Miért ilyen sok a barom a vasúti átjáróknál?
#14:
Az meg már a te bajod, attól ez még így van biztonsági okokból.
Az esetek többségében nem azért mennek a vonat elé, mert úgy gondolják, hogy átérnek. Van ilyen is, én magam is láttam, hogy megállt a kocsi, aztán körülnézés után gázt adott a sofőr, és ment.
De inkább az a jellemző, hogy az illető gyakran jár ott, és mindig olyankor, mikor fehér a sorompó. Így hozzászokik, hogy soha nem kell megállnia. Aztán egyszer nem figyel a fénysorompóra, hanem elbambul, vagy telefonál, aztán ahogy máskor is szokott, megy át. Csak most jön a vonat. (Egyszer én is bebambultam, mert munkába járáskor többszáz alkalommal átmentem egy fehér sorompón, aztán mikor egyszer mégis piros volt, elég nagyot kellett fékeznem, mert nem figyeltem.)
Ahol a vonat csukja magának a sorompót, ott a távolság a pályára engedélyezett legnagyobb sebességre van állítva. Ha épp egy olyan tehervonat jön 120-as pályán, ami a kocsik miatt csak 40-nel közlekedhet, az elég lassan ér oda, mert ugyanolyan távolságról lezárja a sorompót, mint a 120-szal érkező IC.
Állomásokon viszont az esetek nagyobb részében kézzel zárja a sorompót a forgalmista. Vannak olyan idegesebbek, akik az egymás után érkező vonatok közt se nyitják fel, mert akkor esetleg a vonat nem kaphatna időben szabad jelzőt, és ha fékezés miatt időt veszít, akkor azt a forgalmistának meg kell indokolnia, és lebszhatják. Így néha 10 percen túl is lezárva hagyja, pedig azt nem volna szabad. (Saját mérés, több alkalommal történt. Főleg nők szokták csinálni.)
"és közben - nagyon helyesen! - nem nyitották fel fél percre a sorompót"
ÉN olvastam itt már kérdést, ami pont ezt firtatta, hogy abban a fél percben átférne legalább X autó és mennyivel jobb lenne...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!