Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Falun lehet élni autó nélkül?

Falun lehet élni autó nélkül?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Városban nőttem fel, otthonról dolgozok és utálom a forgalmat és a nyüzsgést. Kihasználatlan lenne egy autó nekem, de nagy a családi nyomás mert mindenki más is csinálja és jó az! Aztán meg nyögik a számlákat meg a dugót

Egy nagyobb, város közeli faluban ahol van minimum 1 abc és buszjárat megoldható lenne az élet autómentesen? Nagyszüleinknek is csak busz volt ha szerencsések, ezen a vonalon indultam el mindenképp el szeretném kerülni

2023. máj. 28. 18:25
1 2 3
 11/26 anonim válasza:
89%
Én is faluban élek. Nem javaslom autó nélkül. Nagyon nehéz bejárni munkába ha lekésed a buszt pl aznap már nem tudsz bemenni dolgozni mert olyan későn jön a következő hogy nem érdemes faluhelyen meg általában nincs multi max 1 vagy 2 de az olyan is. A nagybevásárlásokat szintén a közeli városokban érdemes megtenni mert falun minden drágább és negyed annyi kinálat ha van jobb esetben. Unalmas is mert nem nagyon van a falukban semmi. Én menekülni próbálok éppen a falusi élettől véglegesen. Városból semmiképp ne költözz faluba
2023. máj. 28. 18:51
 12/26 A kérdező kommentje:
Hasznos válaszok köszönöm! Van tapasztalatom a falusi élettel és lenne segitségem ha nagyon muszáj, de jól át lesz gondolva. Nem sokat mozdulok ki egyébként se és sokat áldoznék hogy betontenger helyett kertbe lépjek ki reggelente
2023. máj. 28. 18:59
 13/26 anonim ***** válasza:
100%

Alaposan utána kell járni, mert van ahol nagyon jó a tömegközlekedés és van olyan település ahol egy nap 5x ha megfordul a busz. A kisbolt sem mindegy, hogy milyen, jó pár települést tudok ahol a kisboltok kihasználják azt, hogy többségében öregek lakják és simán elkérnek 3x os árat egy sima vizes kifliért is.

Ami még prébléma lehet és sok konfriktus keletkezik belőle mindenhol, hogy a városi emberke kiköltözik falura és ott szembesül vele, hogy a kutya ugat, a kakas kukorékol, füst van és a társai.

2023. máj. 28. 19:15
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen lehet, ha jó a tömegközlekedés vagy helyben meg tudsz oldani sok mindent.

Mondjuk Felsőörsön minden további nélkül lehet autó nélkül élni, míg Kéleshalmon eléggé rossz lenne kocsi nélkül.

2023. máj. 28. 19:39
 15/26 anonim ***** válasza:
63%
hat...en utalnam. nagyszuleim laktak falun, kismaroson, apam visegradon el. azert mindig van ami epp nincs ott helyben es inkabb a nagyobb tescoba mesz, vagy a masik fodraszhoz vagy mittudomen. meg eleve ez a korlatozottsag hogy jo esetben orankent jön a busz. aztan ha azt lekesed , nyaron varsz egy orat a pampaban a buszra...nem en nem tennem meg magammal az biztos
2023. máj. 28. 19:52
 16/26 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk simán. Reggel 6-tól este 6-ig óránként van busz az 5km-re levő városig illetve vissza, de aki annyira akar este 8-kor még van egy voant is, illetve nyári időszakban igaz csak a város felől de este 10 körül is érkezik egy.
2023. máj. 29. 00:59
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

Attol fugg melyik falun.

Ahol en nottem fel, ott sok csaladban nincs auto es mindent megtudnak oldani. Van elemiszerbolt, dohanybolt, lottozo, barkacsbolt, kocsma, viragbolt, fagyizo, kozmetikus, fodrasz, masszor, haziorvos, fogorvos, a tobbi dolog miatt meg bemennek az emberek a kozeli varosba. Van naponta tobb buszjarat reggel 5 es este 10 kozott.

Szuleimnek mindig is volt autoja de nagyon keveset mennek vele, van olyan het amikor egyaltalan be sem inditjak az autot.

Egyik nyugdijas rokonom csak akkor megy az autojaval ha sok dolga van a varosban, falun belul soha nem megy vele. Ingyen buszozik szoval neki ez is egy erv a tomegkozlekedes mellett.

