Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Félek vezetni és úgy érzem,...

Félek vezetni és úgy érzem, nem nekem való a vezetés. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Tavaly nyáron kezdtem el vezetni. Előtte 75/73-al mentem át kresszen. Akkor még nagyon vártam a vezetést és nagyon szerettem volna jogsit. Az első pár óra jó is volt, de sajnos az első oktatóm a pénzre ment és minél több órát akart a tanulókra sózni. Forgalomba sose mentünk és egyszer sem parkoltam. Az utolsó órákra hozzá már félve mentem,mert a személyisége is szörnyű volt. Semmit se mondott el, mit kell csináljak, jol csinálom e amit csinálok. De persze ami rossz volt azért egyből jött a letolás. Nem tanított semmit, ehelyett mindig feladta „házinak”,hogy nézzem át újra a kreszt. 16 óránál hagytam ott végül és egy jó hosszú szünetet tartottam. Idén májusba kezdtem újra vezetni, új oktatóval. Eleinte jókat hallotam róla és volt is nála hely. Az első óra egész jól ment. Végre parkoltam, tolattam, és kiderült a kormánnyal is rosszul kormányzok és városba is voltam picit. A következő 2 óra szörnyű volt. Nagyon nehezen megy a forgalom és egyszerűen nem tudok olyan gyorsan reagálni a dolgokra, mint ahogy az oktatóm elvárja. Ő már több mindent mond el, de nekem még az alapok sincsenek meg szinte az előző oktatóm miatt. Emiatt nagyon rosszul megy a szabályos közlekedés. Váltani tudok, de egyszerre az összes, amire figyelnem kell közben, nekem nagyon sok. Az is zavaró, hogy ő folyamatosan használja a saját pedáljait miközben én is. Emiatt nem érzem, hogy a kuplungot mikor engedem fel teljesen, mert ő közben még tartja. Van, hogy a kereszteződés közepén rámszól, hogy nyomjam be újra a kuplungot mert ö még nem engedte fel. És csak úgy állunk az út közepén és ezek engem nagyon megviselnek. Sírva jövök haza mindig és félek újra menni. Pedig tényleg nagyon szeretném megszerezni a jogsit és mindenki elvárja, de valahogy úgy érzem, ez a vezetés nem nekem való. Mindig próbálok lenyugodni előtte és jó kedvvel menni, hogy ma jobb lesz és ügyes leszek, de ahogy halmozom közben a hibákat, egyre jobban megy el a kedvem, feszült leszek és csak azt várom mikor szállhatok ki abból az autóból. Nem tudom mit csináljak. Ma megyek újra de félek, hogy megint szenvedés lesz az egész. Szerintetek hagyjam az egészet és beszéljem meg a szüleimmel, hogy nekem ez túl sok és abba szeretném hagyni. Vagy majd jobb leszek és belejövök? Azt a sok pénzt se akarom már csak úgy elúsztatni, amit ők beleőltek. Emiatt is nagyon rosszul érint, hogy nem megy a vezetés. 19/L

2019. jún. 5. 13:37
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm utolsó!:) A mostani oktatóm se a legjobb, de már fényévékkel jobb mint az előző. Próbál poénkodni, kicsit perverz, de ezekkel a feszülségemet akarja enyhíteni, ugyhogy bírom benne ezt nagyon. Ma már nem igazán nyúlt bele a kormányba se a pedálba és szerintem észre is vette, hogy jobban megy így nekem. Rám akarja eröltetni az ő vezetési stílusát amit az elején nehéz volt megszoknom, de ma rábeszéltem magam, hogy bármennyire is félek későn fékezni (ő mindig nagyon későn szól, pedig gyorsan megyek), úgy fogom csinálni, ahogy ő mondja addig se szekál azzal, hogy ö még nem mondta, hogy fékezzek. A másik ami nagyon furcsa benne, hogy nem szereti elengedni a gyalogosokat és hiába megy a gyalogos még az úton, ő azt mondja elmehetek simán. Pedig tudom, hogy ilyenekért buktatnak. Szóval ameddig vele vezetek, úgy fogom csinálni, ahogy ő mondja. Majd vizsgán meg lehetek sokkal elővigyázatosabb, mert ameddig szerinte átmehetek a zebrán ilyen helyzetekbe és mehetek gyorsabban, addig a VB nem biztos, hogy helyeselné ezt. Akkor meg már hiába mondom, hogy az oktatóm így tanitotta. Jah, meg kártyázik a teloján mikor a tanpályán vagyunk. Nagyon unhatja magát szegény:D de a mai órám jobb volt. Egészen élveztem:) Amúgy Szekszárdon vezetek, úgyhogy elég messze mindkét várostól, amit ajánlottatok:(
2019. jún. 5. 21:22
 12/17 Andizsuzsi ***** válasza:
100%

