Akik sok országban járnak: Csak Magyarországon ilyen siralmas a közlekedési kultúra vagy mindenhol?
Sokat megyek az M1-esen és akármit csinálok akárhol vagyok 5 percben belül rögtön megjelenik egy bmw-s aki vadul villogtat, dudál a seggemben, hiába van torlódás a belsőben és a külsőben is. Szerintem ezért van az M1-es minden nap baleset (hétfőn 5 darab is volt.)
Budapesten meg Győrben őrültek háza van, mindenki idegbeteg.
Tavaly nyáron voltam Horvátországban 1 hétre csak de ott mindenki úgy vezetett mint a kisangyal, pedig mediterrán ország. Ausztriában is voltam most, igaz ott is sok hülyével találkoztam.
A magyar közlekedési kultúra közel a tökéletes szinten van, annyi hogy az irigységet, mások utálatát lecserélném az erdélyi stílusra. Itt arra gondolok, hogy egyes sofőrök által vélt kicsi követési távolság esetén fékezgetnek, pályán ráérnek aludni a belsőben 130-cal, mert "ennyi a megengedett és más se menjen gyorsabban", ha rendőrt látunk nem jelzünk a másiknak, majd jól megbünteti. Erdélyben ez teljesen más, a 30 éves Dacia és a sok beszállított újabb Passat is elfér egymás mellett, az egyik 60-nal míg a másik 160-nal, de mégsincs ez az egymással szembeni utálat. A Dacia jelez, segíti az előzést, hadd menjen a másik a dolgára.
Olaszország északi része valóban elég kellemes, azért le tudják tolni egymást és figyelni kell a sok szlalomozó motorosra, de élhető, valóban jól vezetnek, nekem kifejezetten tetszik.
#10-es nagyon jól leírta az átmenetet, én is ezt vettem észre (bár szerintem anyagi helyzettől függ). Még annyi hogy a nyugati nyugodt, türelmes, kényelmes vezetés amellett hogy a haladás rovására megy, még bamba, buta sofőröket is generál. Angliában pl siralmas, hogy az 1 km hosszú gyorsítósávon nem tudnak becsatlakozni egy kamion elé/mögé, felveszik a tempódat és lesnek mint hal a szatyorban. Az autót nem érzik, buták a forgalomhoz, egyszerűen tudják a céljukat és a motorháztetőt bámulva mennek előre. Éjszaka a 4 sávos pályán utolérik a kamiont, befékeznek mögötte (sávváltás, gáz elengedése bonyolult), követ 2-3 lejáratig, majd ha lementél előlük felgyorsít és megy tovább.
Minél szegényebb helyre mész, az autósok jobban haladnak, előzgetnek, de érzik is az autót, átlátják a forgalmat és jól vezetnek. A marokkói szintig éppen nem kell eljutni, szerintem az otthoni bőven az arany középút.
És legyünk őszinték, előzékenyek vagyunk és hamar kiengedjük a másikat egy kereszteződésben.
Én erdélyi vagyok, és mikor átmegyek Magyarországra, olyan, mintha valami lassított felvétel menne, az autópályán is teljesen szabályos mindenki, nincs semmi gond. Igen, néha van egy-egy türelmetlen BMW-s (tényleg ők villognak a legtöbbször), de annyi baj legyen, el kell engedni őket. Ausztriától nyugatra pedig a villogósok is eltűnnek, Németországban még az Audi RS6-al sem villog le senki, annak ellenére, ha a Corsával 90-el mész a belsőben (saját szememmel láttam).
Ha pörgést akarsz, gyere át Romániába :D Elsőre nagyon durva, aztán hozzá lehet szokni szerintem, Beviz Eleknek igaza van, itt a 2 sávos főúton mindenki elfér: az ócska Dacia, sőt, még a sátoros cigányok is lovasszekérrel (ma is láttam, még mindig léteznek), a zsír új, 180-al hasító S-klass Merciig minden.
A közlekedési morál alapból jó NY-Európában, de a helyi adottságok szokatlanok lehetnek a magyarok számára.
Az osztrákoknál ugye sok a szűk, hegyi út és az emberek ehhez vannak szokva. Ez azt jelenti, hogy 40 fokos emelkedőn, ahol másfél autónyi hely van, simán képesek 60-al felrepeszteni, mert nekik ez teljesen hétköznapi szituációnak számít. És ezt úgy képzeld el, hogy ahova teherautóval normálisan be sem lehetne jutni, ott konkrétan helyi buszjárat is van! Gondolom azt mondanom sem kell, hogy ha valaki fentről jön, akkor annak gyorsan észbe kell kapni és meg kell állnia helyet biztosítania neki, mert megállni az emelkedőn nem lehet, különben nem fog tudni elindulni. Egy magyar ember meg ha kimegy az 1.6-os autójával, akkor ez számára szokatlan lesz.
Teljesen átlagos a hazai közlekedés, egyáltalán nem vészes, még ha közel sem tökéletes. 17 év kamionozás után mondom.
A legbénábbak a németek, és ezt komolyan gondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!