De lehet, szokták is, csak azt közlekedési lámpának hívják, mivel a villamos közúti járműnek számít.
máj. 19. 17:03
3/10 anonim válasza:
Van, a villogó sárga, folyamatos sárga, folyamatos piros sorrendben. Amikor a BKV-nál karbantartó műszerész voltam, "két fényű, három fogalmú ("magyarul" fázisú) fedezőjelző volt a hivatalos neve a vállalatnál. Hogy a KRESZ hogy nevezi, azt nem tudom.
máj. 19. 20:08
4/10 anonim válasza:
Jogszabályban, technológiában is teljesen más szabályok vonatkoznak rá, mint a nagyvasútra, vagy a HÉV-re. Holdfényjelzőkkel, 2lencsés (vörös-sárga) fedezőjelzőkkel, vagy több helyen elég szimpla KRESZ táblával szabályozni a közlekedésüket.
De ha megnézed, nagyvasútnál is sok átjáró biztosítatlan, van egy András-kereszt, aztán annyi, mert nem indokolt, h fénysorompózzák az átjárót.
máj. 19. 20:17
5/10 anonim válasza:
A kérdező szerintem arra gondol, miért nincs elsőbbsége mindenhol a villamosnak, mint ahogyan a vonatoknak is.
máj. 19. 20:18
6/10 anonim válasza:
#5 Ahol a villamosnak a KRESZ szerint nincs elsőbbsége, ott alkalmazzák a #3 által ismertetett jelzőt. Ha a villamos fő-, vagy védett útvonalon megy, nincs szükség jelzőlámpára.
máj. 20. 07:36
7/10 anonim válasza:
6.! És? Nem a lámpa a lényeg, hanem az, hogy akadálytalanul haladhasson. Mint a helyiérdekű vasút us.
máj. 20. 07:42
8/10 Justinianus válasza:
"Mint a helyiérdekű vasút"
Azért nevezik villamosnak, mert nem helyi érdekű vasút.
Ilyen alapon miért nem repül, mint a repülő. :)
máj. 20. 20:54
9/10 anonim válasza:
8. Te érted is, amit olvasol? A kérdező hivatkozik a hévre.
máj. 20. 21:30
10/10 anonim válasza:
A 60-as "villamost" csak a BKK hívja villamosnak, hogy a hálózatba lehessen illeszteni, de az ugyan olyan "nagyvasút", mint a HÉV.
Azért nem lehet, mert a villamos egy közúti jármű, van villamos-vasúti átjáró is, ahol a villamosra is vonatkozik a fénysorompó.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!