Sárga csíkos kerékpársáv átvezetésen elsőbbsége van-e a gyalogosnak?
Van egy kereszteződés, zebra nincs, csak egy sárga csíkos kerékpársáv átvezetés és előtte az úttesten érkező járműveknek van elsőbbségadás kötelező táblája.
Ezen a sávon vajon van-e bármilyen elsőbbsége a gyalogosoknak?
Gyakran járok autóval egy ilyen helyen és a gyalogosok olyan kényelmesen sétálgatnak át rajta szinte mindig, mintha a parkban korzóznának.
Legutóbb csak lassítottam, mivel kerékpár nem közeledett és egy gyalogos pár lazán kilépett elém és elindultak a túloldalra, vészfékeznem kellett, pár centivel előttük álltam meg. És még nekik állt feljebb, kiabáltak, mutogattak.
Most én vagyok a hülye és nem tudok valami szabályt, vagy az összzes gyalogos a hülye, akik kijelölt átkelőhelynek nézik a sárga vonalakat?
Egyenesen haladok tovább az autóval, egyirányú utca, jobbra és balra is tilos kanyarodni. Merőlegesen csak kerékpárok járhatnak és tömegközlekedés.
Szóval egyenesen továbbhaladás esetére érdekelne a válasz.
A gyalogosok a hülyék, azt hiszik hogy zebrán vannak.
Nincs semmilyen általánostól eltérő elsőbbségük. Ugyanolyan, mintha egy sima kereszteződésben mennének át.
Amúgy a Népligetben van egy ilyen, amit rendszeresen zebrának néznek a bamba gyalogosok.
Ezek a sárga jelzések két célt szolgálnak:
- a kerékpárosnak mutatják, hogy nincs vége a világnak, folytatódik tovább a kerékpárút/sáv az útkereszteződés után is;
- az autós figyelmét felhívja arra, hogy kerékpárosok közlekedhetnek arra.
Semmi más funkciója nincs.
Így senkinek szabályozza az elsőbbségét. Gyalogosnak ott nincs is nagyon keresnivalója.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!