Kezdőoldal » Közlekedés » Tömegközlekedés » A mai fiatalok miért nem...

Hírnök kérdése:

A mai fiatalok miért nem adják át az időseknek a helyet?

Figyelt kérdés

Én sem vagyok öreg, de az én generációmban ez még "alap" volt. Most ül, fülében a zenélő dugó, orrán napszemöveg, és mintha ki lenne lőve a világból. Direkt nem akarja látni, hallani mi zajlik körülötte.

Ez normélis?!

2019. okt. 30. 22:55
1 2 3
 11/26 A kérdező kommentje:
köszönöm a véleményeket -ez egy klasszikus generáció külömbségen alapuló történet..
2019. okt. 30. 23:29
 12/26 anonim ***** válasza:
20%

ezen én is sokat gondolkodok, de csakis nevelés kérdése. aki átadja azoknak ezt elmondták a szüleik és ők hallgattak rájuk, akik nem azoknak soha senki nem szólt vagy csak következetlenül egyszer igen egysze rnem és nem ezt szokták meg. Az ennél rosszabb verzió, meg hogy elhanyagolt, figyelmetlen kis t.kok.

Én most épp babakocsival közlekedem, totál kiakadok néha. Van hogy az idős az üres buszon az egyetlen babakocsis helyre tottyan le, én onnan fel nem állítom, de ugyanez jellemzo a 16 és 26 és 36 évesre is. Legjobb tapasztalataim az öreg bácsikkal, roma középkorú nénikkel, roma apukákkal (vagy fiatalokkal, de azért ebben is volt már rossz kivétel) és a 20-on nagyon elején járó fiatal srácokkal van, akiknek volt gyerekszobájuk. Hihetetlen végletes a dolgok.

A kis kék jelecskéket nem is ismerik a tömegközlekedők, az elsőbbségi hely azért elsőbbségi, mert azoknak kellene fönt tartani akik szerepelnek azokon a cuki kis kék jelecskén. Ok en elismerem,hogy a kamsz is lehet nagyon fáradt és az idős is, de ha valaki letottyan, helysporólás miatt a babakocsis vagy botos helyre, akkor ha lát fölszállni valakit babakocsival vagy bottal, akkor ne már annak kelljen kérlelő kutyaszemekkel néznie, hogy felemelje a valagat.

Én néha már szinte élvezem, hogy ki mekkora paraszt, mert ilyenkor megnyugtatom magam, hogy de jófej szüleim voltak, mert én még babakocsival is átadom a helyet a 80 felettinek vagy ha jön még egy babakocsis, akkor csinálok neki helyet, hogy ketten is elférjünk stb.

Ami még tanulságos, hogy én fáradt vagyok szólni már, hogy de hát izé az ott az izé pl. most nekem való elsőbbségi hely...nem nem baj hogy kórházba megyünk kontrollokra vagy fejlesztésre vagy hogy nem aludtam éjszaka, nincs a homlokomra írva, de néha jönnek és megmentenek ismeretlenek. Múltkor egy nénit egy bácsi felállított, hogy engedjen már od aengem, vagy egy hölgy szólt egy fiatal csajnak, hogy ne előzzön már be felszállásnál, ha már egyszer ott álltam a kisbabával.

De igen nekünk is még alap volt, hogy át kellett a helyet adnom. Most tényleg nem alap sajnos.

2019. okt. 30. 23:31
 13/26 anonim válasza:
80%

Tudnek mit meselni... ugyhogy ez hosszu lesz.

1. Szallok fel a buszra, tomve van (tavolsagi) de remenykedek hogy hatul meg talalok helyet. Volt, de egy idosebb neni fekudt a negy ulesen lathatolag rosszul volt, nem fogom felallitani. Na de 2 orat nem utazhatok allva. Volt egy idosebb neni, egyik ulesen o ult a masikon a taskaja (en ha leulok a taskam az olemben van....) udvariasan megkerdeztem leulhetnek e, mire flegman oda szol "hat ha mashol nincs hely" felall es mondja uljek be, nezek ra hogy de hogyan? Hiszen ott volt a taskaja az ulesen. Nem tudom mit gondolt, nem nyulok mas taskajahoz es raulni se fogok. Erre kozli mivan neked semmi se jo? Itt mar ingerultebbre vettem a temat es kozoltem ott a taska. Elvette, flegman ledobta a lab reszhez. Na gondoltam jol kezdodik. Leulok nezelodok ki az ablakon erre elkezd magyarazni miert pont ilyenkor kell a diakoknak buszra szallni.... na itt mar inkabb bedugtam a fulest maxra :))

2. Szinten tomott busz, de helyi jarat itt mar sokan allnak. Orvoshoz mentem, latszott is rajtam hogy hulla feher vagyok alig allok a labamon meg, egy srac at adta a helyet es leultem. Kovetkezo megallo, felszall egy neni, nez ram, majd megszolal mi az hogy a mai bunko fiatalok nem adjak at a helyet az oregebbnek, alljak fel adjam at. En meg megmondtam neki hogy nem.... mar a stilusa miatt sem + beteg voltam.

