Falun lehet élni autó nélkül?
Sziasztok!
Városban nőttem fel, otthonról dolgozok és utálom a forgalmat és a nyüzsgést. Kihasználatlan lenne egy autó nekem, de nagy a családi nyomás mert mindenki más is csinálja és jó az! Aztán meg nyögik a számlákat meg a dugót
Egy nagyobb, város közeli faluban ahol van minimum 1 abc és buszjárat megoldható lenne az élet autómentesen? Nagyszüleinknek is csak busz volt ha szerencsések, ezen a vonalon indultam el mindenképp el szeretném kerülni
Csak annak lehetetlen autó nélküli élet aki az autózáshoz van hozzászokva.
Én kis faluban élek, és van autóm, de mégse járok azzal mindenhova.
A közeli nagyváros busszal laza 10 perc alatt megtehető, bevásárolok, elintézem a dolgaimat és megyek vissza a faluba. Nálunk az a szerencse hogy hétköznap óránként megy busz, amikor csúcsidő van iskolások, dolgozók járnak akkor 30 percenként van járat. Munkába is busszal járok, csak akkor megyek autóval ha olyan helyre megyek munka után rögtön ahova viszonylag hamar kellene odaérni tehát időspórolás miatt. Autót én többnyire csak hosszabb utazásokra használom, mivel dízelem van és annak nem tesz jót a sok rövidtáv az a 10 perc mire beérek munkába az még egy benzinesnek sem egészséges egyébként.
Itt helyben csak akkor hazsnálom az autót ha nagyon nagyon muszáj főleg ha sok cuccot kell vinni, hozni, vagy ha épp időt kell spórolnom és nincs arra idő hogy megvárjam a buszt, meg aszerint kalkuláljak.
Egyébként meg volt olyan időszakom amikor fél évig nem használtam az autót, mivel komoly baja volt és nem volt pénzem megcsináltatni. Nem haltam bele a hiányába, nyilván ha messzire mentem családlátogatásra, meg rokonokhoz akkor el kellett viseljem azt az 5 órás buszozást amibe benne volt az átszállási idő meg minden ezzel járó dolog holott autóval laza 2,5 óra alatt odaértem volna szép kénelmesen, ez az egy ami megviselt hogy mennyi időm elment így az utazással, de ez van, valamit valamiért, nem haltam bele.
#22: azért még kisvarosnál is ritka, hogy óránként járjon a busz a nagyobb varosba.
falvakban leginkább a napi 2 max 3 járat a jellemzö.
Azért nem, ez a sztereotípia inkább az isten háta mögötti, 200 főt számláló zsákfalvak kiváltsága, ha legalább egy valahonnan valahova vezető mellékút érinti a települést, akkor 1-2 óránként van busz, vagy legfeljebb a délelőtti órák maradnak ki. Még a 80 lelkes, mindentől félreeső és távoli Magyarlukafának is van napi 5 pár buszjárata a legközelebbi városba, Szigetvárra (20km) (+mivel nincs bolt, önkormányzati járatot biztosítanak a bevásárláshoz, ha jól tudom hetente 1x vagy 2x, de erre nyilván nem lehet alapozni, csak érdekesség).
De jöjjön még egy random példa: a 110 embernek otthont adó, Baranya megyei Sárok. Nem lehet azt mondani rá, hogy nem a világ végén van (Magyarországon belül), mégis van napi 9 járat Mohácsra (30km).
Néztem még pár hasonló elhelyezkedésű települést, napi 3-nál mindenhol több járat volt, még az ország legkeletibb településéről, Garbolcról is van napi 4 busz Fehérgyarmatra. Egyébként az általam megtekintett, félreeső falvak többsége inkább napi 8-10 járattal rendelkezik a legközelebbi városba, viszont gyakori az 1-2 órás ütem is. És ezek olyan települések, ahol sem főút, sem pedig “valahonnan valahova vezető” mellékút nem halad át.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!