Mit tud tenni a BKV ellenőr és a vele tartó közterület-felügyelő az alábbi esetekben?
1. A lyukasztónál állok, kezemben a jeggyel, és csak akkor érvényesítem, amikor odalépnek hozzám.
2. Nincs nálam igazoltatásra alkalmas okmány. Ilyenkor mit tud tenni a közterület-felügyelő?
3. Úgy teszek, mint aki alszik, és amikor odajön az ellenőr, felébredek és "észbe kapok", hogy pont most kell leszállnom (természetesen a megállóban ébredek fel).
4. Addig keresem a jegyemet vagy a bérletemet, míg egy megállóba érkezünk, és ott leszállok.
Nem arra vagyok kíváncsi, hogy mennyire etikus a bliccelés, kérem az ilyen hozzászólásokkal kíméljetek. (Egyébként sem a budapesti tömegközlekedést tenném jobbá a jegy/bérlet megvásárlásával, hanem a vezetőség által elsikkasztható összeget gyarapítanám.)
Köszönöm a válaszokat!
"Ha választ írsz, tartsd be a következőket:
# Ne OFFolj! Azaz ne írj olyat a válaszba, aminek nincs köze a kérdéshez!
# Ne írd be még egyszer ugyanazt, amit egyszer már előtted valaki beírt!"
Részlet az oldal szabályzatából
Sajnos igaza van a kérdezőnek, elvileg jogilag meg lhet tenni a jegy nélküli utazást, amíg nincs közterület felügyelő. Azt nem tudom, hogy a BKV-nál pontosan hogy van, de Vasúton van egy olyan szabály, hogy ha szándékosan kerülöd el a jegyvizsgálót és nem akarsz jegyet venni, akkor rengeteget kell fizetned. Bár ott is az a helyzet, mint a BKV-n, hogy elmehetsz, amíg kiér a rendőr, viszont ha utánna elkap, bűnös vagy, mert megszegted a szabályt. Ha a BKV-nál is van ilyen, akkor ott sem lehet jogilag sem megúszni.
Persze gyakorlatilag mindig minden máshogy van...
Én ha tehetem Budapesten belül vonattal, Volánbusszal, és biciklivel járok.
Istenem, még egy marha, aki még a kérdező mellé is áll.
Joga van, persze, de szöveget értelmezni nem tud.
Nem lehet egy sikeres ember.
A jognyelv az nem magyar? Miért lehetne akárhogy értelmezni?
A szépsége egyébként az, hogy pontosan azért van úgy megírva, hogy ne lehessen akárhogy értelmezni.
Ügyvédekre azért van szükség, hogy azokkal is megértessék a szöveget, akik soha nem hallottak jogi kifejezéseket, és fogalmuk sincs, hogy mit jelentenek a szakszavak, vagy mást gondolnának mögé, mint amit valójában jelentenek. Ha meg tudnék írni egy ingatlan adás-vételi szerződést hiba nélkül, nekem sem kellene ügyvéd, de a dolog bonyolultabb annál, mintsem egyedül nekiálljak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!