Lesz-e repülés? Vonat maximális sebességgel halad, felugrasz és amíg levegőben tartózkodsz meghúzod a vészféket. Nekirepülsz-e a falnak vagy sem? :D
A vonat nem úgy fog vészfékezni mint egy kocsi/busz, hogy minden rögzítetlen tárgy repül, a hirtelen sebességcsökkenéstől.
Mire elkezd egyáltalán lassítani, talán már le is érsz a padlóra.
Legalábbis én ültem már nyílt pályán vészfékező vonaton, nem volt különbség egy állomásra beállástól a sebességcsökkenésben.
"Legalábbis én ültem már nyílt pályán vészfékező vonaton, nem volt különbség egy állomásra beállástól a sebességcsökkenésben."
Akkor az a vonat nem vészfékezett/gyorsfékezett.
A Vészfékezést/gyorsfékezést (ugyebár fékhatásban mindkettő ugyanaz, csak az elsőt utastérből, másikat vezetőállásról kezdeményezik) bármikor meg lehet különböztetni egy üzemi fékezéstől.
Utolsó, egyzserre villamosan nem fékezünk a vészfékezéssel (ahol az Mg sínfék letapad) Akkor a mozdony is levegősen fékez.
A kérdés szerintem elvi lehetőséget feszeget:
Ha fékezéskor azonnal megállna a vonat akkor igen, neki repülnél a falának. Mert: vele együtt mozgáskor felveszed a sebességét, az állomáshoz képest. Amikor a vonat ebben az inerciarendszerben megáll, mivel a levegőbe ugrástól nem hat a vonat sebessége csak a gravitáció (és a közegellenállás) bizony szállsz, mint Superman.
Hasonló példa, kicsiben: biztonsági öv kikapcsolása miatt autópályán satuféknél bizony keresztülrepül az utas a szélvédőn. Pedig ott még nem is ugrasz fel, van tapadó/súrlódó erő az üléshez.
De pl. urban legend, ha zuhanó liftben felugrasz a lift tropa lesz te meg sértetlenül mászol ki. Ugyanis egy 1,5tonna körüli lift szabadeséses gyorsulása nagyon nagy, nem tudja kiegyenlíteni ha puskagolyó sebességével és lendületével ugrasz is fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!