Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Félek vezetni és úgy érzem,...

Félek vezetni és úgy érzem, nem nekem való a vezetés. Mit tegyek?

Figyelt kérdés
Tavaly nyáron kezdtem el vezetni. Előtte 75/73-al mentem át kresszen. Akkor még nagyon vártam a vezetést és nagyon szerettem volna jogsit. Az első pár óra jó is volt, de sajnos az első oktatóm a pénzre ment és minél több órát akart a tanulókra sózni. Forgalomba sose mentünk és egyszer sem parkoltam. Az utolsó órákra hozzá már félve mentem,mert a személyisége is szörnyű volt. Semmit se mondott el, mit kell csináljak, jol csinálom e amit csinálok. De persze ami rossz volt azért egyből jött a letolás. Nem tanított semmit, ehelyett mindig feladta „házinak”,hogy nézzem át újra a kreszt. 16 óránál hagytam ott végül és egy jó hosszú szünetet tartottam. Idén májusba kezdtem újra vezetni, új oktatóval. Eleinte jókat hallotam róla és volt is nála hely. Az első óra egész jól ment. Végre parkoltam, tolattam, és kiderült a kormánnyal is rosszul kormányzok és városba is voltam picit. A következő 2 óra szörnyű volt. Nagyon nehezen megy a forgalom és egyszerűen nem tudok olyan gyorsan reagálni a dolgokra, mint ahogy az oktatóm elvárja. Ő már több mindent mond el, de nekem még az alapok sincsenek meg szinte az előző oktatóm miatt. Emiatt nagyon rosszul megy a szabályos közlekedés. Váltani tudok, de egyszerre az összes, amire figyelnem kell közben, nekem nagyon sok. Az is zavaró, hogy ő folyamatosan használja a saját pedáljait miközben én is. Emiatt nem érzem, hogy a kuplungot mikor engedem fel teljesen, mert ő közben még tartja. Van, hogy a kereszteződés közepén rámszól, hogy nyomjam be újra a kuplungot mert ö még nem engedte fel. És csak úgy állunk az út közepén és ezek engem nagyon megviselnek. Sírva jövök haza mindig és félek újra menni. Pedig tényleg nagyon szeretném megszerezni a jogsit és mindenki elvárja, de valahogy úgy érzem, ez a vezetés nem nekem való. Mindig próbálok lenyugodni előtte és jó kedvvel menni, hogy ma jobb lesz és ügyes leszek, de ahogy halmozom közben a hibákat, egyre jobban megy el a kedvem, feszült leszek és csak azt várom mikor szállhatok ki abból az autóból. Nem tudom mit csináljak. Ma megyek újra de félek, hogy megint szenvedés lesz az egész. Szerintetek hagyjam az egészet és beszéljem meg a szüleimmel, hogy nekem ez túl sok és abba szeretném hagyni. Vagy majd jobb leszek és belejövök? Azt a sok pénzt se akarom már csak úgy elúsztatni, amit ők beleőltek. Emiatt is nagyon rosszul érint, hogy nem megy a vezetés. 19/L

2019. jún. 5. 13:37
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Ne add fel, cseréld le az oktatót ha szar. Nekem is az elején szarul ment és nagyon el voltam keseredve, azóta pedig már autóversenyző vagyok. Mivel én is rossz oktatót kaptam szar volt. Az a lényeg, hogy bármilyen módon legyen meg a jogsid ha megvan, utána úgyis megtanulsz vezetni normálisan.
2019. jún. 5. 13:40
 2/17 A kérdező kommentje:
De ha cserélnék, akkor már a harmadik oktatóval próbálkoznék. Úgy voltam vele, mikor átmentem ehhez, hogyha itt is rosszul fog menni, akkor velem van a baj és inkább abbahagyom.:/
2019. jún. 5. 13:45
 3/17 anonim ***** válasza:
86%

Én azt vallom,hogy van akinek nem való a vezetés. Én is próbáltam 12 évvel ezelőtt,nem ment. Rohadtul félek és nem is vágyom rá. A párom szerint (aki rendőr és elég sokat látott) is vannak akiknek nem való. Szóval azóta sem próbáltam újra és nem bánom. Mai ésszel sem szeretnék vezetni. Vezet a párom vagy marad a tömegközlekedés. Lehet jogsi nélkül is élni.

