Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Mi értelme a KRESZ-nek ha a...

Mi értelme a KRESZ-nek ha a hatóság semmibe veszi?

Figyelt kérdés
Elütöttem az út közepén egy embert, aki kiszaladt elém takarásból. Próbáltam fékezni, de elcsaptam, lerokkantosították. Most meg bíróságra kell járkálnom és nekem kell bizonyítanom hogy nem tettem meg minden tőlem telhetőt hogy elkerüljem a balesetet. Az fel sem merült a hatóságokban hogy az én 350 ezer forintos káromat megtérítsék. Így mi értelme a kresznek? Legközelebb ha kivágnak elém stop táblánál akkor is én leszek a hibás, mert nem tettem meg mindent?
2019. jún. 20. 17:18
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
72%
Gyorshajtás nem volt?
2019. jún. 20. 18:46
 12/21 anonim ***** válasza:
91%
Nehéz felfogásod van hallod-e. Mi értelme a bíróságnak, ha az esetek 99%-ra jogszabály van? A te logikád alapján akkor nem is kell a bíróság, mert a törvény mindent szabályoz.
2019. jún. 20. 18:47
 13/21 anonim ***** válasza:
71%

Lehet azt fogják mondani a bíróságon, nem elegendő a fékezés, kormányozni is kellett volna. Akkor elkerülhető lett volna a baleset. XY %-ban megállapítják ki mennyire hibázott. Ilyen esetben polgári perrel lehet a 350 ezres kárnak érvényt szerezni.

Ha 2 autó üzközik, mind a 2 gépjármű üzembentartója, külön-külön megy a biztosítóhoz a kárt bejelenteni. Nem a hatóság feladata. Hatóság feladata: kimegy a baleset helyszínére, jegyzőkönyvet vesznek fel, eldöntik ki a hibás, utána a baleset elkövetőjét jól megcsekkezik.

Gyalogos gázolásnál, a gyalogosnak nincs biztosítása, marad a polgári per.

Igen, egy időben sokan azt csinálták szándékosan okoztak balesetet (biztosítóztak). Ezzel a biztosító társaságoknak kárt okoztak. Erre találták ki azt, mindent meg kell tenni a baleset elkerülése érdekében.

2019. jún. 20. 19:43
 14/21 A kérdező kommentje:

" nem elegendő a fékezés, kormányozni is kellett volna"

Jólvan legközelebb ha az úton futkároz egy részeg hülyegyerek akkor nekimegyek a fának, ha véletlenül túlélném akkor önként bevonulok a börtönbe.

2019. jún. 21. 07:45
 15/21 anonim ***** válasza:
71%

Én teljesen értem amit irsz viszont a bíróság vizsgálja hogyha te láttad hogy egy részeg hülye oda vissza futkároz miért nem lassítottál már előbb.

A másik hogy nem ítéltek el csupán gondolom akit elütöttél valamivel nem ért egyet ezert bíróságra vitte az ügyet.

Meg ha ő a hibás is milyen rendszer lenne ha ilyen esetbe azt mondanák leszarunk menj már innen. Nem működhet igy a bíróság.

És a bíróság nem hatóság

2019. jún. 21. 08:06
 16/21 A kérdező kommentje:
nem értek ehhez hogy mi hatóság mi bíróság, még sosem volt bírósági vagy hatósági ügyem.
2019. jún. 21. 11:09
 17/21 anonim ***** válasza:
Kérdező: A bíróság azért van, hogy tisztázza a helyzetet. Ha nem te voltál a hibás, akkor csak válaszolnod kell a feltett kérdésekre. Nem azért vannak, hogy elítéljenek, de melléd sem fognak állni nyilván.
2019. jún. 21. 15:52
 18/21 anonim ***** válasza:
57%

KRESZ:

"3. § (1) Aki a közúti közlekedésben részt vesz, köteles

(...)

c) úgy közlekedni, hogy a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse"

Vagyis, nem elég a többi szabályt betartani, hanem még arra is figyelned kell, hogy a szabálytalankodókkal se keveredj balesetbe.

Erre szolgál a vizsgálat, hogy kiderítse, ezt a pontot maradéktalanul betartottad-e. Ha nem vizsgálják, akkor nem lehet megmondani, hogy elvárható lett volna, vagy nem, hogy elkerült a balesetet. Ha nem volt elvárható a részedről, akkor fel fognak menteni, és a balesetet szenvedett gyalogost polgári perben perelheted a 350 E Ft-odért.

Egyébként, milyen bírósági ügy van most? A hatóság vizsgálja a bűnösségedet, vagy beperelt a gyalogos? Ezt még nem írtad.

2019. jún. 23. 07:45
 19/21 A kérdező kommentje:
hatóság vizsgálja!
2019. jún. 23. 12:06
 20/21 anonim ***** válasza:

"Jólvan legközelebb ha az úton futkároz egy részeg hülyegyerek akkor nekimegyek a fának, ha véletlenül túlélném akkor önként bevonulok a börtönbe."

Első az emberélet utána jönnek az anyagiak. Nincs más választás, neki kell menni a fának, padkának, kerítésnek, árokba, jelzőtáblának stb. Ezért nem jár börtön.

2019. jún. 23. 13:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!