Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A mozdonyvezetők miért utálják...

A mozdonyvezetők miért utálják azt, ha fotózzák vagy videózzák a mozdonyt?

Figyelt kérdés
Már több közlekedéssel foglalkozó vlogger beszámolt arról, hogy üvöltözött velük, vagy le is akarta őket verni a mozdonyvezető, csak mert a peronon videózott, miközben a mozdonyvezető nem is lett felvéve. Miért zavarja őket ennyire az, ha valaki videózik a peronon állva? Én is szeretem a mozdonyokat le is szoktam fotózni őket, de mindíg vigyázok, hogy ne látszodjon a mozdonyvezető. Engem eddig egyszer szólított meg emiatt angliában egy dühös mozdonyvezető, azt se értettem igazából, hogy miért volt kiakadva, hiszen nem őt videóztam, de idehaza velem még nem szóltak rám emiatt. Kell ettől tartanom, hogy itthon attrocitás ér amiatt, hogy videózok vagy fotót készítek egy mozdonyról?

ma 02:36
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
10 éve nézek ilyen videókat és évente 1-2 ilyen eset fordul elő.
ma 03:52
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Pont annyi utálja a mozdonyvezetők közt, mint mondjuk a kertészek közt ha a virágait fotózod.
ma 04:14
 3/13 anonim ***** válasza:
83%
Mert nem tudja, hogy biztos úgy csinálod-e, hogy nem látszik. Németországban ahányszor mozdony közelébe álltam, meglátták, hogy telefon volt a kezemben, mozdonyvezetők egyből húzták lefele a sötítétőt a fülkéjükben.
ma 05:04
 4/13 anonim ***** válasza:
65%

Csak egy nagyon egyszerű kérdés.

Szerinted meg tudja állapítani, hogy ő rajta van-e a képeiden?

ma 07:04
 5/13 anonim ***** válasza:
27%

Gondolja, hogy a szakszervezettől vagy, aki a melóját figyeli.

1000nyi ok lehet, az emberek 99%-a meg legalább annyira paranoiás, mint empátiahiányos...

ma 08:46
 6/13 anonim ***** válasza:
100%
A szakszervezet nem figyel senkit. Pont a dolgozó érdekeit képviseli.
ma 10:38
 7/13 anonim ***** válasza:
78%

Nagyon könnyen lehet hibát elkövetni, vagy szabályt szegni. Ezt aztán a videón visszanézik, kész a bizonyíték is és megy az írásbeli megrovás. Nagyon-nagyon sok ember lett megbüntetve így. Nem csoda hogy kiakadnak.

De nincs új a nap alatt... 30 éve is voltak ilyen esetek. Csak akkor papíron jelentgették a szabálytalanságokat. Jött a levél hogy X napon Y vonatokon nem voltak felkapcsolva a fényszórók. Volt a csávónak ideje hogy nézegesse a vonatokat és jelentgetett.

Viszont sajnos mapaság már sokkal könnyebb kirúgni a vasátról bárkit és kamera is gyakorlatilag mindenkinél van így sokkal könnyebb belefutni abba hogy valaki felvesz valami szabálytalanságot.

Ráadásul aki felveszi az esetek 99%-ban nincs tisztában azzal hogy valami szabálytalanságot látott. Kirakja a netre és már kész is a bizonyíték.

Nem is mindig a vasúttársaság büntet, a közlekedési hatóság is vizsgálódhat, bírságolhat.

Vagyis teljes mértékben érhető a vasutasok félelme.

Az már más kérdés hogy némelyik kicsit erősebben reagál.

A másik probléma a videósokkal hogy nagyon oda kell rájuk figyelni. Nem foglalkoznak a munkavédelmi és egyéb szabályokkal. Mennek keresztül-kasul a vágányokon amerre látnak, vagy épp nem látnak. Ha valami történik, elvágja a vonat, elesik és lehorzsolja a térdéd, stb azért a forgalmistát fogják elővenni. Az ő felelőssége hogy mi történik az állomáson.

ma 11:22
 8/13 anonim ***** válasza:
100%
Mint mikor odaáll valaki a hátad mögé és fotózza, ahogy dolgozol (vagy munkaidőben a GYK-n írogatsz).
ma 11:31
 9/13 anonim ***** válasza:
64%

#7 Ez meg a másik. Nem kell hozzá arc meg hasonlók, egy sor egyéb infóból kiderül, melyik nap melyik vonat volt.

Szóval teljesen megértem, ha valaki utálja. És ehhez képest szerintem meglepően sok mozdonyvezető hozzáállása barátságos vagy semleges, valószínű megszokták (nagyobb pályaudvarokon, felkapottabb turista környékeken szinte mindig akad egy-két fotózó videózó arc).

ma 11:38
 10/13 anonim ***** válasza:
100%

Régebben többször fotóztam, videóztam vonatokat mozdonyokat legtöbbet Magyarországon, kevesebbet Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, Romániában, Szerbiában, Horvátországban. Mindenhol többen voltunk, sehol nem tapasztaltunk ilyet. Szlovákiában viszont szigorúan vették, ha civilek számára tiltott helyre lépett valaki. Például, aki egy állomásom lelépett a peronról fényképezés miatt, azt nagyon letolták, ami végül is jogos. Ausztriában, Semmering állomáson régebben át lehetett menni a vágányok túloldalára (onnan lehetett jó képet csinálni), aztán, később, ezt a területet elzárták az utasok elöl, aki mégis átment oda, annak, bár normálisan, de az állomás személyzete szólt, hogy jöjjön vissza onnan. Magyarországon volt olyan is, hogy a mozdonyvezető kérte, hogy fényképezzük le a mozdonya előtt, adott egy e-mail címet és kérte, hogy küldjük el neki a képet.

7

Igazad van, mi, mint hozzá nem értők nem tudhatjuk, hogy a felvételen egy esetleges szabálytalanság látszik. Ha felteszik az internetre, akkor valóban baj lehet belőle. Én például csak saját célra készítettem felvételeket, és soha nem tettem fel egyetlen képet és videót sem az internetre. Igen, sokan nem figyelnek a biztonságra, mennek össze-vissza a vágányok között, mint a birkák, nem veszik tudomásul, hogy a vasút fokozattan veszélyes üzem. Láttam olyat a Nyugatiban, hogy egyesek fényképezték a 424-est, aztán körülnézés nélkül leléptek a peronról éppen az Esztergomba induló motorvonat előtt. A mozdonyvezető fékezett és megállt, aztán kiabálva jól letolta őket és teljesen igaza volt. Ilyesmi is lehet az oka, hogy egyes mozdonyvezetők nem szeretik a fényképezőket.

Budapesten is fényképeztem villamosokat buszokat, trolibuszokat, itt sem volt semmi probléma. Néhány villamosvezetőnek, mikor látta, hogy fényképezem a villamost, kifejezetten tetszett neki. Az egyik trolibuszvezető, akinek az Ikarus 280T trolibuszát fényképeztem, intett, hogy menjek oda. Azt hittem, hogy letol, de nem így történt, kérte, hogy küldjem el neki a képeket, aztán pedig haverok lettünk. Mesélte, hogy nyáron a nagy melegben nyitva volt a vezetőfülke ajtaja és ezért valami köcsög utas feljelentette a BKV-nál és a főnökei le is tolták őt emiatt. Ha valaki esetleg ilyen jellegű képet csinál és felteszi az internetre, az tudtán kívül bajt okozhat a vezetőnek.

ma 12:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!