Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Jobbkéz szabály vagy kanyarodá...

Jobbkéz szabály vagy kanyarodáai szabály?

Figyelt kérdés
Adódottegy kis problémám KRESZ vizsgára gyakorlás közben. Egy oldanon gyakorlok és az egyik 3 pontos feladatnál nem igazán értem, hogy miért az a megoldás, amit az oldal ír. A helyzet a következő: egyenrangú kereszteződés, én egyenesen megyek tovább, jobbról egy jobbra kanyarodó jármű (B), szemből egy balra kanyarodó jármű (A) érkezik a kereszteződésbe. A megoldókulcs azt mondja, hogy a B után és az A elött kell mennem. Viszont ha jól emlékszem úgy tanultuk, hogy a jobbkéz felülírja a kanyarodási szabályt, ezért nem igazán értem, hogy miért ez a megoldás. Lehetséges, hogy az oldal elpuskázta a dolgot, vagy csak én nem értem pontosan a dolgot? Köszi előre is a válaszokat! :)

2017. aug. 4. 14:26
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
70%

Pedig jól írta a gép.

Miért? Mert az Annak isten igazából nincs senkinek elsőbbség adás kötelezettsége mert jobbra fordul.(kivétel gyalogos) Ez akkor igaz ha megvan az 1-1 sáv.(autós szempontból)

Ezután ott maradtok ketten és így már egyértelmű a stájsz neked is ;)

2017. aug. 4. 14:39
 2/27 anonim ***** válasza:
17%

Szerintem pedig neked van igazad. Ilyenkor a jobbkézszabály számít, és A-nak kellene mennie először, plusz B-nek is vele együtt, hiszen nem zavarják egymást. És csak a legvégén neked.

A gyakorlatban viszont ez egy eléggé ciki helyzet. Én legalábbis A helyében biztosan nem indulnék el gondolkodás nélkül. Inkább elengedném a szembejövőt, vagy megvárnám, amíg jelez, hogy megadja az elsőbbséget...

2017. aug. 4. 14:47
 3/27 anonim ***** válasza:
56%

Szerintem csak nagyon fáradt vagy !:)

Magad is leírtad. Jobb kéz szabály! :) Elengeded azt, aki neked jobbra van (B), aztán mész te egyenesen, aztán nagy ívben balra az A.

2017. aug. 4. 14:54
 4/27 anonim ***** válasza:

Először elmegy a B, igaz jobb kéz felől van neki autó, de jobbra kis ívben kanyarodik. Eddig kell kezelni a kereszteződést jobb kézszabály alapján.

Utána egy autó szemből balra, te egyenesen, innét kanyarodási szabály szerint te következel..

2017. aug. 4. 15:21
 5/27 anonim ***** válasza:
A B jobbra esik neked, ezért jobbkézszabály alapján elengeded. Ezután te mész, mert az A autó neked ad elsőbbséget jobbkézszabály alapján. Végül az A megy el, mert ő balra kanyarodik. Ja és az A és a B közül azért a B fordul el először, mert mindig a jobbra kanyarodónak van elsőbbsége, a balra kanyarodóval szemben.
2017. aug. 4. 15:23
 6/27 anonim ***** válasza:
Csak itt meg arra kell figyelni, hogy nehogy úgy gondolja a kanyarodó, hogy ő megy először!
2017. aug. 4. 15:23
 7/27 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Igazándiból értem a program nézőpontját, azzal nincs problémám, inkább arra irányulna a kérdésem, hogy ilyen esetben figyelembe kell-e venni a jobbra (kis ívben) kanyarodó autónak a kanyarodási szabályból adódó elsőbbségét, vagy ebben az esetben is felül írja-e a jobbkéz szabály ezt?

2017. aug. 4. 15:40
 8/27 anonim ***** válasza:

leragadtál ennél a kanyarodási szabálynál.

Állj ki egy ilyen kereszteződésnél a járda szélére, és nézd, mit tesznek a versenyzők..

a megoldó kulcs jó.

2017. aug. 4. 16:07
 9/27 anonim ***** válasza:
Kérdező, én nem értem milyen kanyarodási szabályról beszélsz ebben az esetben.
2017. aug. 4. 16:25
 10/27 A kérdező kommentje:

Úgy értem a kanyarodási szabályt (#9), hogy a jobbra, kis ívben kanyarodónak elsőbbsége van a balrakanyarodóval szemben, és ha ilyen logika mentén haladunk, akkor utána nekem (aki egyenesen megy) pedig elsőbbségem van a balossal szemben.

Nekem egyébként a leglogikusabb és egyszerűbb variációnak az tűnne, ha A és B egyszerre elmennének, hiszen ők (elvileg) nem zavarják egymás továbbhaladását.

2017. aug. 4. 16:39
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!