30/n

2019. jún. 5. 13:52
 4/17 anonim ***** válasza:
53%
fizesd le az oktatót, legyen meg a jogsi, csak ezután fog kiderülni, hogy alkalmas vagy-e a közlekedésre. Az oktató csak azt tanítja meg, hogy 30-al menj a városba és ne menj ki senki elé csak ha kiengednek. Nem lehet így közlekedni a városba Budapesten ahogy tanítják. Ha megvan a jogsi beülsz majd egy kocsiba és meglátod, hogy megy-e neked vagy sem
2019. jún. 5. 13:55
 5/17 Andizsuzsi ***** válasza:
79%

"Forgalomba sose mentünk és egyszer sem parkoltam."

Abból, amit leírtál nekem úgy tűnik, hogy amit elméletben tudsz, azt nem tudod a gyakorlatban alkalmazni. Hiába írtál majdnem hibátlan kreszvizsgát, élesben nem ismered fel a helyzetet. Valószínűleg ezért van az, hogy 20 óra környékén is nehezen megy a szabályos közlekedés. Mindennek tetőzéseként az autót sem tudod kezelni.

Én azt javasolnám, hogy ne akarj még parkolni, először tanuld meg az autót biztonságosan kezelni. Ereszd el azt az elvárást, hogy 30 óra után vizsgázni kell. Neked ez lassabban meg, nem mindenki egyforma. Kereshetsz persze 3. oktatót is, de szerintem itt nem az oktató a probléma.

2019. jún. 5. 13:57
 6/17 anonim válasza:
100%
Hát akkor az én vezetés törtenetem egy vicc volt.. Egy rémálom! Mégis elsőre átmentem a vizsgán. Elmesélem.. lehet kicsit hosszú lesz, de hátha erőt merítesz belőle. 25 évesen kezdtem neki a jogsinak. Van egy gyerekem aki állandoan sírt mikor eljöttem otthonról és tiszta depressziós voltam tőle, h itt kell hagynom! A másik az oktató volt aki egy f@..fej volt és állandoan beszólt. Az elején közölte velem, hogy ez 100 óra lesz mert olyan béna vagyok. Elöször ültem elől azt se tudtam mi h van kuplung gaz fek stb h müködik.. semmit se tudtam. 10 óra vagy 12 óra utan kb engedett ki a forgalomba. Azt mondta fél tőlem xD Kb mindig ugyan arra a helyre vitt, kint járkaltunk varoson kívűl bele nyult allandoan a kuplungba vagy a fékbe vagy a gázba.. a lenyeg h mindig szarakodott velem. Parkolni vizsga elött el se vitt pedig szoltam rá h gyakoroljuk. Az igazság az h neha azert is vezettem szarul mert ő akarta így.. elvette az önbizalmam és a figyelmem is elvonta többször is a sértegetéseivel.. abba most ne menjünk bele miket mondott de mar sok penznel jartunk ezert nem hagytam ott . 60 óra körül jutott eszebe elvinni oda ahol nem is voltunk. Eldöntöttem h figyelmen kivül hagyom és akkor tenyleg jol is ment az egesz.Végül vizsga napon is mennem kellett vezetni. Ketten voltunk egy fiú meg én és először én vezettem.. beszologatott égetett a srac elött össze is vesztwm vele jol megmondtam a magamét. Hatra ultetett xD aztán a sracot agyon dicserte milyen ügyes.. oké. Eljött a vizsga ideje. Csönd volt és nyugalom végre nem piszkalt bele senki a dolgaimba. Sikerült a vizsgám 4 hibapontal átmentem. Elvolt ájulva az oktató h milyen jól vezettem nem gondolta h átmegyek. Meg vizsga elött ki beszélt a masik oktatóval h ilyen sz.r vagyok olyan sz.r vagyok meg h egy masik lany mrgbukott 4 szer biztos en is ugy jarok. Eldöntöttem akkor magamban, h megmutatom neki mennyire felre ismert és h nem tud nyomast gyakorolni rám. Aztán többet az életben nem láttam hála a jó égnek nem is akarom! A tanulság h nem mindegy milyen az oktatód én vegig csinaltam ezzel a kocsoggel, de a vezeteshez kell az h bizz magadba és koncentrálj.. ha meg van az akaratod ha hiszel magadban még ha senki se hisz benned akkor sikerülni fog! Sok sikert hozzá!
2019. jún. 5. 13:59
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Engedd meg, hogy elmeséljem a történetem: 17 évesen kezdtem a KRESZ-t. Jól ment, levizsgáztam 74 ponttal. Elkezdtem vezetni. Az első pár óra nagyon jól ment a rutinpályán, aztán jött a forgalom. Volt egy pár alkalom, amikor nagy hülyeségeket csináltam, ez letört. Aztán ment egyre jobban, majd jött a vizsga. Megbuktam. Hibáztam, teljesen jogos volt a bukás, de az önbizalmam megsínylette a dolgot. Azon agyaltam, hogy kell-e nekem egyáltalán jogsi, pedig mindig is nagy autórajongó voltam, ráadásul sok pénzt öltem már bele. Aztán belevágtam még egyszer a vizsgába. Akkor sikerült, az volt a legboldogabb pillanat, olyannyira, hogy a pillanat hevében elfelejtettem befizetni az utolsó két órát :D aztán egyre jobban ment a vezetés. Itt vagyok 3 évvel később 3 éves B kategóriásjogsival, nem tudom hány 1000 km-rel a lábamban, furgonos tapasztalattal (tavaly diákmunka keretében) és 1,5 éves C kategóriával. Az egészből azt akartam kihozni, hogy ne add fel, keress egy olyan oktatót, aki tényleg tanít (ha esetleg fehérvári vagy, akkor tudok ajánlani jó oktató(ka)t), és próbálkozz.

