Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Jobbkéz szabály vagy kanyarodá...

Jobbkéz szabály vagy kanyarodáai szabály?

Figyelt kérdés
Adódottegy kis problémám KRESZ vizsgára gyakorlás közben. Egy oldanon gyakorlok és az egyik 3 pontos feladatnál nem igazán értem, hogy miért az a megoldás, amit az oldal ír. A helyzet a következő: egyenrangú kereszteződés, én egyenesen megyek tovább, jobbról egy jobbra kanyarodó jármű (B), szemből egy balra kanyarodó jármű (A) érkezik a kereszteződésbe. A megoldókulcs azt mondja, hogy a B után és az A elött kell mennem. Viszont ha jól emlékszem úgy tanultuk, hogy a jobbkéz felülírja a kanyarodási szabályt, ezért nem igazán értem, hogy miért ez a megoldás. Lehetséges, hogy az oldal elpuskázta a dolgot, vagy csak én nem értem pontosan a dolgot? Köszi előre is a válaszokat! :)

2017. aug. 4. 14:26
1 2 3
 11/27 anonim ***** válasza:
54%
Egy képet betehetnél, mert baromira nem világos a szitu. Szerintem az első is félreértette meg nekem sem teljesen világos, hogy az akkor az (A) jelű jármű az melyik oldalra kanyarodik. Az ő szemszögéből nézve kanyarodik balra vagy az én szemszögemből nézve? Én az utóbbira gondoltam, mert úgy tűnik logikázósabbnak a feladat, de ahogy látom mindenki más az ellenkezőjeként értelmezte.
2017. aug. 4. 18:35
 12/27 anonim ***** válasza:
Bocsi, tehát én úgy értelmezem, hogy az ő szemszögéből nézve kanyarodik balra. Rosszul írtam.
2017. aug. 4. 18:36
 13/27 anonim ***** válasza:

...tehát ergo elém kanyarodna be ha jól értem. Akkor viszont jó a feladat, hiszen az (A)-nak elsőbbséget kell adnia neked, mert te egyenesen mész, neked meg a (B)-nek kell elsőbbséget adnod a jobbkéz-szabály miatt.

A (B)-nek senkinek nem kell elsőbbséget adnia, ezért megy ő elsőként. Utána marad az (A) és te. Te egyenesen mész, az (A) pedig eléd akarna bekanyarodni, tehát az (A)-nak elsőbbséget kell adnia neked, ezért ő lesz az utolsó.

2017. aug. 4. 18:40
 14/27 anonim ***** válasza:

Az A járműnek elsőbbséget kell adnia neked mert te mész egyenesen. Jól nézne ki hogy mennék egyenesen és mindenkit aki szemből előttem balra akar kanyarodni azt elengedném. A kanyarodási szabályod ez esetben nem használatos. Az akkor kell ha te jobbra akarnál fordulni és az A val egyszerre érnétek oda.

Én úgy tanultam az elsőbbség adás sorrendjét hogy: Jobbról, egyenesen, kisívben, nagyívben. Az Anak mindenkit el kell engedni.

2017. aug. 4. 19:50
 15/27 Alex Fly ***** válasza:
76%

Az zavart meg téged, hogy ugyan alapvetően jól gondolod a jobbkézszabályt, viszont A és B nem keresztezik egymás útját, tehát ők nincsenek elsőbbségi helyzetben. Csak te az A-val (jobbkéz) illetve te a B-vel (kanyarodási szabály).

Tehát a jobbkéz miatt elsőbbséget adsz A-nakb utána a B-vel szemben neked van elsőbbséged.

2017. aug. 4. 20:57
 16/27 Alex Fly ***** válasza:
Bocsánat, felcseréltem a két járművet. Szóval ahol A szerepel ott B-t kell érteni és fordítva...
2017. aug. 4. 20:59
 17/27 anonim ***** válasza:
57%

Látom azért volt pontozás....

Na de ez a szitu a kresznél pont "beugratós", ezért illik megjegyezni.

1-es voltam

2017. aug. 4. 22:20
 18/27 A kérdező kommentje:

Fuuu! Köszönömszépen a magyarázatot, így már megértettem!

Szerettem volna képet feltölteni, de valamiert nem sikerült... :(

2017. aug. 5. 00:49
 19/27 anonim ***** válasza:
68%
Az élet nem úgy megy, hogy na most ez a szitu beugratós volt, karamboloztam... :) Át kell látni a helyzetet vagy ne vezess. Ennyi a véleményem.
2017. aug. 5. 01:03
 20/27 A kérdező kommentje:
Természetesen amíg bizonytalan kezdő leszek természetesen óvatosan fogok vezetni!!!
2017. aug. 5. 10:45
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!