Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Mennyire tartjátok kibírhatóna...

Mennyire tartjátok kibírhatónak 1 óra ingázást (vagyis napi 2 órát)?

Figyelt kérdés
Jövőre leszek első éves egyetemista, ha felvesznek. Nézegettem, hogy milyen lehetőségem lennének kollégium ügyben, viszont mivel viszonylag közel lakok Budapethez, ezért nem biztos, hogy felvennének koliba. Szerintetek mennyire vészes az az 1 óra (ami napi 2 óra) ingázás?

2023. ápr. 4. 19:09
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
100%
Az mondjuk lehet, hogy vonalfüggő. Nekem a 120a-ról (Keleti-Szolnok) van tapasztalatom, ott minden másnap van biztberhiba vagy felsővezetékszakadás. Alapból reggelente 15-20 perc, napközben 5-10 perc az átlagos késés. Fennforgás esetén ez több órára nőhet, és van, hogy órákra teljesen megáll a forgalom.
2023. ápr. 5. 19:06
 22/26 anonim ***** válasza:
100%
Attól függ mennyit kéne átszállnom. Ha 6 eszközre akkor semennyire. Ha max 2 akkor lenne időm belemerülni valamibe. Mondjuk elolvasni néhány fejezetet, tanulni stb.
2023. ápr. 5. 19:07
 23/26 anonim ***** válasza:
100%
#21 Én a fekete vonatról tudok nyilatkozni, azzal jártam 4 évig Szolnokra, 10 éve meg Budapestre, már az sem divat, hogy fokozatosan mondogatják be az 5-10 perc késéseket, aztán a végén összekapcsolnak két vonatot és kvázi kimarad egy járat. Sokat javult.
2023. ápr. 5. 19:38
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

#23 Jó neked. Itt folyamatosan romlik a helyzet. Most decemberben a menetrend szerint rövidült a menetidő, miközben azelőtt is fizikailag tarthatatlan volt a menetrend, a pálya állapota pedig semmit nem javult. Emiatt még többet késnek a vonatok.

Hab a tortán, hogy eddig volt 1 óra pihenőjük a vonatoknak Szolnokon, ami mostanra 17 percre csökkent. Ennyit alapból is sokszor késnek a vonatok, így a visszaindulás is borul. A nagyobbik baj, hogy már egyáltalán nincs tartalék a menetrendben, tehát ha valamikor napközben beüt a ménkű, akkor üzemzárásig marad a káosz.

2023. ápr. 5. 19:50
 25/26 anonim válasza:
100%

Én is egy órára lakom Pesttől, idén kezdtem az egyetemet, illetve a kolit is és hasonló kérdések voltak bennem a tanévkezdés előtt, úgyhogy szerintem én a vagyok a tökéletes ember ennek a kérdésnek a megválaszolására.

Alapvetően nem számít az 1 óra ingázás soknak, főleg hogy az én kolim pl. 45 percre van az egyetemtől és Pesten belül ezek a távolságok meg utazási idők a megszokottak. Nyilván, lehet hogy pont 5 perc sétára lesz a koli a campustól, de az is lehet, hogy a város abszolút másik végében.

Számomra eleinte szörnyű volt a kollégium, olyannyira, hogy 1 hét után ki akartam iratkozni a koliból és az egyetemről is egyaránt. Nem bírtam egy normálisat aludni, minden reggel felköltöttek a szobatársak, egyikőjük minden este horkolt, minden egyetemi buli után össze volt hányva a mosdó és a fürdő, a folyosón éjfél után is rohangáltak és ordibáltak az emberek, mellettünk lévő szobában az egyik lány mindig hangosan dugott a palijával, stb.-stb. Illetve nyilván hatalmas váltás volt a gimnáziumhoz képest az egyetem, a kis vidéki városom után Budapest és a csendes szobám után a zsúfolt, állandóan hangos kollégium. De hát mint mindenhez, ehhez is hozzá lehet szokni egy idő után.

Én mostanra kifejezetten megszerettem a kollégista életet, nyilván továbbra is horkol a szobatárs, továbbra is nagyon hangosak az emberek és nem lett kevésbé koszos az épület sem, de megláttam a pozitív oldalát is a dolognak. Sosem vagy egyedül, mindig van kivel beszélgetni egyet, vásárolni vagy buliba menni vagy éppen a holnapi zh-hoz a kérdéseket megtudni. Nincsenek ott szülők, családtagok, akik figyelnék és beleszólnának minden mozdulatodba, azt csinálsz és akkor, amikor szeretnéd. Ha te éjfélkor akarsz elindulni egy buliba, megteheted, ha nincs kedved valamelyik napon bemenni suliba, megteheted, ha minden hétvégén mással fogsz kavarni a szobába, szintén megteheted.

Ettől függetlenül valóban úgy gondolom, hogy nem mindenkinek való a kollégista élet, egyszerűen vannak annyira introvertált, zárkózott emberek, akik a szenvednek egy ilyen közegben és ezzel nincsen semmi baj, főleg hogyha tényleg opció lehet a bejárás is.

Amit én tanácsolni tudnék neked, mivel nem írtál magadról igazán semmit, hogy mindenképp jelentkezz kollégiumba, ha felvesznek, mindenképp költözz be, próbáld ki, hogy milyen ez az egész. Adj időt magadnak, hogy hozzászokj a kollégiumhoz és az egyetemhez is, légy türelmes önmagaddal, mert valóban hatalmas váltáson fogsz keresztül menni és ne legyél elkeseredve, ha eleinte nem tökéletes minden, mert nagy valószínűséggel nem is lesz az. Ha 1 hónapot lehúztál a koliban és nagyon-nagyon utálod továbbra is, próbáld ki a következő 1 hónapban, hogy a kollégium díjat továbbra is befizeted, de nem alszol ott abban az 1 hónapban, hanem ingázol otthonról. Ha az 1 hónap letelte után úgy látod, hogy jobban bírod a bejárást, mint a kollégiumot, akkor iratkozz ki a koliból, ne aggódj, úgyis be fognak tenni valakit a helyedre, szóval nem fog kárba veszni a helyed. Nem egy kudarc, ha mégsem válik be valakinek a kolis élet.

Ha nem vesznek fel az egyetem által működtett koliba, még nincsen minden veszve, meg lehet próbálni magán koliba jelentkezni vagy lakótárs(ak)at keresni és albérletet bérelni, ha nagyon ki szeretnéd próbálni milyen Pesten lakni. Ha azok sem jönnek össze, akkor meg marad az ingázás.

Augusztusban írd majd meg mindenképp, akár privátban, akár ide, hogy végülis felvettek-e és hogy mire döntöttél, beköltözöl-e. Egyébként pedig sikeres és örömteli egyetemi éveket kívánok neked! puszi

2023. ápr. 15. 05:16
 26/26 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a sok hasznos kommentet!

#25 A tényleg nagyon hasonló az én helyzetem is, mint anno neked. Egyébként már rengeteget hallottam a kolis életről másoktól, és még nem rettentem el, bár ha majd felvesznek koliba kiderül, hogy mennyire bírom. Igazából eddig nem is tudtam, hogy vannak ilyen magán kolik, de ahogy néztem neten ezek is nagyon jók. Majd augusztusban mindenképpen írok arról, hogy végül hogyan alakultak a dolgok.

2023. ápr. 15. 18:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!