Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Elfogadtátok volna a csekket...

Elfogadtátok volna a csekket a helyemben? Nem "képmutatás" a rendőr viselkedése?

Figyelt kérdés

Ma kaptam meg életem első csekkjét, és 3 pontját egy elmulasztott biztonsági öv miatt.

A történet a következő: vidéki faluban mentem a főúton, első körben láttam ezt a rendőrautót a főúton a forgalommal szemben parkolni, a rendőrautóban ülve beszélgettek egy a járdán álló gyalogossal.(tehát nem mértek, és a fényjelzések sem voltak fent, látszólag nem is intézkedtek hisz az autóból 5 méterre a gyalogostól ezt nem lehet túl egyszerű kivitelezni)

Megálltam a boltban, visszaültem az autóba, addigra elment onnét a rendőr, és ahogy haladtam nekem balról egy kis utcából akart jobbra kis ívben kifordulni.

Ahogy elhaladtam előtte visszanéztem a tükörbe, és már láttam is,hogy balra indexel amerre én megyek.

Nem tudott egyből fordulni, így nekem volt időm és kapcsoltam,hogy nincs övem, gyorsan becsatoltam magam amit ők nem láthattak.(de igazából mindegy is)

Utolért, levillogott, kérte a papírokat, majd megkérdezte,hogy tudom e miért állított meg.

Nem.

Hát mert látták,hogy nem kapcsoltam be az övet.

Mondtam,hogy de nekem be van kapcsolva mint látja...de ő akkor is látta,hogy nekem nem volt.

Végül kitöltötte a csekket, mert igazából több lett volna a benzinpénzem a bíróságra való bejáráshoz mint maga a bírság összege, de két kérdés felmerült bennem:

Azért mert ők látták.És?Ha mondjuk a felesége a szeretőm, és megtudja, akkor bírságolhat orrba szájba mert látta akkor is ha nem történt meg?Tehát amit a rendőr lát az úgy van?

Nyilván én is tudom,hogy nem volt bekötve, nem pörögtem ezen, ezért sem kérdeztem meg tőlük.

A másik meg,hogy ez milyen példamutatás, és miért gondoljam azt,hogy ők nem a pénzre mennek amikor ugyan úgy megszegik a KRESZ-t azzal,hogy a forgalommal szemben parkolnak mert úgy kényelmes nekik?

Tehát ha ő azt mondja,hogy soha nem szabálytalankodik szándékosan, mert ő rendőr és mert ő példát mutat akkor azt mondom,hogy elhiszem, és gratulálok is hozzá.De amikor 5 perccel korábban ő is szabálytalankodott akkor nem hiszem,hogy maga a szabályszegés ténye zavarta, hanem inkább a pénz beszedése érdekelte.Vagy tévedek?

Nekem eddig csak pozitív tapasztalatom volt rendőrökkel, és nem hittem ebben a pénzre mennek dumában.Tény,hogy most is jogos volt, nekem annyi a bajom,hogy aki bort iszik az ne prédikáljon vizet.

2018. okt. 24. 19:30
1 2
 11/15 Alex Fly ***** válasza:
Ha egyszer tényleg nem voltál bekötve, akkor teljesen jogosan bírságoltak meg. És ennek semmi köze ahhoz, hogy szerinted szabályosan vagy szabálytalanul közlekedett-e a rendőr.
2018. okt. 25. 17:05
 12/15 anonim válasza:
91%

"Azért mert ők látták.És?Ha mondjuk a felesége a szeretőm, és megtudja, akkor bírságolhat orrba szájba mert látta akkor is ha nem történt meg?Tehát amit a rendőr lát az úgy van?"

Hogy mi van? Nem azért nem volt bekötve az öved, mert a rendőrök úgy látták, hanem azért látták úgy, mert nem volt bekötve.

Nyilván ha valótlant állítanak, ott a fellebbezés lehetősége.

" A másik meg,hogy ez milyen példamutatás, és miért gondoljam azt,hogy ők nem a pénzre mennek amikor ugyan úgy megszegik a KRESZ-t azzal,hogy a forgalommal szemben parkolnak mert úgy kényelmes nekik?

nekem annyi a bajom,hogy aki bort iszik az ne prédikáljon vizet."

Ott hibádzik a gondolatmeneted, hogy a rendőr nem prédikál és nem a példamutatás a dolga. Persze elvárható lenne tőle, de ettől függetlenül nem ez ad jogalapot a rendőri intézkedéshez.

Ez kb annyira butaság mintha azon replikáznál hogy egy tanár hogy buktathat meg egy diákot ha közben mondjuk ő is épp megbukott valami továbbképzésen...

2018. okt. 25. 18:32
 13/15 A kérdező kommentje:

Tényleg gyerekek, elképesztő,hogy nem tudjátok túltenni magatokat azon,hogy be voltam e kötve vagy sem :D :D :D

NEM VOLTAM ÉS ELFOGADTAM AZT A TELIBE SZOTT BÍRSÁGOT ÉS ELISMERTEM.

Könyörgöm miért romboljátok az agysejtjeimet?Nem akarok olyan lenni mint ti :(

Két kérdés van: ha egy rendőrnek fontos a szabályok betartása, és betartatása akkor éljen aszerint.

FÜGGETLENÜL ATTÓL,HOGY ÉN HASZNÁLTAM E ÖVET VAGY SEM.

