A Gödöllői HÉV vonalán miért a baloldali közlekedés az általános, az egyéb vasútvonalakon alkalmazott forgalmi renddel ellentétben?
Köszönöm az eddigi válaszokat.
#3 Egyezik a szemléletünk, csak nem szerettem volna rá a kérdésben külön kitérni.
#4 Pontosan az ebben rejlő részletekre voltam kíváncsi,mert annyi teóriát hallottam már ezzel kapcsolatban.
"Továbbá a vasút esetében bal és jobb oldali közlekedésről csak akkor van értelme beszélni, ha kétvágányú pálya van"
Ez nem igaz, ugyanis a jobb/bal oldali közlekedési renden múlik az is, hogy a pálya melyik oldalán vannak a jelzők és táblák elhelyezve, valamint ennek megfelelő oldalon vannak kialakítva a vezetőállás kezelőszervei is. (főleg az egy vezetőállású járművek esetén fontos, hogy a vezető és az általa megfigyelendő jelzők egy oldalon legyenek, a járműszekrény vagy a kazán ne takarja el a kilátást)
"#4 Pontosan az ebben rejlő részletekre voltam kíváncsi,mert annyi teóriát hallottam már ezzel kapcsolatban."
Valójában nincs jobbra, vagy balra tartás a vasúton, hanem helyes és helytelen vágány van. A legtöbb esetben a kétvágányú pályán mindkét vágányon mindkét irányban ki van építva a biztosítóberendezés teljes funkcióval, hogy probléma esetény helytelenben (vagyis a másik oldalon) is lehessen közlekedtetni a vonatokat. Hogy ez ennél a HÉV vonalnál hogyan van az jó kérdés... jártam arra sokszor, de nem néztem meg annyira.
Érdekesség, hogy a nagyvasúton is van fordított közlekedés: Kelenföld és Budapest Déli pu között is fordítva van a helyes és a helytelen vágány, vagyis ott is a menetirányt tekintve bal oldalon van a helyes irány.
De vannak párhuzamos egyvágányú pályák is amik ugyan kétvágányúnak néznek ki a laikus számára, mégis két teljesen külön vágány és mindkét vágányon mindkét irányban gond nélkül lehet rajtuk közlekedni.
Mert idióták és nem képesek átépíteni ezt sem.
A peronokat kellene átrakni irányhelyesre. Kevesebb lenne az autóütközés, véletlen gyalogosgázolás is. (öngyilkik más téma)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!