Itt elsőbbsége van a kerékpárnak?
Első kép:
Kerékpárral érkeznék. Nekem van elsőbbségem, vagy az autónak aki onnan érkezik, ahonnan a google autó elkészítette a képet?
Ha jól tudom, a tábla szerint nekem van elsőbbségem.
A második helyszín(ugyan az a kerékpárút, csak 1 utcával odébb):
Itt kerékpárosként elsőbbségem van?
Szintén onnan nézve, ahol a google autó elkészítette a képet.
Kerékpárosként honnan tudhatom, hogy melyik tábla van kitéve az autósoknak, illetve mi a különbség a 2 tábla között?
Ismerős a hely, s tudom, eléggé kritikus az egész Veres Péteren a kerékpározás.
Nem csak a kereszteződésekben, hanem a kerékpárúton álló autók, azon sétáló emberek stb.
Mindkét helyen elsőbbséged van a betorkolló útról érkezővel szemben, hiszen a tábla vonalánál kezdődik annak hatálya.
Ezen felül a Veres Péterről lekanyarodónek is el kell engednie téged.
Második válaszban van egy hiba. Ez lehet tévedés, de félreérthető fogolamazás is.
A sárga jelzés nem biztosít elsőbbséget! Nem bringás zebra.
ez bizony bringás "zebra", a kerékpárosnak elsőbbsége van, mielőtt a főúton haladónak is elsőbbséget adna a versenyző...ilyen kerékpáros út elsőbbségadással védetten itt Budán is van dögivel..
persze így nem mindenhol látható, csak ahol a kerékpáros út párhuzamosan fut védett útvonallal..
Első válaszoló vagyok.
A kerékpár út átvezetését jelölő vastag sárga szaggatott vonal nem szabályozza az elsőbbség kérdését.Csupán azt jelöli, hogy a kerékpár út, a keresztező úttest másik oldalán is folytatódik.
Mondom, nincs, nem létezik kerékpáros zebra.
A sárga jelzés célja:
- tájékoztatja a kerékpárost arról, hogy a kereszteződés után folytatódik a kerékpárút/sáv
- óvatosságra inti az autóst.
Az elsőbbséget a kihelyezett táblák szabályozzák, nem a burkolati jel.
Kétféle elsőbbséget szabályozó tábla van. A csúcsára állított háromszög, és a nyolcszög alakú tábla.
Nem véletlenül ilyen egyedi a formájuk. Így hátulról is fel lehet ismerni. A tábla hatálya az oszlop vonalától kezdődik.
2-es vagyok
Nem arra értettem, hogy minden egyes alkalommal elsőbbsége van, ha azt a sárga felfestést látja. Hanem azt, hogy itt, elsőbbsége van és ahol ilyen sárga átvezetés van felfestve, ott az átvezetésen keresztül kell haladnia.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!