Ha még egyszer előfordulna ilyen akkor mit csináljak másként?
Sziasztok!
7 hónapos jogosítványom van, szóval kezdő vagyok a vezetés terén.
Nagyapám halála után megörököltem egy BMW E30-ast, teljesen alapváltozat, semmi elektronikai segédberendezés nincs benne ami pl. az úton maradásomat segítené csúszós körülmények között.
Tanulóautónak viszont megfelelő, jól meg vagyok vele.
Az első hóban félelmetes volt, de túléltem.
Egyszer kora reggel munkába menet 90-es tempónál intenzíven kellett fékeznem nedves úton, és megcsúsztam.Őszintén szólva fogalmam sincs mit csináltam, de az úton maradtam, szerencsém volt.
Úgyhogy csak a gatya lett teli, a szívem is majd kiugrott, de ez volt 5 hónapja, azóta minden szuper, sokat fejlődök.
Viszont ez az intenzív fékezés nedves úton dolog félelmet kelt bennem a múltkori óta.Akkor én hibáztam minden szempontból, az előttem lévő lassított, és későn reagáltam.
Tanulva a hibámból, tisztességesebb távolságot tartok ha lehet, és megfontoltabban, vagy inkább nagyobb figyelemmel járok ha az útviszonyok olyanok.
Ma viszont kora reggel mentem munkába, lakott területen kívül egy kanyarhoz közelítettem, amikor a kanyarból egy nyerges Scaniaval találtam szembe magam.
Három autót előzött egyszerre, és bár már majdnem, de még nem tudott visszatérni.
Óvatosan kezdtem fékezni, mert arra gondoltam, hogyha satuzok és keresztbe állok akkor végem van mint a botnak, mert ha ez a nagy dög átmegy rajtam, akkor a legnagyobb BMW fanatikus sem tudta volna megmondani,hogy milyen autóm volt.Engem meg maximum személyi alapján azonosítanak majd.
Na mindegy, lassacskán fékeztem, de nagyon úgy éreztem,hogy nem elég.
Végül is itt vagyok, a kamionnak sikerült visszatérnie, de nagyon közel volt.
Nem álltam keresztbe, dudálni sem villogni nem volt lélekjelenlétem, bár mit sem segített volna rajtam.
Ha nem húzódok le amennyire csak tudok, akkor szerintem elkapott volna vagy a traktor, de ha az nem is a szerelvény vége biztosan.
Utána szúró forróság járta át az egész testem, és arra jutottam,hogy az első "majdnem" esetem a közelébe sem ért ennek.
Ez most rendesen beszaratott.Nyilván benne van,hogy tapasztalatlan vagyok, és nem egy önvezető autóm van, de abban biztos vagyok,hogy ettől még egy profi is összetojta volna magát.Csak ő valószínűleg túlteszi magát rajta, és nem gondolkozik azon,hogy mit csináljon legközelebb másként.-ellenben velem.
Ha bármi tanácsotok van számomra, hogy mit csináljak másként, vagy bármi amiből utólag tanulhatok az ilyen esetekre akkor megköszönném ha leírnátok.
A leírásod alapján még soha nem vezettél autót vagy pedig valami súlyos problémád van, hogy ennyire megijedsz mindentől. Utóbbi esetben legjobb lenne téged eltiltani a vezetéstől és ezt nem viccből mondom.
De azért szép próbálkozás.
Ennyire nem kéne, hogy gond legyen a tapadás. Nem öregek a gumik rajta? DOT szám alapján ellenőrizzed le, ha öt évesnél öregebb, cseréld le újra. Hóban ugye téli gumival mentél? Érdemes lehet pár zsák homokot rakni a csomagtartóba. Ez egy részről növeli a tapadást, így kisebb az esélye, hogy elpörög a kerék, másrészről, ha elakadsz, van mit a kerék alá szórni.
Furcsa, hogy BMW létére nincs benne ABS, milyen gyártási évű az autó?
Nem jó, hogy félsz a fékezéstől, ez előbb-utóbb bajba fog sodorni. Látogass el egy vezetéstechnikai képzésre. Többek között van nekik profi gyantapálya, amin sokat gyakorolhatod a fékezést csúszós körülmények között. Youtube-on vannak videók ezekről.
12-es
Már hogyne lenne gond? Picit vizes úton is nagyon könnyű megcsúszni az autóval, ha hirtelen manővert kell csinálni, akármilyen jó gumid is legyen. És E30-as BMW-ről van szó, ami egy 30 év körüli autó lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!