Hibát követtem el? Lakott területen 50 km/h sebességgel haladtam, jött mögöttem egy gépjármű. A lakott terület elhagyása után (a tábla után közvetlenül) elkezdtem kigyorsítani, hogy elérjem a 85-90 km/h – s sebességet. A többi lent.
rendszeres az ilyen érthetetlen járműmozgás...aztán mellette elhaladva látom, hogy vagy telefonál, vagy sms-t ír, vagy a barátnője hajol erősen az ölébe..
mindent figyelembe kell venni, és nem csodálkozni semmin.
..persze nem árt egy erős autó sem...
Először is a másik jármű nem előzhetett volna, mivel nincsenek meg az előzés feltételei. Ebben 100%-ban ő a hibás.
Viszont egy esetleges baleset esetén a felelősség részben a tied is: felismerted a veszélyes helyzetet, de nem tettél meg mindent az elkerülése érdekében. A te kötelességed lett volna elősegíteni azt, hogy minél hamarabb befehezhesse a manővert -konkrétan lassítással lehetővé tenni, hogy visszatérhessen a sávjába.
A KRESZ mind az előző, mind a megelőzött fél számára előírja a szabályokat; hogy ez biztonságosan történhessen.
Lehet, hogy nem 10 másodperc volt, csak 5... Csak saccoltam.
Nekem egy 22 éves kocsim van, az meg egy kb 10 éves Volvó volt. Lakott területen jött mögöttem... Mikor kigyorsítottam, nem láttam a visszapillantóban... mert addigra már előzött, akkor láttam meg, mikor mellém ért. Ekkor levettem a lábam a gázról.
Nem is értettem, hogy mi a fenét kínlódik és miért nem lép oda neki rendesen...Lakott területen jött mögöttem... Mikor kigyorsítottam, nem láttam a visszapillantóban... addigra már előzött. Ekkor levettem a lábam a gázról.
Azért nem feltételeztem mert jobbra van egy bekötő út a helység tábla előtt, azt hittem lefordult jobbra, én meg kigyorsítottam rendesen nem lépve át semmilyen sebességkorlátot, belenéztem a tükörbe, nem volt mögöttem... csak megláttam, hogy előz, ekkor levettem a lábam a gázról. Ő meg párhuzamosan jött kb 5 másodpercig mellettem, ezért írtam, hogy nem értem mért nem előzött be gyorsan...
Nem érzem jogosnak a "fogházas" komentet az előzőekben...
Főleg úgy, hogy aztán végig ott ment előttem én meg csak néztem, hogy hogy vezet, ugyanis a sofőr több kanyarban átlépte a záróvonalat... Kacsázott az úton...
Én semmilyen sebességhatárt nem léptem át, egyedül az fogalmazódott meg bennem, hogy ha és itt egy nagy ha van, ebből baleset lett volna, akkor engem hogy terhelt volna felelősség.
De leszűrtem a konzekvenciát, hogy lassítanom kellett volna, nem elég csak tartani a sebességet. De ha pl. belassítok, ő meg pont azért nem tud visszamenni mögém, akkor meg abból van a tragédia...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!