"neked kicsit több időre van szükséged, mint az átlagnak"

2 hónapja vizsgáztam. Az oktató szerint az átlag 70 óra. Csak ugye ezzel senki sem dicsekszik, valahogy úgy van ez, mint a horgászoknál a mekkora halat fogtam.

2019. jún. 5. 21:24
 13/17 anonim válasza:
100%

Én is leírnám a történetem, hátha erőt merítesz belőle. Tavaly tettem le a jogsit Ausztriában. Itt kicsit máshogy működnek a dolgok, a kötelező oraszam 18 óra. Itt mindig más oktatohoz voltam beosztva, aminek egyébként utólag visszagondolva örülök, mert mindenki egy kicsit másképp oktatott. Én totál antitalentumnak tartottam magam, Pécsett és Budapesten éltem előtte, nem is volt sosem szükségem autóra, hisz jó volt mindenhol a tomegkozlekedes, de itt Ausztriában már rá voltam kenyszerulve, hogy 1 órát vonatozzak munkába menet, és ez elég stresszes volt, hogy sietni kellett folyton, hogy elerjem, hisz esténként csak óránként járt. Szóval nekialltam. Már az első órán kivittek forgalomba, és eléggé féltem, főleg a kuplungolas volt a bajom. A kötelező órákon felül vettem még 4 órát, és valami csoda folytán sikerült a vizsgám is. A parkolási feladatokat itt a telephelyen kellett abszolvalni, nem is volt gond vele, de a forgalomban azért eléggé stresszeltem. Sikerült végül, habár a vizsgabiztos megjegyezte, hogy azért látott már biztosabb vezetőt, de azért gratulál. Ezután elmentunk barátommal vezetni, egy teljesen más jellegű, nagyobb és benzines autóval... Rajottunk, hogy ez a közös vezetgetes nem lesz a mi mufajunk. Ezután jegeltem a dolgot. Itt a vizsga után van 3 kötelező úgy mond "utovizsga", az elsőnél még semmi vezetési tapasztalatom nem volt, nagyon féltem, de megnyugtatott a tudat, hogy az oktatonal van újra pedal, és ha baj van beavatkozik. A második egy tesztpalyan volt, amolyan vezetestechnikai tréning, ez tok izgi volt egyébként. A harmadikra már úgy mentem, hogy nekialltam napi rendszeresseggel vezetni. Munkahelyet váltottam, ahova tényleg már autóval érte csak még bejarni, de nem volt nagyon messze, és viszonylag a forgalom sem volt nagy. Az első pár alkalommal vért izzadtam, lefulladtam rengetegszer. Volt, hogy ledudaltak. De nem hagytam magam ezen felidegesiteni, hisz attól nem fog előbb indulni az autó :D és belejottem. Most már egész biztosan kezelem a kormányt, és a kezdeti benazasok is elmúltak, sőt elkezdem élvezni.

Azt tanacsolnam, amit már mások is, hogy legyen még a vizsga, és utána kezdődik az igazi tanulás. Az első pár alkalom lehet nem lesz olajozott menet, de ez ne szegje a kedved. Válassz olyan utakat amiket ismersz már, tudod hol és milyen táblák, utcák, keresztezodesek jönnek. Ismerd meg egy ilyen szakaszon az autót amit majd vezetni fogsz, és ha már ez megy, akkor lehet menni másfelé is. Sok sikert! :)

2019. jún. 11. 07:20
 14/17 anonim ***** válasza:

Ha dél-pesti vagy, ismerek egy jó oktatót.