3. Megint helyi jarat, soot iskolas jarat delutan 3 ora... busz tele, mar mikor jott latta mindenki de mi kb 10 en meg felszalltunk, nenike utolso pillanatba ert oda ket szatyorral, felhaborodva hogy o oreg miert nem engedjuk elore felszallni le akar ulni. (Allo helyert versenyeztunk felszallasnal szo szerint) kozepen tomorultunk a buszon de annyira, hogy minden fekezesnel a mogottem allo (vagy inkabb simulo) csajszi labara leptem. Szatyros nenikenk kiszurja a barinojet, heves integetes, majd a venasszony megrantja a kezem hogy en menjek mar arrebb (de hova?!) es a ket oreglany miutan szatyrosunk atverekedte magat rajtunk felallitott egy sracot hogy marpedig nenike lefog ulni. Plusz poen, nenike egy megallot utazott , 10 percet.

Szoval ezert dugom be a fulhallgatot, ezert vonom ki magam a vilagbol a buszon es ezert nem adom at a helyem. Kivetelek persze vannak, szerencsere felismerem a terhes noket, betegeket, es aranyos neniket, ok termeszetesen leulhetnek a helyemre, illetve tavolsagin mellem is , a taskamnak ugyanis nem veszek ulo helyet.

2019. okt. 31. 00:31
 14/26 anonim ***** válasza:
73%
Én azért hallgatok zenét, mert a fülhallgatóm részben kiszűri a zajt, meg nem vagyok kíváncsi a mögöttem, előttem ülők beszélgetésére. Az, hogy ülök, az az én dolgom. Többynyire akkor szoktam, amikor meló után vagyok, fáradt vagy fáj a lábam. Van olyan mamó, amelyik felállít, van, aki szépen megkér. Stílustól és helyzettől függően adom át a helyem.
2019. okt. 31. 02:24
 15/26 anonim ***** válasza:
84%

Kommunikáció, ez a dolgok kulcsa.

Én ugyan fiatal vagyok, de egy időben lábsérülés miatt mankóztam, később pedig mankó nélkül közlekedtem úgy, hogy állni nagyon nem esett még jól.

Amikor mankóztam, mindenki ugrott àtadni a helyét, kivéve azokat, akik nagyon kizártàk a környezetüket. De velük is meg lehetett mindig találni a szemkontaktust és reagáltak.

Amikor már nem volt látható jele a sérülésemnek, pár szóban elmondtam egy-egy szimpatikusabb utastársamnak, hogy miért szeretnék leülni és ha nem is volt mindenki kedves (flegma arcot azért láttam), elutasítással nem találkoztam.

És mindez Budapesten történt, a tisztánlátás kedvéért.

2019. okt. 31. 03:06
 16/26 anonim ***** válasza:
75%
Ha a fidess rendezvényeket végig tudják állni, akkor a buszon sem lesz baj.
2019. okt. 31. 08:19
 17/26 anonim ***** válasza:
67%

Attól hogy öreg, mi van???

Ha nehezen mozog akkor igen. de csak mert öreg, nem értem miért jár előjog.

2019. okt. 31. 09:33
 18/26 anonim ***** válasza:
69%

"Ha a fidess rendezvényeket végig tudják állni, akkor a buszon sem lesz baj."

Ezen kiégtem, nálam a hét hozzászólása. és mellesleg még igaz is :D

2019. okt. 31. 09:51
 19/26 anonim ***** válasza:
2019. okt. 31. 12:01
 20/26 anonim ***** válasza:
12%

# 18/20. és a veled hasonló gondolkodásúaknak. Egyszer talán ti is megfogtok öregedni, v le nyomorodtok, és megfogjátok köszönni.!

Ilyen szövegelésért vertem már le arcőskódot. Csak nehogy leverjenek benneteket, mint vak a poharat...

2019. okt. 31. 16:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!