Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Nincs előírva, hogy a szirénáz...

Hovarju kérdése:

Nincs előírva, hogy a szirénázó, villogó rendőr/tűzoltó/ mentő autónak melyik sávban kell mennie? Esetleg az, hogy egy sávba menjenek egymás után?

Figyelt kérdés

Ma Budapest felé tartottunk az M7-es-en. Mindhárom sáv tele volt, viszonylag folyamatosan haladtunk. Először két szirénázó rendőr autó jött a leállósávban. Aztán nem sokkal utána egy szirénázó tűzoltó autó a középső sávban, fél percre rá egy másik tűzoltó autó a szélső sávban.

Nem győztünk félreállni előlük.

nem lett volna egyszerűbb, ha ugyanabban a szabadon hagyott sávban mennek mindannyian?

#autópálya #szirénázó autó
2018. aug. 5. 21:00
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
77%
Nincs előírva, és valószínűleg azért haladtak nem egy sávban, mert mire elment az egyik a mögöttetek lévő autók ismételten összetömörültek és utána mire jött a következő máshol "nyílt meg" a kocsisor. Mondjuk az érdekes, hogy nem a leállósávban mentek.
2018. aug. 5. 21:09
 2/13 A kérdező kommentje:

Ezért nem értettem én sem, mert az első két autó a leállósávban ment el mellettünk.

A középen jövő tűzoltó autó mögötti szirénázó, meg láthatta, hol ment el az előző, mert jó nagy helyet hagytunk neki, mégis egy sávval odébb ment, alig tudtuk elengedni.

2018. aug. 5. 21:24
 3/13 anonim ***** válasza:
90%

Külföldi példát követve itthon is az lenne kötelező, hogy dugulás esetén középen nyíljon egy szabad sáv a sürgősségieknek. Akkor is, ha sehol egy ilyen jármű, csak áll, vagy szinte áll a forgalom.

Ugyanígy kell utat adi mindig a pályán.

A régi szabály szerint a leállósávban mentek.

Vannak autósok, akik ezt követik, olyanok is, akik az újat.

Mentők, tűzoltók mehetnek bárhol.

2018. aug. 5. 21:44
 4/13 anonim ***** válasza:
67%
Elég nagy hiba volt a részükről is, hogy nem egységesen mentek. Nyugatabbra ez úgy van, hogy 2 sávnyi autó jobbra húzódik, a bal oldaliak pedig balra. Nemcsak akkor ha jön a mentő, hanem már egy egyszerű dugónál is sokan így helyezkednek. Működik.
2018. aug. 5. 23:16
 5/13 anonim ***** válasza:
70%
#4: Nyugatabbra sok minden másképp működik.
2018. aug. 5. 23:57
 6/13 anonim ***** válasza:
72%

#4 itthon is kötelező az úgynevezett "mentő-sáv". 2012 óta. Ezek szerint nekem van igazam és mégiscsak kötelezővé kellene tenni a KRESZ vizsgát 5 évente, mert sok embernek halvány lila fingja sincs róla és úgy vezetnek, mint amikor a jogsit megszerezték 10-20-30 évvel ezelőtt.

Kresz 37.§. 8. pont: "Az azonos irányú forgalom számára két vagy ennél több forgalmi sávval rendelkező autópályán és autóúton kialakult forgalmi torlódás esetében - a (4) bekezdés b)-e) pontjában meghatározott járművek akadálytalan továbbhaladásának biztosítása érdekében -

a) a belső (bal szélső) forgalmi sávban közlekedőknek szorosan a forgalmi sáv bal szélére kell húzódni,

b) az egyéb forgalmi sávokban közlekedőknek a forgalmi sávban a lehetséges mértékben jobbra kell húzódni,

és - ha az így kialakuló „folyosóban” történő biztonságos elhaladás azt szükségessé teszi - a forgalmi sávokat kijelölő terelővonalak átlépésével kell haladni és megállni."

2018. aug. 6. 08:11
 7/13 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó kommentelő, nekem is ezt tanították. Ezért nem értettem miért nem ugyanazt a sávot választotta az összes vonuló jármű.

Hisz az első tűzoltó autó után ott volt szabadon a hely, mégsem abban jött, hanem egyel odébb

2018. aug. 6. 10:29
 8/13 anonim ***** válasza:
60%

"Mindhárom sáv tele volt, viszonylag folyamatosan haladtunk."

Tehát nem volt torlódás. A mentősáv torlódásra vonatkozik, amikor megáll a forgalom. Ha haladnak az autók, akkor mindenki félre tud húzódni, akárhol jön a szirénázó autó.

2018. aug. 6. 12:28
 9/13 anonim ***** válasza:
70%

8-as

Igazad van ebben.

Egyébként nyugaton sem olyan agytröszt mindenki, hanem gyakran van a pályákon nagy hirdetőtábla, amin mutatják, hogy hogy kell rendezkedni (Rettungsasse). De most jut eszembe, hogy Magyarországon is láttam már több helyen ilyet, "Adj utat a segítségnek" felirattal, és az ábárn látszik, hogy mindenki jobbra, illetve balra húzódik.

[link]

2018. aug. 6. 14:22
 10/13 A kérdező kommentje:

9-es igen, ezen a pályán is láttam ezt a táblát, amit említesz, ezért nem értettem, hogy miért nem a már kialakult szabad sávba ment a második tűzoltó, miért a szélső sávban.

Hisz a tábla is az mutatja, hogy aki a bal szélsőbe megy az húzodjon balra, a többiek meg jobbra.

2018. aug. 6. 16:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!