Előfordul, hogy valaki alkalmatlan a vezetésre, de amíg a vizsgát sem próbáltad meg, addig kár temetni a jogsiszerzés reményét. Sok sikert kívánok hozzá, és fel a fejjel! :) 20/F

2019. jún. 5. 14:06
 8/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!:) Felvidítottak egy kicsit. Ma majd beszélek az oktatómmal, hogy vegyük kicsit lassabra a dolgot, mert sok hiányosságot érzek magamban. Megpróbálok minden tőlem telhetőt, hátha ma nem sírok utána:D
2019. jún. 5. 14:44
 9/17 anonim ***** válasza:
39%

Őszintén szólva nem értem, hogy egy ilyen értelmes, felnőtt lány miért nem tette már meg a szükséges lépéseket. Az első oktatódat a lehető leghamarabb ott kellett volna hagyni a francba.

Hogy mit tegyél? Kérd meg a mostani oktatót, hogy vegyétek az elejéről, ne nyúljon bele a pedálokba stb. Ha nem találjátok meg a közös hangot, vagy nem vagy vele valamiért elégedett, akkor válts oktatót. Bár egy autósiskolán belül kétszer váltani már elég gáz szerintem. De ha más iskolába mész át, akkor meg fizetned kell jó eséllyel (szerződésben benne van).

Az alapvetően biztosan igaz, hogy nincs sok érzéked az autóvezetéshez, de ettől még évek múlva majd lehet belőled jó, magabiztos, balesetmentesen közlekedő sofőr. Tehát nem feltétlenül érdemes abbahagynod. De ha mondjuk egy harmadik oktatónál is csak szenvednél, akkor érdemes elgondolkozni a jövőn. Tény, hogy nem való mindenkinek az autóvezetés.

2019. jún. 5. 15:29
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
A mostani oktatód milyen, jól elmagyarázza mit kell csinálni, türelmes, nem szólogat be, biztat? Ha rendben van, akkor mondd neki, hogy most nem az a célod, hogy 30 órával vizsgázz, hanem hogy megtanuld az alapokat, szóval kezdje az elején. Rutinpálya, egy kis elméleti gyorstalpaló, utána meg csúsztatott kuplung, 1-2-3-as váltások begyakorlása, kanyarodásban kis magabiztosságot szerezni, y megfordulás, emelkedőn indulás.. Én 2 duplaórát voltam tanpályán, addigra ezeket megtanította ilyen nagyon alapszinten. Utána szerintem lehet és kell is menni forgalomba, meg kell szoknod. Először esetleg valami kis forgalmú részre, hogy ne rögtön a mélyvízbe kerülj, de azután kell menni a csúcsforgalomba, ott fogsz megtanulni. Hidd el, nagyot nem tudsz hibázni, ott van az oktató (aki ha normális, akkor a hibára nem megalázóan reagál). Ez egy ilyen időszak, fogsz rontani, az is lehet, hogy neked kicsit több időre van szükséged, mint az átlagnak, nem baj. Addig én nem könyvelném el magam alkalmatlannak, amíg nem küldtek el PÁV-ra. Tényleg nagyon fontos a jó oktató, nem gáz, ha megint váltasz (bár lehet az iskola váltáson is elgondolkoznék akkor már), abszolút meghatározza a vezetésedet, később is. Van olyan ismerősöm, aki átvergődött a vizsgán az idegbeteg oktatójával, de azóta se vezet, gondolom nem ez a cél. Ha esetleg kecskeméti vagy, szívesen ajánlok oktatót. 🙂
2019. jún. 5. 17:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!