Mit tud tenni a BKV ellenőr és a vele tartó közterület-felügyelő az alábbi esetekben?
1. A lyukasztónál állok, kezemben a jeggyel, és csak akkor érvényesítem, amikor odalépnek hozzám.
2. Nincs nálam igazoltatásra alkalmas okmány. Ilyenkor mit tud tenni a közterület-felügyelő?
3. Úgy teszek, mint aki alszik, és amikor odajön az ellenőr, felébredek és "észbe kapok", hogy pont most kell leszállnom (természetesen a megállóban ébredek fel).
4. Addig keresem a jegyemet vagy a bérletemet, míg egy megállóba érkezünk, és ott leszállok.
Nem arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire etikus a bliccelés, kérem az ilyen hozzászólásokkal kíméljetek. (Egyébként sem a budapesti tömegközlekedést tenném jobbá a jegy/bérlet megvásárlásával, hanem a vezetőség által elsikkasztható összeget gyarapítanám.)
Köszönöm a válaszokat!
Kérdező, te elég fásult öregember lehetsz, ha mindenkit naivnak gondolsz..
Amúgy szerintem sem egyértelműek a jogszabályok, sőt, kb úgy vannak megfogalmazva, hogy tuti ne értsen belőle semmit az ember. A legalapvetőbb szerződés (internet pl) is olyan, hogy sose lehet tudni, mire is fizetsz elő, mi a kötelességed, jogod, stb. A komolyabb dolgoknál még ennél is halandzsább az egész.
Üdv mindenkinek!
Idézek a BKV üzletszabályzatából:
„
III.2. A szerződés létrejötte
A személyszállítási szerződés az utas és a BKV Zrt. között akkor lép hatályba, amikor az utas utazási szándékkal felszáll a menetrend szerint közlekedő járműre. Ezen jogviszony külön szerződés megkötése nélkül, ráutaló magatartással jön létre. E szerződés keretében az utas jogot szerez arra, hogy utazhasson, illetve kötelezettséget vállal arra, hogy a BKV Zrt-t megillető, a Díjszabásban meghatározott jegy- vagy bérletárat kiegyenlíti.
III.3. A szerződés megszűnése
A személyszállítási szerződés megszűnik:
- az utazás befejezésével, a jármű, illetve az állomás területének elhagyásával;
...
- ha az utast a BKV Zrt. az utazásból kizárja.
V.4.1. Pótdíjazás
A BKV Zrt. jegyellenőrei pótdíj fizetésére kötelezhetik azokat, akik az utazási feltételekben foglaltakat nem tartják be. A pótdíj megfizetését megtagadó vagy személyi azonosságát hivatalos okmányból igazolni, illetve a rendőr kiérkezését megvárni nem szándékozó utasokat, a jegyellenőrnek az utazásból ki kell zárni.
„
Egyébként ha kicsit odafigyelnétek, hogy mit mondanak be a 4-6 os villamoson:
"2011 . január 11-től már a közterület felügyelők is ellenőrizhetik a jegyeket és a bérleteket."
Fentiek szerint, ha nem vagy hajlandó "személyi azonosságot hivatalos okmányból igazolni", akkor "az utazásból ki kell zárjon".
Én továbbra is azt mondom:
„Inkább zárjon ki az utazásból. Szép napot!”
A BKV honlapja szerint az utazók közel 13% bliccel és ez kb. 10 milliárd forintnyi kiesést jelent a BKVnak.
Egyszerű matekkal a nem bliccelők ennyi pénzt hoznak évente:
13% = 10.000.000.000 ft
100% - 13% = 87%
87% = ??? ft
( 10.000.000.000 / 13 ) * 87 = 66.923.076.923 ft
Kérdem én, hova tűnik az a kb. 67 milliárd forint a BKV -ból? Mert még egyik alkalmazotttól sem hallottam, hogy jól megfizették volna és ha a fejlesztéseket nézem, az sem kerülhetett éves szinten ilyen sokba :)
Hát, ennyit arról, hogy erkölcsös-e bliccelni...
Az előttem író válaszára reagálnék engedelmetekkel: a BKV semmilyen úton-módon nem kérheti ki az adatainkat, mivel nincs mire, kivéve persze ha volt valaki olyan eszement, hogy aláírja a büntetést.
A közterület felügyelőnek ugyan köteles vagy igazolni magadat, de az igazoltatásról jegyzőkönyvet kérhetsz, ha nem akar adni, te kérhetsz rendőri intézkedést. A BKV-nak pontosan igazolnia kell, hogy hol és mikor büntettek meg. A közterület felügyelő pedig innentől nem lehet olyan hülye, hogy megkockáztasson egy feljelentést személyes adatok gondatlan kezeléséért (büntetési kitétele 2-5 év)...
Egyébként továbbra is a kígyó bekapta a farkát helyzet áll fenn: a BKV ellenőr továbbra sem büntethet, a közterület felügyelő sem, ugyanis ő csak segíti a betartatást, igazoltathat, de ő nem büntethet és csakúgy, mint a rendőr, harmadik félnek a személyes adatokat nem adhatja ki, hacsak nem akar bűncselekményt elkövetni.
Egyébként a közterület felügyelőnek ellenszegülni nem érdemes, de ha igazoltat, 2 dolgot kell egyből mondani: nem járulsz hozzá, hogy harmadik félnek kiadja a személyes adataidat, illetve hogy jegyzőkönyvet kérsz az eljárásról. Az előbbi csak a rend kedvéért, az adatvédelemre való tekintettel, az utóbbi pedig azért, mert ha ezt megtagadja, máris van indokod a rendőri intézkedés kérésére. A jegyzőkönyvben szerepelnie kell az igazoltatás helyszínének, időpontjának, az igazoltatás okának, illetve az igazoltató adatainak (név, jelvényszám).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!