A rendőr is a gyalogosnak adott volna igazat?
Gyalogátkelőhelyen a balról érkező gyalogos már az út közepén tartott, egy új Astra meg átment előtte.
Az Astra mögött mentem, és én is láttam amint a gyalogos ököllel üt a kocsi tükre felé, amit el is talált.A tükör letört, a kábelen lógott lefelé.
Az Opel vezetője félreállt, jött a szóváltás, megálltam én is mint tanú.
A gyalogos fel volt háborodva, azt mondta,hogy elsodorta, és azért tört a tükör.Az Opel vezetője is látta,hogy ököllel lett leütve a tükre amit én is alátámasztottam, és a fickó ökle is sebes volt.
Viszont az Opelos rendőrt akart hívni amire a gyalogos nevetve buzdította, én pedig lebeszéltem róla.
Nem kért mentőt a gyalogos, így én megadtam mindkettőjüknek az elérhetőségem, és elmentem.
Tisztában vagyok vele,hogy az Opelnak kellett volna megállnia az út közepén tartó gyalogosnak, de kérdés,hogy a rendőr is igazat adott volna a gyalogosnak amiért leütötte a tükröt?
Relatíve nagy sebességnél történt az egész, az Opel nem átcsorgott előtte.
Hasonló helyzetben volt egyszer ismerősöm - ő nem okozott kárt a kocsiban, csak ráhúzott a motorháztetőre mérgében, amiért majdnem elsodorta a kocsi.
Ott lett rendőr hívva (mivel a sofőr kiszállt hogy megveri ezért), és az ismerősömet is bevitték, megkapta az ejnyebejnyét amiért szándékosan kárt akart okozni.
Úgyhogy ez alapján a te példádban is mind a két fél megkapta volna a saját büntetését.
Dehogy bűncselekmény a sofőr részéről. Szabálysértés:
A közúti közlekedés rendjének megzavarása, Szabs. tv. 219. § (1)
Mivel személyi sérülés nem történt, kapott volna vagy 30 E Ft büntetést. Szándékosság, elütési kísérlet természetesen nem merült volna fel.
A gyalogos a garázdaság miatt kb. hasonló büntetésre számíthatna, plusz egy új tükör árát is állnia kellene. Ami egy fűthető, elektromosan forgatható tükör esetén 50 E is lehet. (Nem tudom, Opel esetében hogy van, de a céges Wolkswagen tükrének letörése miatt arról van infóm, hogy a kb. 200 Ft-ból előállítható felfogató idomot nem árulják külön, hanem egyben kellett megvenni egy egész tükröt, na az is 50 E volt.)
Akkor olvasd el még egyszer.
A büntetésnek alsó határa nincs, csak felső. Vagyis, akár még az is elképzelhető elvileg, hogy semmit sem kap a sofőr.
Ez nem lehetett olyan súlyos eset, ha a gyalogosnak még volt ideje a tükröt letörni.
Első dolog egy veszélyes helyzetben, hogy a gyalogos hátraugrik. A kocsi már 30 méterre jár, mire a gyalogos egyáltalán megijed. Ha még van ideje végiggondolni, hogy ez a kocsi nem fog megállni, és van ideje ezen felháborodni, kezét felemelni, a tükröt letörni, akkor az nem a 3 évig terjedő kategória a sofőr részére.
Tehát ez nem feltétlenül volt súlyosabb veszélyeztetés, mint amit a gyalogos tett. Mert a sofőr a csattanástól megijedhet, elránthatja a kormányt, és kivasalhatja a járdán közlekedő óvodáscsoportot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!