Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A régi időkben miért volt a...

A régi időkben miért volt a mozdonyok ablakán börtönrács?

Figyelt kérdés
És nem volt zavaró ez a vezetők számára, hogy ott volt, ki lehetett tőle látni normálisan? És miért csak bizonyos mozdonyokon volt - főleg dízelmeghajtásúakon -, miért nem az összesen?

2022. jan. 2. 01:47
 1/6 anonim ***** válasza:
92%

Mert a tervgazdaságban még nem voltak elérhetőek a kellő erősségű többrétegű biztonsági üvegek, amik kellően ellenállóak lettek volna a meghibásodás miatt űrszelvénybe belógó felsővezetéz szigetelő porcelánok ellen és volt ilyenból súlyos sérülés is. Akkor kapták a mozdonyok a börtönrácsot.

Az összes olyan mozdonyon volt, ami villamosított pályán "nagy" sebességgel közlekdett. Volt a villanymozdonyokon is:

[link]

2022. jan. 2. 01:52
 2/6 Vortrex ***** válasza:
74%
Ne verje be az ág az ablakát
2022. jan. 2. 08:54
 3/6 anonim ***** válasza:
88%
Az okot leírták az 1. válaszban. A kilátást illetően meg valóban zavaró lehetett ugyan, de ha tudod a mögöttes okot, sokkal inkább elfogadod. Ráadásul az ekkor még bőven futó gőzmozdonyokon ennél is gyatrábban lehetett előre kilátni a kazán mellett.
2022. jan. 2. 09:27
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Én szerencsére már nem szolgáltam már rácsos gépeken, de jónéhány kollégám még igen. Mesélték, hogy nagyon zavaró volt rosszabb látási viszonyok között. Főleg ködben. Minden egy nagy tej, az egyetlen dolog amire könnyen tud fókuszálni a szem az a rács. Sokszor jártak úgy, hogy hirtelen azt vették észre hogy a rácsot nézik és kivülre nem néztek már régóta, nem tudják hogy mi mellett mentek el. Volt aki úgy vezetett nagy ködben hogy az ablakot tette az arcát, hogy minél kevesebb pálca legyen a látómezejében.

A belógó szigetelő a legritkábban fordul elő. Ha szemmagasságba belóg akkor azt már messziről lehet látni más jelekből.

Az eső, hó, jég miatt megrogyó fák, faágak és madarak sokkal sűrübben ütköznek a szélvédőnek. A mai modern többrétegű szélvédőt is pókkálósra tudja törni egy fácán. A gólyáról nem is beszélve, fogtam már olyant is. Szerencsére a bal oldali ablakot törte meg, úgyhogy haza tudtam menni a géppel.

2022. jan. 2. 09:52
 5/6 A kérdező kommentje:
Nem irigylem őket. Indiában úgy tudom hogy a mai napig rácsosak a mozdonyok.
2022. jan. 2. 17:00
 6/6 anonim ***** válasza:
58%
Ott valszeg más van a dologban.
2022. jan. 2. 17:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!