Falun sok embernek kihasznalatlan az auto de csak azert tartjak mert ha megis valahova nem tudnak elmenni busszal, esik az eso, hideg van akkor ott az auto, ezek az emberek kevesebb mint 5000km-t mennek evente.

Mikor en is ott laktam akkor volt egy kis autom de mivel helyben a faluban volt a munkahelyem, ezert robogoval es biciklivel jartam dolgozni, hetvegente mentem a kocsival de falun belul nagyon ritkan, altalaban a kozeli varosba mentem vele.

2023. máj. 29. 01:20
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Milyen faluról van szó? Mi sem városban élünk, mégis élhető autó nélkül is akár. Busz reggel négytől este tízig van legrosszabb esetben óránként Budapestre (50km). Persze ha a járásközpontba, vagy más, hozzánk képest harántirányban elhelyezkedő településre kell eljutni, akkor van napi 2-3 busz, de ez nem is meghatározó, mivel a pesti busszal 15 percre van Tesco és SPAR is (a faluban található CBA-t engedjük el). Egyébként egy kényelmes és biztonságos 12 kilométeres (oda-vissza 24) kerékpározás, és már ott is vagy a járásközpontban, ahol van Penny és Lidl is, adott élethelyzetben akár azt is el tudnám képzelni, hogy bicikli + utánfutó, aztán hadd szóljon a nagybevásárlás, annyira kis forgalmú úton lehet eljutni oda.

Ha nem ilyen szerencsés a tömegközlekedés, akkor már nagyon meggondolandó. Ha nincs legalább 1,5-2 óránként állandó lehetőség (azaz csúcsidőszakon kívül és hétvégén is) bejutni egy városba, ahol vannak normális boltok, szakorvosi rendelő, hivatalok stb., akkor lutri az egész, én legalábbis egészen biztosan nem akarnék az (véletlenszerű példa) 5:40-es busszal (ami mondjuk 6:30-ra célhoz visz) menni az iskolába / munkába, ha csak 8:30-ra kell menni csak azért, mert a következő már 9-re ér oda. És aztán a dolgod végeztével ugyanez, várhatsz órákat, hogy hazajuss. Nem köszi. Ilyet maximum akkor vállalnék be, ha a kérdéses városba vezet kerékpárút, vagy legalább valami nagyon csekély forgalmú, szilárd burkolatú út.

2023. máj. 29. 03:32
 19/26 anonim ***** válasza:
31%
Aki azt mondja lehet: hazudik.
2023. máj. 29. 08:17
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

Én egy közel 700 fős faluban lakom, ami 15 km-re van egy várostól (az kb 25.000 lakossal rendelkezik). Naponta irányonként kb 30-40 autóbusz közlekedik (hétköznap, sulis időben akár 45 is), továbbá ezen felül van még napi 6 pár személyvonat is (mellékvonal, 3 órás ütemes menetrenddel). Ezen felül a falu 2020-ban bicikliutat is kapott, így a városba azon keresztül is be lehet jutni.

Szóval igen, itt életképes az autó nélküli lét. Ha nem akarsz buszozni, lehet használni a bicikliutat (akár megoldás a pedelec, villanyroller, utóbbit én is sokat használom). A napi 6 pár vonat pedig kifejezetten jó, ha vasúttal távolra, a városban átszállva szeretnél továbbutazni, mert biztosítottak az IC illetve InterRégióra (év nagy részében csak személyvonat) való átszállások. A napi legalább 30, max 40-45 busz pedig jó, ha a városba akarsz menni, de nem feltétlenül a központba. Napközben a legnagyobb üres folt a menetrendben 80 perc (ez is délben), de átlagban ez 30-40 perc.

A legnagyobb gondot max a bevásárlások jelenthetnék. Van kisbolt a faluban, de nem nagy szám, relatív kis kínálat, magas árak. Viszont ma már nagyon sok nagyobb üzlet kínál házhozszállítást (TESCO online, Auchan, EcoFamily, stb.), így nekünk ez sem okoz gondot.

Nekünk bár ugyan van 1 autónk, de ez 6 emberre van (nagyszülők is itt élnek). Én személy szerint nem is nagyon autózom, jogsim ugyan van, de 3 éve nem vezettem. Teljesen jól megvagyok itt a tömegközlekedéssel. A vármegye illetve országbérlet meg plusz jóság, mert ha az egyik irányban a busz, míg a másikban a vonat lenne ideálisabb, most már ez is megoldható plusz jegy vagy bérlet vásárlása nélkül.

2023. máj. 29. 08:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!