Az M4 és M2 metrószerelvényeket meg szokták fordítani?
Figyelt kérdés
Hallottam, hogy a HÉV-eket néha megfordítják, hogy ne mindig ugyanaz az oldal/sín kopjon, ez vonatkozik a metrókra is? És ha igen, hol és hogyan csinálják?2023. okt. 14. 10:48
1/6 anonim válasza:
Fejjel lefelé szokták csak megfordítani
3/6 anonim válasza:
Nem lenne értelme, mert a szerelvényeknek kb. egyformán kopik mindkét oldaluk, a sín meg akkor is ugyanúgy kopik, ha megfordítják a szerelvényt. Olyan vonalon, mint a 4-6-os villamos, látnám értelmét, mert folyamatosan ugyanabban az ívben megy, így a külső kerekek nagyobb utat tesznek meg, és jobban kopnak.
4/6 eddiboy válasza:
A szentendrei HÉV vonalán szokták csak forgatni a szerelvényeket, mert ott nagyrészt egy irányba vannak az ívek, így aszimmetrikusan kopnak a kerekek. A többi HÉV- és metróvonalon ilyen aszimmetria nem áll fenn.
5/6 anonim válasza:
A 2-es metró esetében a Fehér úti villamoskocsiszínben egyebekben van fordítási lehetőség fordítókoronggal, de nem nagyon hallani róla, hogy ilyesmire használnák. A 4-es metrónál nem tudok ilyenről és annak nincs is közvetlen kapcsolata a többi metróvonallal. Persze van összekötő vágánya és vasúton át lehetne szállítani a szerelvényeket, a 2-es vagy a 3-as vonalra (a Kőbánya-Kispesti kocsiszínben is van fordítókorong), de nem hallani ilyesmiről.
A gödöllői HÉV esetében gondolom oka van, hogy még mindig megvan üzemi területen kívül a nagyiccei delta vagány, így szerintem ott is szoktak ilyesmit csinálni.
6/6 eddiboy válasza:
Én is a gödöllői HÉV-re gondoltam, ott nagyon egyirányban vannak az ívek, és valóban a nagyiccei deltavágányon szokták a szerelvényeket forgatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!