Ráállhatok a kereszteződést keresztező kerékpárútra kanyarodáskor?
Készítettem egy gyors képet (link lejjebb). Én az autót ábrázoló autóval közlekedek és az adott útszakaszra szeretnék kifordulni. Ekkor, ahogy az ábrán is van ráállhatok a kerékpárútra, ha ott meg is kell állnom, mert a forgalomtól nem tudok kifordulni egyből?
(a kép nagyjából méretarányos, tehát kb. egy félautónyi távolságra van az úttól a kerékpár út, tehát nehezen és nem biztosan belátható a kereszteződés, ha a kerékpár út előtt állok meg és várakozok a megfelelő alkalomra a kikanyarodáshoz).
Az érkező kerékpáros "jogszerűen anyázik" rám? (még odaérkezésemkor nem volt a közelben sem a kerékpáros)
Kép:
köszi
Elvileg nem állhatsz rá, mert kereszteződés. Viszont ha úgy ítéled meg, hogy máshogy nem tudod biztonságosan végrehajtani a kikanyarodást, egy veszélyes forgalmi helyzetet előzöl meg azzal, hogy esetleg feltartasz egy másik közlekedőt.
Egyébként ezzel a helyzettel rendszeresen találkozom a Kőbányai úti bringagyászon (ott a helyzetet bonyolítja, hogy a bringaút mellett van még két pár villamossín is, így elvileg a kereszteződéstől kb. 15 méterre kéne várakozzon a delikvens). Anyázhatnék, de nincs értelme, a közúti közlekedés része, hogy időnként feltartanak, aki nem tud ezzel megbirkózni, az ne üljön bringára.
Az anyázás igazából azt illeti, aki azt a bringautat odatette. A külön vezetett bringaút csak lakott területen kívül indokolt megoldás, lakott területen belül csak komplikálja a kereszteződéseket, és nehezebben láthatóvá teszi a bringást (lásd szellembringa a Kőbányain). Én nagyon jól elvagyok az úton is, de ha már mindenáron bringás infra kell, akkor inkább bringasáv legyen.
Elsőnek:
"Elvileg nem állhatsz rá, mert kereszteződés."
Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy mi tiltja a kereszteződésben való megállást? Mert tudomásom szerint a kereszteződésekből egyedül a vasútira van ilyen szabály. Nem is lenne sok értelme ilyet szabályozni.
Hogy a kérdéshez is hozzászóljak, én úgy vélem, hogyha nem tudod biztonságosan megközelíteni a kereszteződést, akkor nyugodtan állj meg rajta, persze előtte engedd el a kerékpárosokat. Amelyik már akkor érkezik amikor már rajta állsz, az vár vagy kikerül.
Jó napot!,
A válasz(ok):-igen,ráállhatsz!
-nem,nem anyázik jogosan!
Neked,és az előttem válaszolóknak is áttanulmányozandó a KRESZ /1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet/,ezen belül a kérdésre vonatkozó szabályok:28.§(2) bekezdés b)pont,(3)bek.,40.§ (5) d),(6)bek.,1. számú függelék III. fejezet b),d)pont.
Ha van még egyéb szabály,vitázhatunk,én is hibázhatok!
(bár nem szoktam /:/).
...08:39-nek!
rád nem vonatkozik 09:03-as válaszom,akkor küldted be amikor én pont írtam! A kereszteződésben megállásra a
40.§,(5)bek.d)pont és(6)bek.vonatkozik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!