Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Sávváltáskor, kanyarodáskor,...

Sávváltáskor, kanyarodáskor, mikor és melyik tükrökbe kell belenézni?

Figyelt kérdés
Indexelés előtt is ki bele kell nézni a tükrökbe? vagy csak utána is? Melyik szituációban, melyikbe? Tud erről valaki egy részletesebb cikket küldeni?
2017. aug. 8. 18:05
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Először index, jelezve a forgalomban résztvevőknek a szándékod. Aztán az az oldal tükör, amelyik irányba kanyarodsz/ sávot valtasz. Holt tér ellenőrzés fejet forgatva, nem tükörből, természetesen abba az irányba, amelyikbe kanyarodsz/ sávot valtasz.

Ha megbizonyosodtal afelől, hogy szabályosan megkezdheted a manővert (nem valakire huzod a kormányt, mert forog a fejed, nem jön senki jelentősen nagyobb sebesség különbséggel, akinek a fektávján belül érkeznél, stb...), megkezded, befejezed.

Index le.

2017. aug. 8. 18:23
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Én így csinálom: már a manőver előtt feltérképezem a környezetemet, bal-közèp-jobb tükör. Így màr van egy ötletem, hogy ki mire készülhet. Aztán amikor indexelnék, csak azt a tükröt nézem egy pillanatra, amelyik az irányváltás felé esik. Index ki, nézem az előttem álló utat, kinek kell elsőbbséget adni stb. Majd mielőtt megmozdítom a kormányt, még egyszer belenézek abba a tükörbe, ami a kanyarodás irányába esik.
2017. aug. 8. 18:24
 3/7 anonim ***** válasza:
Jogos, holt teret is nézni kell, elfelejtettem írni.
2017. aug. 8. 18:25
 4/7 anonim ***** válasza:
100%

Holt teret is nézni kell .

Nekem egy furgonnal nem megy mivel csak kivül van tükör mivel zárt dobozos a verda , de index , tükörbe néz , ha nincs senki akkor is várok pár mp.-t és utánna kezdem a manővert majd be fejezem és index le . Ha valaki villog hogy be enged akkor a manőver végén elakadás jelzőt két villanásra be nyomom így meg köszönöm hogy be engedett maga elé és annyi . A meg köszönés már rég be vett módszer a sofőrök közt .

2017. aug. 8. 18:48
 5/7 anonim ***** válasza:

Sávváltáskor először tükörbe nézek, mert ha vannak mellettem, akkor nem is kezdek el indexelni. Ha nincs senki, indexelek, és újra tükörbe nézek. Ha okés minden, akkor sávot váltok. A ló túloldalára sem szabad esni, mert ültem olyan tanuló vezető mellett, aki olyan sokat bámulta a tükröket, hogy majdnem nekimentünk az előttünk lévőnek.

Ha jobbra váltasz sávot, akkor nem árt egy pillanatra jobbra fordulni, és megnézni az oldalsó ablakok miatt is, hogy nincs e melletted valaki, a holttér miatt. Nem szégyen.

2017. aug. 8. 22:30
 6/7 A kérdező kommentje:
ha ideiglenesen átsorolok a másik sávba pár másodpercre, akadály miatt, akkor visszasorolás előtt jobb tükör és ugyanúgy kell váll mögött hátra nézni?
2017. aug. 18. 14:39
 7/7 anonim ***** válasza:

Természetesen, minden sávváltáskor. Sosem tudhatod mikor akar jobbról előzni egy motoros vagy egy boyracer. És azért mert "az előbb" 130-as tempónál nem volt meg ott senki, van olyan jármű, ami ott tud lenni jóval gyorsabban, mint az itthon megszokott tempó. Autobahn pl Németországban a sebességkorlátozás nélküli szakaszon eléggé ilyen terep, a semmiből jönnek 280-nal. Sajnos akad 1-2 hülye aki itthoni körülmények között is próbálgatja magát...

A lényeg az, hogy nem tippelunk, meg gondoljuk, hanem megbizonyosodunk arról, hogy az út számunkra szabad..

2017. aug. 18. 14:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!