Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mit tud tenni a BKV ellenőr...

Mit tud tenni a BKV ellenőr és a vele tartó közterület-felügyelő az alábbi esetekben?

Figyelt kérdés

1. A lyukasztónál állok, kezemben a jeggyel, és csak akkor érvényesítem, amikor odalépnek hozzám.

2. Nincs nálam igazoltatásra alkalmas okmány. Ilyenkor mit tud tenni a közterület-felügyelő?

3. Úgy teszek, mint aki alszik, és amikor odajön az ellenőr, felébredek és "észbe kapok", hogy pont most kell leszállnom (természetesen a megállóban ébredek fel).

4. Addig keresem a jegyemet vagy a bérletemet, míg egy megállóba érkezünk, és ott leszállok.

Nem arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire etikus a bliccelés, kérem az ilyen hozzászólásokkal kíméljetek. (Egyébként sem a budapesti tömegközlekedést tenném jobbá a jegy/bérlet megvásárlásával, hanem a vezetőség által elsikkasztható összeget gyarapítanám.)

Köszönöm a válaszokat!

2011. jan. 27. 07:18
1 2 3 4 5
 41/46 A kérdező kommentje:
Szerinted a jogszabályok egyértelműek? Hm, nagyon naiv vagy...
2011. febr. 1. 10:13
 42/46 anonim ***** válasza:

Kérdező, te elég fásult öregember lehetsz, ha mindenkit naivnak gondolsz..

Amúgy szerintem sem egyértelműek a jogszabályok, sőt, kb úgy vannak megfogalmazva, hogy tuti ne értsen belőle semmit az ember. A legalapvetőbb szerződés (internet pl) is olyan, hogy sose lehet tudni, mire is fizetsz elő, mi a kötelességed, jogod, stb. A komolyabb dolgoknál még ennél is halandzsább az egész.

2011. febr. 1. 12:55
 43/46 Blicc Elek válasza:
56%

Üdv mindenkinek!

[link]

Idézek a BKV üzletszabályzatából:

III.2. A szerződés létrejötte

A személyszállítási szerződés az utas és a BKV Zrt. között akkor lép hatályba, amikor az utas utazási szándékkal felszáll a menetrend szerint közlekedő járműre. Ezen jogviszony külön szerződés megkötése nélkül, ráutaló magatartással jön létre. E szerződés keretében az utas jogot szerez arra, hogy utazhasson, illetve kötelezettséget vállal arra, hogy a BKV Zrt-t megillető, a Díjszabásban meghatározott jegy- vagy bérletárat kiegyenlíti.

III.3. A szerződés megszűnése

A személyszállítási szerződés megszűnik:

- az utazás befejezésével, a jármű, illetve az állomás területének elhagyásával;

...

- ha az utast a BKV Zrt. az utazásból kizárja.

V.4.1. Pótdíjazás

A BKV Zrt. jegyellenőrei pótdíj fizetésére kötelezhetik azokat, akik az utazási feltételekben foglaltakat nem tartják be. A pótdíj megfizetését megtagadó vagy személyi azonosságát hivatalos okmányból igazolni, illetve a rendőr kiérkezését megvárni nem szándékozó utasokat, a jegyellenőrnek az utazásból ki kell zárni.

Egyébként ha kicsit odafigyelnétek, hogy mit mondanak be a 4-6 os villamoson:

"2011 . január 11-től már a közterület felügyelők is ellenőrizhetik a jegyeket és a bérleteket."

Fentiek szerint, ha nem vagy hajlandó "személyi azonosságot hivatalos okmányból igazolni", akkor "az utazásból ki kell zárjon".

Én továbbra is azt mondom:

„Inkább zárjon ki az utazásból. Szép napot!”

[link]

A BKV honlapja szerint az utazók közel 13% bliccel és ez kb. 10 milliárd forintnyi kiesést jelent a BKVnak.

Egyszerű matekkal a nem bliccelők ennyi pénzt hoznak évente:

13% = 10.000.000.000 ft

100% - 13% = 87%

87% = ??? ft

( 10.000.000.000 / 13 ) * 87 = 66.923.076.923 ft

Kérdem én, hova tűnik az a kb. 67 milliárd forint a BKV -ból? Mert még egyik alkalmazotttól sem hallottam, hogy jól megfizették volna és ha a fejlesztéseket nézem, az sem kerülhetett éves szinten ilyen sokba :)

Hát, ennyit arról, hogy erkölcsös-e bliccelni...