A Dekmárnál és a SOS jogsinál tanít.

2019. jún. 23. 14:23
 15/17 anonim válasza:
100%
6 os válaszoló vagyok. Az én oktatom is állandóan a telefonját nyomkodta meg más oktatókkal beszélték ki a diákokat. Nem érdemes egy autóiskolában oktatót váltani, ha már vált az ember jobb ha elmegy egy másik autóiskolába.. Jah és azt elfelejtettem írni h 78 órát mentem, mert nem akart engedni vizsgázni. Sok másik tanulójával is ugyanezt csinálta mutatta, hogy nekik is milyen sok órát adott, hogy biztosra menjen. Nem egyszer nem figyelt és én kapcsoltam pl egy kocsis szabálytalankodott ő bele se tudott volna már nyúlni annyira figyelt-_- idegesítő volt állandoan telenozott meg ide oda kellett elvinnem állandoan. Az is rájátszott a vezetésemre. Vigyem ebbe a boltba abba.. vezetni jöttem nem furikázni elmegy vele az idő. Jól kicseszik az emberekkel. Remélem megkapja egyszer.
2019. jún. 23. 15:42
 16/17 anonim válasza:
Szia végül sikerült??
2021. júl. 22. 22:28
 17/17 A kérdező kommentje:

Sziasztok! :)

Hátha esetleg van aki olvassa még a kérdést, ezért válaszolok.

IGEEN, vegül sikerült a vizsga elsőre!! Másfél éve van meg a jogsim.

Viszont "rengeteg" órával mentem el vizsgázni, mivel késöbb kiderült, hogy az oktatóm ezt alkalmazza a tanulóknál, hogy pluszpénzt keressen. Ezen felül beütött a covid is félúton, ugyhogy sokáig nem tudtam elmenni vizsgázni. Ha jól emlékszem először a covid elött 45 vezető órával mentem volna el vizsgázni. Aztán megszüntették a vizsgákat és végül a csodás oktatóm +25 órával csak 2020 július végén szerzett nekem időpontot. Azt is úgy kellett kihúzni belöle és persze megkaptam, hogy ugysem fogok átmenni. Viszont elsőre meglett. Ezt szinte semennyire sem az oktatómnak köszönhetem. Hatalmas f*sz volt és semmire sem tanított meg. Édesapám vitt el helyette gyakorolni és végül ez volt amiatt sikerült is. Vizsgán olyat parkoltam amit sose gyakoroltam az oktatóval és még bunkó is volt velem miután meglett a vizsga.

Hugomnak nem volt ekkora szerencséje, mint nekem. Sokkal jobban vezetett, mint én és sokkal jobban is szerette. De az oktató annyira ledegradálta a személyiségével, hogy hugom félt hozzá menni, váltani meg akkor nem tudtunk. 3szor!!! rontotta el húgom vizsgáját az oktató. Kétszer belenyúlt a kormányba, egyszer meg rossz időpontott nézett a vizsgának és így elkéstek... A vicc, hogy a két belenyúlásnál még a vizsgabiztosok is megkérdezték tőle, hogy ezt most minek kellett, és hogy közel sem volt semmi ami miatt el kellett volna kapni a kormányt.. Valószínüleg húgomon töltötte ki a haragját amiért én átmentem elsőre. Végül húgom tartott egy kis pihenést ezek után, aztán váltott egy ezerszer jobb és kedvesebb oktatóra, akinél át is ment elsőre!

Szóval azt tudom tanácsolni, hogyha szar oktatótok van, hogy ha el tudtok vonatkoztatni és ígyis tudtok figyelni, akkor maradjatok nála és hacsak nem nyúl bele akkor meglesz. Viszont ha van lehetőségetek, akkor váltsatok mindenképp. Nem ér annyit az egész, hogy késöbb megutáljátok az egészet egy f*sz oktató miatt.

Sok sikert kívánok mindenkinek!!! Sikerülni fog! :D

2021. dec. 31. 11:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!