolsó, tévedsz, pl a nagyvárad térnél a kék fostalicska emlékeim szerint megáll ha piros valami lámpa (az alagút közepén). Ha éppen akkor gyullad ki, akkor pech
2012. febr. 25. 14:39
 15/23 A kérdező kommentje:
És arra nem gondolsz, hogy a tűz miatt működésképtelenné válhat és nem tudja elérni a következő állomást?
2012. febr. 25. 21:03
 16/23 anonim ***** válasza:
84%
Minden egyes kocsi motorkocsi, ha egy elfüstöl, attól még a többi 4-5 simán beviszi az állomásra azt az egy kocsit.
2012. febr. 25. 21:08
 17/23 anonim ***** válasza:
100%

"188 cm vagyok. Valóban halálugrás lenne az az 1,1 méter... "

Kigyerek, nyugger, rokkant... Na meg mire 150-200 ember leereszkedik az ajtókon, addigra szépen elfüstöl az egész, vagy füstmérgezést kapnak az emberek.

2012. febr. 25. 21:16
 18/23 anonim ***** válasza:
75%
A metró leverheti a nagyfesz-t. Egyik. Másik lehetőség a jelvesztéses vagy sebességtúllépéses vészfék, és akkor az addigi füstből tűz keletkezik avagy akkor gyullad ki. Akkor még ki lehet engedni a féket? Szóval nekem ez a két aggályom van...
2012. febr. 26. 17:13
 19/23 A kérdező kommentje:

"Minden egyes kocsi motorkocsi, ha egy elfüstöl, attól még a többi 4-5 simán beviszi az állomásra azt az egy kocsit."

Viszont valahonnan vezérlik az egészet (sofőr). Namost ha az a drót is elég, akkor szopi van és szépen leáll.

2012. febr. 27. 19:11
 20/23 anonim válasza:
100%
semmit. a metró nem áll le az alagútban, hanem megy tovább az állomásra, odáig ki tudja húzni... az alagútban pedig van sétálósáv. a síneket áramtalanítják, még ha nincs kapcsolat a vezetővel, mert az üzemeltetők észreveszik, ha valamelyik szerelvény nem ad "jeleket".
2012. febr. 29. 22:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!