Szabad e elhaladnom megállás nélkül zebra előtt álló, balra kanyarodni akaró autó mellett, ha nincs gyalogos és szemből is jönnek megállás nélkül?
Meg kell állnod.
Pont az az értelme ennek a szabálynak, hogyha a másik autó takarásából előlép, akkor ne vasald ki. Mivel a másik autón nem látsz át.
Ha nem látod, hogy jön-e valaki a másik jármű takarásából, akkor igenis állj meg, abból van a kisebb baj (a mögötted jövő meg lesz szíves számítani arra, hogy te egy zebra előtt megállsz). Én kisebb járművek esetén csak pásztázom a zebra környezetét a kereszteződéshez közeledve, nagyobb jármű esetén pedig lelassítok 30 körüli tempóra vagy akár jobban is és a jármű alatt átnézve figyelem az esetleg előkerülő lábakat. .
Megjegyzem, gyalogosként nem tapasztalok ilyen szintű elővigyázatosságot autóstársaim oldaláról, szóval ott meg fülelek és mielőtt kilépnék a másik sávba, óvatosan kidugom a fejemet (bár egy periszkóp jobb lenne! :)
Meg kell állni.
„A kijelölt gyalogosátkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.”
↑
1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól – azaz a KRESZ - 43. § (3) ← a 2/1984. (I. 29.) KM-BM együttes rendelet 28. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 1984. VII. 1-től.
"Mert ez elég indokolatlan lenne mivel nincs gyalogos."
Hát hacsak nem láthatatlan autó, vagy üveg autó áll ott, akkor meg kell állni, mert honnan tudod, hogy épp a kocsi előtt nincs gyalogos, és ezért állt meg?
Mivel ahogy előttem is írták a balra kanyarodáshoz be kell menni a kereszteződésbe. Lehet, pont azért állt meg a zebra előtt, mert épp egy gyalogos sétál át.
Nekem még úgy oktatták, hogy ha a szélső sávban zebra előtt csak azért áll meg az autós hogy kirúzsozza magát, nekem akkor is meg kell állnom és csak körültekintés után mehetek tovább.
Az úton amin haladok megy előttem egy kocsi!
Én látom hogy a zebránál senki nincsen egy totálisan belátható egyenes útszakasz!
A kocsi előttem átmegy a középen lévő sávba mert balra akar kanyarodni de szemből jönnek ezért a zebra előtt áll. Így képzeljük el a helyzetet. Ezért is köteles vagyok teljesen indokolatlanul megállni???
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!