Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Ha a vonat beérkezik az...

Dramaticchipmunk kérdése:

Ha a vonat beérkezik az állomásra miért mondják el kétszer hogy hol van?

Figyelt kérdés

A szituáció a következő: beérkezik a vonat például a szombathelyi vasútállomásra, megszólal a hang: "Szombathely állomás, Szombathely állomás. Köszöntjük kedves utasainkat!".

Miért mondják be kétszer? Ha valaki azt gondolná hogy azért hogy aki nem értette előszörre az megértse másodszorra, az szerintem nem helyes, mivel olyan gyorsan mondják be egymás után hogy nem hiszem hogy akkor már meg lehetne érteni. Ha valakinek van valami értelmes elgondolása, az kérem ossza meg velem! :)

2011. szept. 17. 16:18
1 2
 11/12 anonim válasza:

Ezen már én is gondolkoztam és azt hiszem tudom a választ. Szerintem egy korábbi rendszer félreértéséből adódik az általad leírt és sok másik állomáson is elhangzó dupla állomásbemndás.

Az állomás beazonosítása mindig két részből áll: 1. Település neve 2. Állomás neve. Például: Budapest, Keleti Pályaudvar vagy Miskolc, Tiszai Pályaudvar, mivel így az utas megtudja, hogy melyik településre ért és a település melyik állomására. Persze csak ha több állomása van egy városnak akkor van ennek jelentőssége.De valószínűleg ez egy általánosan vett rendszer, így ott is alkalmazzák ahol nincs jelentőssége.

Namármost például Szegeden több állomás is van: Szeged, Rókus állomás,; Szeged, Újszeged állomás és Szeged, Szeged állomás. Ez utóbbi szóismétlésnek tűnik, de valójában az az első Szeged a várost, a második Szeged az állomás nevét jelöli. Nyilván több ilyen is van az országban, és egyszer valaki azt gondolta, hogy ez csak sima ismétlés és ezért elkezdték hülye módon összevissza használni a kétszeres város-bemondást.

Pár példa:

Szombathely állomás, Szombathely állomás (hülyeség, helyesen:

Szombathely, Szombathely állomás)

Gyoma, Gyoma állomás (hülyeség, helyesen: Gyomaendrőd, Gyoma állomás)

Szerintem :)

2015. máj. 18. 12:03
 12/12 supervisor01 válasza:

Továbbmegyek, az lenne a helyes, hogy Szeged, főpályaudvar, nem pedig hogy Szeged, Szeged.

Amúgy ez régen nem így volt, kb. 20 éve hallottam először, szétröhögte mindenki magát a vonaton, aztán egy ideig csak fogtuk a fejünket, aztán így maradt. Egyszer valaki felvilágosíthatná a MÁV-ot, hogy ennek így semmi értelme.

2017. nov. 18. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!