Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » Hogyan lehet buszsofőr az...

Garpe kérdése:

Hogyan lehet buszsofőr az ember nulláról?

Figyelt kérdés

Nincsen semmilyen jogsim s jelenleg a pénzem is csak a megélhetésre futja. Az érdekelne, hogy a villamosvezetőhöz hasonlóan van-e hasonló nulláról induló ingyenes képzés, s ha igen abban van-e valami turpisság. Nem feltétlenül most azonnal kell (izgalmas, hogy milyen volt a járvány előtt s milyen lesz utána). Helyi járat/helyközi mindegy, ha esetleg dolgoznék azt állami vállalatnál (gondolok itt ilyen BKV, SzKT, KNyKK, Voláns stb.-re) tenném.

u.i.: Ez most csak felmerült bennem; huszonéves vagyok s szívesen kipróbálnám/kitanulnám, ha esetleg a sors úgy hozza mondjuk jövőre vagy utána.

2021. ápr. 24. 04:05
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%
Min. 2 éves B jogsi kell, azt azért elvárják, tehát azzal kezdd, hogy azt leteszed.
2021. ápr. 24. 04:40
 2/11 anonim ***** válasza:
94%
Jelenleg elég telített a piac, mert sok nagyon tapasztalt, jó sofőr, akik turistabusszal jártak eddig, átmentek a helyi járatokra. De érdemes megcsinálni, mert amúgy is sok idő kell hozzá, és hasznát lehet venni a C és D jogsinak.
2021. ápr. 24. 07:18
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

B kat. - 2 éves minimum, tehát nemzetközi jogosítvány

C kat.

PÁV II. vizsga

D kat.

GKI

Utóbbi kettőt fizeti a munkáltató, ha náluk csinálod, van ahol B-ről is átképeznek. (trolihoz nem is kell C például, de ott nem is D-t kapsz, hanem TR-t)

Összességében a teljes folyamat, ha gyorsan kapsz oktatót és darálsz mint az állat akkor 1,5-2 év.

2021. ápr. 24. 09:10
 4/11 anonim ***** válasza:
89%

Nincs turpisság, alá kell írni x időre egy tanulmányi szerződést (BKV-nál 2 év D-vel, GKI-val együtt), Volánt nem tudom, de sztem ott is ennyi idő lehet. Ha előbb lépsz ki, akkor gondolom - vagy ezt a szerződés majd rögzíti - időarányosan kell a képzési költségeket visszafizetni. Szoktak indítani úrvezetőiről is képzést, bár mostanában azt látom, h min. egy C kategória kell, meg ugye a PÁV 2 is alap. Azzal kezdd, ha belefogsz az egészbe, mivel PÁV nélkül fel se vesznek.

A piac meg annyira már nem telített, mint volt, mert sokan kiléptek, főleg a BKV-tól, meg a Covid miatt sokan karanténban vannak, nyugdíjba is sokan elmennek idén, úgyhogy a BKV, Arriva megint kezdheti a toborzást, mert bőven kelleni fog a munkaerő. Vidéki volánhoz meg sztem mindig be tudsz lépni, én is be tudtam volna bármikor, csak nekem már nem sok kedvem van helyijáratozni. Igaz Pesthez képest a vidéki buszozás ilyen laza, nyugdíjas meló lenne. Amúgy a turistabuszozás is lassan kezd visszajönni, legalábbis én beszéltem egy céggel, amelyik már ezen a hétvégén is indít járatot.

2021. ápr. 24. 09:14
 5/11 anonim ***** válasza:
17%
Ne foglalkozz vele. Nekem a B,C megvolt.Indult tanfolyam a városba ingyen le lehetett rakni a buszt,leraktam. Utána jártam milyen ezt csinálni és:Volán:kevés pénz 200körül,szar beosztás:valamikor 3kor kezdesz reggel dolgozol 10-ig utána délután 4-9ig értelmetlen műszakok.Maszeknál szar öreg buszok,be se jelent normálisan,öregekkel,cigányokkal teli busz,büdös van,agresszív cigányok.A jó nők nem busszal járnak. Ha külföldözöl akkor kereshetsz 4-500at,de sose vagy otthon.
2021. ápr. 24. 09:55
 6/11 anonim ***** válasza:
28%
5-ös vagyok. Ja és a sok üléstől minden bajod lesz. Mozgáshiány hosszútávon számos megbetegedést okozhat. Nézz utána nyugodtan.
2021. ápr. 24. 09:59
 7/11 anonim ***** válasza:
67%
Mert az irodában üléstől és monitorbámulástól nem lesz semmi bajod, ugye? Baromság amit írtál. Nem egy könnyű munka, de nem is olyan, amilyet leírtál. Nem tudom, Volánnál milyen a fizu, de Pesten BKV/Arrivánál megkeresel havi 300 nettót minimum, ha többet vállalsz, pótlékoktól függően 400ig is felmehet. Műszakok nincsenek titkolva, BKV-nál szépen le van írva, melyik műszak milyen időintervallumban kezd/végez, hónapra előre megkapod a beosztást, szóval nincsenek véletlenek, és többnyire állandó a műszakod, nem dobálnak délelőtt és délután között. (ue. a beosztás érvényes az Arrivára és az agglomerációs, BKK által megrendelt Volán járatokra)
2021. ápr. 24. 12:54
 8/11 anonim ***** válasza:
21%
Cigánymunka akkor is
2021. ápr. 24. 13:31
 9/11 anonim ***** válasza:
100%
Meg lehet keresni 300-400 között is, ha vállalsz annyi túlórát. Igazán az dobja meg a pénzt, meg persze a műszakpótlék is - csak ezt nem nagyon szokták propagálni. Az más kérdés, hogy most a telítettség idején alapórát dolgoztak a sofőrök, és azt túlórás pluszt nem tudták megszerezni - így sokan másodállást voltak kénytelenek vállalni. Az, h csuklóssal jársz, vagy szólóval + az üzemanyamegtakarítás csak porhintés. Sokat nem oszt, nem szoroz a végelszámolásnál.
2021. ápr. 24. 13:47
 10/11 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!
2021. ápr. 25. 04:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!