2011. febr. 9. 18:32
 44/46 anonim válasza:
56%
Az ellenőr nem tehet semmi a közterület felügyelőnek azonban van feltartóztatási joga. (magyarán megfogja akarod és nem enged el). Neki köteles vagy igazolni magad, valóban nem adhatja ki az ellenőrnek, de a BKV meg kikérheti a közfelügyelettől. Nyilván a közfelügyelő azonnal elmondja az ellenőrnek, amiért fel lehet jelenteni, de igazából ettől még a büntetésed nem lesz semmis, csak magad helyzetét nehezíted és több utána járással és macerával. De ha ügyes a közterület felügyelő akkor csak távozásod után mondja el az ellenőrnek, amit meg nem tudsz bizonyítani hogy ő volt, és nem hivatalos eljárás útján kérték ki. Az egy jó kérdés hogy így valószínű nem lesz aláírás a BKV felé amivel igazolod a bliccelésedet,vagy nem tud csekket kiállítani. Ezzel nem tudom mit lehet nyerni. De én is kíváncsi vagyok rá, ha valaki tudja ossza meg. Viszont ha ezt a verzót választod akkor lehet a közterület felügyelő meg azt választja hogy rendőrt hív, amit meg meg kell várnod mivel ő feltartóztathat. Az meg azért kellemetlen szitu, én nem választanám. A többi rosszindulatú hozzászólónak meg azt javasolnám, hogy törődjön a maga dolgával, mert 10 ezer ft-os bérlet nem jogos egy ilyen szar szolgáltatásért, és rendkívül naiv az aki azt gondolja hogy a bliccelők miatt ilyen szar ez az egész. Személyes megjegyzésként én a bunkó bkv-ellenőrök miatt bliccelek. Mivel a 10 ezer ft-os bérletem ellenére megbüntettek egyszer, mivel az ellenőr közölte hogy át van írva benne egy szám. Nem volt! Csak sötétebb tollal írtam rá! Mégis megbüntettek és elvették a bérletem. Mindezt olyan kritikán aluli stílusban hogy az hihetetlen. Ezek után nyilván soha többet nem fogok venni bérletet.
2011. márc. 3. 20:01
 45/46 lordsithlord válasza:

Az előttem író válaszára reagálnék engedelmetekkel: a BKV semmilyen úton-módon nem kérheti ki az adatainkat, mivel nincs mire, kivéve persze ha volt valaki olyan eszement, hogy aláírja a büntetést.

A közterület felügyelőnek ugyan köteles vagy igazolni magadat, de az igazoltatásról jegyzőkönyvet kérhetsz, ha nem akar adni, te kérhetsz rendőri intézkedést. A BKV-nak pontosan igazolnia kell, hogy hol és mikor büntettek meg. A közterület felügyelő pedig innentől nem lehet olyan hülye, hogy megkockáztasson egy feljelentést személyes adatok gondatlan kezeléséért (büntetési kitétele 2-5 év)...

Egyébként továbbra is a kígyó bekapta a farkát helyzet áll fenn: a BKV ellenőr továbbra sem büntethet, a közterület felügyelő sem, ugyanis ő csak segíti a betartatást, igazoltathat, de ő nem büntethet és csakúgy, mint a rendőr, harmadik félnek a személyes adatokat nem adhatja ki, hacsak nem akar bűncselekményt elkövetni.

Egyébként a közterület felügyelőnek ellenszegülni nem érdemes, de ha igazoltat, 2 dolgot kell egyből mondani: nem járulsz hozzá, hogy harmadik félnek kiadja a személyes adataidat, illetve hogy jegyzőkönyvet kérsz az eljárásról. Az előbbi csak a rend kedvéért, az adatvédelemre való tekintettel, az utóbbi pedig azért, mert ha ezt megtagadja, máris van indokod a rendőri intézkedés kérésére. A jegyzőkönyvben szerepelnie kell az igazoltatás helyszínének, időpontjának, az igazoltatás okának, illetve az igazoltató adatainak (név, jelvényszám).

2011. ápr. 3. 12:37
 46/46 anonim válasza:
Felesleges mind a négy pont. Az ellenőr nem alkalmazhat testi kényszert és nem tartóztathat fel. Megmondod, hogy nincs nálad se jegy, se bérlet, se igazolvány, se pénz. Ekkor felszólít, hogy szállj le, és kész. Soha nem veszek jegyet, és rendszeresen találkozom velük, de sosem tudtak velem csinálni semmit. A közterület felügyelő más helyzet. Ő alkalmazhat testi kényszert, ha a jogszerű intézkedésnek ellen szegülsz, vagy te támadod meg. Viszont csak akkor igazoltathat, ha szabálysérést követsz el. A jegy nélkül utazás nem szabálysértés. Ez a polgári jogra tartozó eset, amihez a közterület felügyelőnek semmi köze. Ha udvariasan elköszönsz, és elsétálsz, akkor semmi nem történik. Egyetlen dolgot nem szabad tenni soha! Beszélgetni velük. Méghozzá azért, mert bármikor arra járhat egy rendőr véletlenül, és az pech, mert ő kedve szerint igazoltathat. Viszont, ha nincs a közelben épp egy rendőr, akkor nem kell aggódnod, amiatt, hogy hívnak egyet, mert kiröhögik őket. Ha pedig mégsem, akkor mire kiérnének, te már régen nem vagy ott. Az ellenőrök pedig nem mennek utánad, mert ők sem hülyék. Perceken belül találnak egy palimadarat, akit meg tudnak büntetni, és nem erőltetik az olyan eseteket, amikor nem tudnak mit tenni.
2011. dec. 3. 19:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!