Mit tud tenni a BKV ellenőr és a vele tartó közterület-felügyelő az alábbi esetekben?
1. A lyukasztónál állok, kezemben a jeggyel, és csak akkor érvényesítem, amikor odalépnek hozzám.
2. Nincs nálam igazoltatásra alkalmas okmány. Ilyenkor mit tud tenni a közterület-felügyelő?
3. Úgy teszek, mint aki alszik, és amikor odajön az ellenőr, felébredek és "észbe kapok", hogy pont most kell leszállnom (természetesen a megállóban ébredek fel).
4. Addig keresem a jegyemet vagy a bérletemet, míg egy megállóba érkezünk, és ott leszállok.
Nem arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire etikus a bliccelés, kérem az ilyen hozzászólásokkal kíméljetek. (Egyébként sem a budapesti tömegközlekedést tenném jobbá a jegy/bérlet megvásárlásával, hanem a vezetőség által elsikkasztható összeget gyarapítanám.)
Köszönöm a válaszokat!
"És igenis a budapesti tömegközlekedést teszed jobbá a jegy megvásárlásával." - Nagyon naiv vagy.
"Annyi a fejlemeny, hogy ugyanez lett a helyzet a kozlekedessel is. Kifizeted? Hat, mivel kozlekedni is muszaj, meg mostantol ellogni se lehet, megy a tobbi melle, amit szinten nem jokedvebol fizet ki az ember."
Lehet, hogy nem etikus a bliccelés, de... HA NINCS közterület-felügyelő, csak ellenőr, és nincs jegyem, akkor nem vagyok köteles igazolni magam és fizetni sem. Ja, hogy rendőrt hívhat? Hívjon, én nem vagyok köteles megvárni, fel pedig nem tartóztathat, különben én jelentem fel, és őt bizony nem 6 ezer forintra fogják megbüntetni. Tehát itt van egy jogi hézag, ami feljogosít engem büntetlenül az ingyenútra. A jogi hézag megoldása pedig nem az én dolgom, én csak élek a jog adta lehetőségeimmel. Az, hogy a közterület-felügyelő is részt vesz az ellenőrzésben, már más tészta. Azzal viszont ne hiszem, hogy sokmindent tudnának kezdeni, ha az orruk előtt lyukasztom ki a jegyemet.
"Az ingyenútra semmi sem jogosít fel."
Alátámasztanád állításodat? Hoznál fel ellenérveket az én állításommal szemben?
Nem azon van a hangsúly, hogy etikus-e vagy sem. Valóban fizetni kell, VAGY
-kifizetem helyben a pótdíjat->nem vagyok köteles
-csekken fizetem be a pótdíjat->honnan veszi az adataimat, ha nem vagyok köteles megadni
-rendőrségi eljárást kezdeményeznek->nem vagyok köteles megvárni a rendőrt.
Tehát fogom magam, és leszállok a következő megállónál, mielőtt odaér a rendőr. Mert jogom van rá. Tehát addig is ingyen utaztam, és nem voltam köteles fizetni egy fillért sem.
Persze, jogod van, de kötelességeid is vannak, csak erről meg szoktak feledkezni az emberek. Amit leírtál, sajnos nem állja meg a helyét.
És tényleg nem azon van a hangsúly, hogy etikus vagy sem, hanem hogy szabályos és törvényes vagy sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!