Ha csak a betartatás és ily módon a pénz beszedése a fontos, akkor alkalmatlan rendőrnek, (meg embernek is).

Mintha az orvos azt mondná, hogy le a hála pénz rendszerével, de csak 100 rugóért műtelek meg.

A másik meg az,hogy előbb közúti ellenőrzés címén állítottak meg, elvitte a papírokat aztán jött vissza,hogy tudom e miért állított meg.(persze közúti ellenőrzés miatt, amúgy nem)

Mert feltételezem,hogy az anyósülésen ülő rendőr látta az öv hiányát a sofőr nem.

Megbeszélték, aztán vágjunk bele. (kizárt,hogy mindketten engem néztek volna, főleg,hogy aki vezet azaz a sofőr jobbra akart kifordulni kis ívben, és mivel neki balról nem jöttek indulhatott volna.Ő a vezetésre koncentrált, ezért a társa bemondása alapján büntetett meg, és a sofőr lépett oda hozzám aki már csak a bekapcsolt övvel látott ezért sem azzal kezdte,hogy na öv...nyilván ez is csak feltételezés, és kár ezen lovagolni)

Viszont innentől kezdve ha már feltételezés: mi van ha tényleg be vagyok kötve, és mint írtam, én vagyok a felesége szeretője.Akkor bírságolhat kedve szerint?Hogy tudok fellebbezni?A bíróság gondolatolvasó, hogy ki hazudik?

Ugyan úgy a rendőr szava ér többet akkor is ha ő hazudik.

Márpedig hazudhat, mert bár nem gondolnánk róla, de beáll szabálytalanul a forgalommal szemben (ezt sem gondolnám róluk) akkor akár hazudni is hazudhat.

2018. okt. 26. 10:34
 14/15 anonim ***** válasza:

"Nem az volt a kérdés,hogy be volt e kapcsolva az övem vagy nem.

Megismétlem még egyszer:

Első kérdés: ha ő vagy ők látták akkor az egyenlő azzal,hogy úgy volt?Mert nekem meg volt 2 utasom mint tanú.Ők úgy láthatták volna,hogy be volt kapcsolva végig."

Az a problem, hogy te most kicsit átestél a derék hátas másik oldalára. Induljunk ki a tényekből. Ha a rendőr lät valamit, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy úgy is történt. Ha te be vagy kötve, de két rendőr is azt állítja, hogy nem, akkor sem jelenti azt, hogy igazuk van. Ilyen esetben nem kell elfogadni a bírságot. Felejelentenek, a szabs előadó megállapít valamit. Ha az sem tetszik, kifogást lehet emelni, ami azt jelenti, hovy bíróságinszakaszba kerül a sztori. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy elsőfokon általában tárgyalás nélkülbhelyben hagyják a szabs előadó véleményét, amit, ha vitetsz, kérhetsz tárgyäst. Ennek viszont cssk akkor van értelme, ha valóban tiszta vagy. Ami jelen esetben ugyebár nem áll meg.

Emiatt nem értem, miért ugrálsz és hivatkozol a saját tanúidra, még ha csak elméletileg is.

És itt jön egy fontos momentum. Ha a rendőr mögötted jött, még onnan is láthatta, ha nem vagy bekötve. Feltűnik, ha a b oszloptól nem megy az ülés felé a biztonsági öv. Továbbá van a rendőrautókban fedélzeti kamera, ami igen szép felbontással dolgozik. Tehát ha te tagadsz és még az utasaid is kamuznak a kedvedért, abból hamar lehet a számukra egy büntetőügy.

Annyi a konzekvencia, hogy nem érdemes pattogni, ha sáros vagy.

"Második kérdés: miért büntet az a rendőr aki ugyan úgy nem tartja be a KRESZ szabályait, ráadásul 5 perccel a büntetés kiosztása előtt?"

Érdekes látásmód, csak sajnos helytelen. A te szabálysértésedet nem semlegesíti, ha más is elköveti. Igen, a rendőrnek illene betartani a szabályokat. Ugyanakkor:

1 azért, mert ő is szabálytalan volt, te még sáros vagy

2 ő tudja bizonyítani a te szabálysértésedet, te az övét nem

3 ha legközebb szabálytalan rendőrt látsz, dokumentáld és jelentsd a területileg illetékes kapitányságon!

A moralizás önmagában nem ér sokat.

Továbbá vannak bizonyos szabyok, melyek alól a rendőr mentesül a szolgálat ellátása során. Ilyen pl a biztonsági öv használata. De van elég sok egyéb is. Akár a forgalommal szemben is megállhatnak, ha azt valamilyen szolgálati érdek indokolja.

"Ha meg megállít, és büntetni fog valamiért ne engem kérdezgessen, nem az anyja vagyok,hogy tudjam mit miért csinál."

Te most meg vagy sértődve. Megsúgok neked valamit. Az ilyen kérdéssel legközelebb inkább élj okosan, ha szükséges!

Egyszer egy ilyenre adott őszinte válaszomnak köszönhettem, hogy mindössze figyelmeztettek.

2018. okt. 29. 14:19
 15/15 Alex Fly ***** válasza:

Nem kell ragozni: a rendőrnek joga és kötelességeb hogy ellenőrizze a szabályok betartását -és a megszegésük esetén szankcionálja azt. Az egységsugarú átlagközlekedőnek nincs ilyen felhatalmazása a rendőrrel szemben.

Ennyi.

2018. okt. 29. 14:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!