Elütöttem egy szarvast (? )
Ma haladtam a főúton kb. 85-90 km/H sebességgel, mikor kiugrott elém egy szarvas. Én elütöttem, és a kocsi szélvédője beszakadt teljesen, de az orrát is cserélni kell a kocsinak.
Ebben az esetben ki volt a hibás? Beperelhettem volna ezért a szarvast? (Ha túléli). Vagy én fizettem volna bírságot? Kit hoztak volna ki hibásnak, ha bejelentem?
Logikát kár benn keresni, senki sem érti igazán, de így van.
A poén az egészben, nekünk is volt esetünk szarvassal. Egy pénteki nap kora este volt, lényegtelen pontosan mi történt, de azért bőven lett nálunk is kár.
Az autó csak hétfőn lett bevíve szervizbe, illetve a biztosítás intézve, viszont a vadásztársaságtól már szombaton jött telefonhívás. Igazából azt nem értem meg egyáltalán honnan a túróból tudták meg mert rendőr sem volt kinn se semmi, az első rendszámtábla ami elrepült megtaláltuk szóval semmi nyom nem maradt ott.
Rögtön az első kérdésük az volt, hogy elhoztuk-e az állatot, mert hogy nem találják... Én meg amilyen jó kedvemben voltam be is olvastam nekik, hogy talán nem azzal kéne kezdeni, hogy jól van-e mindenki stb, nem az idióta szarvasuk miatt aggódnak, ami valszeg még életben maradt és elment valahova.
Mondjuk pár évvel rá, volt egy jó kis személyes " bosszúm ", mozdonyvezető vagyok, nem egy szarvast, őzet stb sikerült elütnöm. Az egyik vonal olyan, hogy jobbra-balra erdő, de két külön társasághoz tartozik. A vasútnak meg kötelessége bejelneteni az iylen eseteket, az erdészet meg intézkedik. Én meg voltam olyan kedves, hogy a szarva egyik felét a sínek egyik oldalára a fák széléhez, a másikat meg a másikra húztam, döntsék el egymás közt melyiké.
"Nem értem a logikáját a dolognak. Ha tábla van, akkor én, a sofőr vagyok hibás ha elém ugrik egy szarvas? Ez hol logikus? Ha megpusztulok sem tudom kivédeni az ilyen helyzeteket. Még akkor is az autómra ugorhat egy szarvas, ha 1km/h-val totyogok."
Nem kell érteni a logikát, csak tudni, hogy így van. Ahol nincs tábla, az utat általában kerítéssel védik. Ahol van tábla, ott ezzel nem foglalkoznak, szabadon szaladgálhatnak az állatok. Kivédeni a helyzetet nem mindig lehet, csak megelőzni. A legrosszabb, hogy a vad értékét rád terhelik, ami szarvasbika esetén 10-20 milliós érték is lehet.
"Én meg voltam olyan kedves, hogy a szarva egyik felét a sínek egyik oldalára a fák széléhez, a másikat meg a másikra húztam, döntsék el egymás közt melyiké."
Ez nem volt olyan nagy probléma.
Vadászterületek határainál az a hivatalos álláspont, hogy a vad azé, akinek a területéről jött.
Ha már úgyis volt időd és lehetőséged megállni, akkor inkább egy késsel kikanyarítottad volna a combjait.
Azt egyébként én is felháborítónak tartom, hogy Záhonytól Rédicsig telerakják az utakat Vadveszély táblával, és közlekedhetek én bármilyen lassan meg óvatosan, mindenképpen én leszek a hibás, ha elütök egy vadat.
Nyilván az az oka a törvényi szabályozásnak, hogy a képviselők meg bírók elég nagy része vadászik, és ingyen szarvasok meg vaddisznók ellenében megtették ezt a szívességet a vadásztársaságoknak.
"Vadászterületek határainál az a hivatalos álláspont, hogy a vad azé, akinek a területéről jött. "
Vagyis, amelyik oldalon maradt a farka, oda valósi illetőségű.
Éppen ezért van mindenhol vadjelző tábla, ott is ahol nincs. Így nincs miről beszélni se. Ahol nincs és mégis elütöd, nagyon ritka eset, a vadásztársaság kártalanít. Köze nincs ahhoz, hogy mit hogyan csinálnak ők a vadakkal, ez egy egyszerű "biztosítás" a részükről. Ők ezt azzal enyhítik saját magukon, hogy a WC ajtómon is vadtábla van már lassan. Nálunk mindenhol van.
Ez tipikusan olyan tábla, hogy lószart se ér. Látom, hogy erdő van akkor vad is. Meg ugyanúgy megy mindenki 90-nel, még a tanulók oktatásánál is, a vadjelző táblát meg se említik mi az, mert csak egy dísz (gyerek tanul vezetni onnan tudom). Vagy most mindenki menjen 60-nal ahol vadjelző tábla van? Mert akkor egyszerűbb a sebességhatárokat átírni ennyi erővel.
Milyen 10-20 millió, ne röhögtess már. A farkas ami fokozottan védett itthon annak is csak 250ezer az eszmei értéke. Ha ilyen létezne ettől zengene a fél ország, hogy valakit meghúztak egy szarvas miatt 10 millióra... Nem mesevilágban kéne élni.
100-200 ezres bírságot el tudok képzelni, az reális is.
A farkasnak eszmei értéke van, van. A szarvas esetében az agancs mint trófe, az dobja meh az értékét. Ha nem is 10-20 millióval, de 1-2-vel tuti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!