Kezdőoldal » Közlekedés » Közlekedésbiztonság » Tolatás közben miért biztonság...

Tolatás közben miért biztonságosabb hátrafordulni, mint a belső tükröt nézve tolatni?

Figyelt kérdés
Szerencsére már van jogsim, igaz azóta nem vezettem, de már akkor is iszonyatosan kényelmetlen volt forgolódnom és a kormányzás sem volt olyan kézreálló. A családi kocsinkra pedig ez hatványozottan igaz, mert nincs benne szervó és olyan kötött mozgása van, mint egy kamionnak. Múltkor apámmal elmentem egy kietlen helyre ismerkedni azzal a tragacs autóval és szörnyű volt hátra fele fordulva tolatni. A derekam, karom és a nyakam is belefájdult. Most komolyan ennyire nem biztonságos simán belső és szélső tükröket használva tolatni? Mi lesz akkor, ha simán tükörbe nézve végzek hátramenetet? A sebességváltáson kívül talán ez okozza a legnagyobb kényelmetlenséget a vezetésben.

2017. ápr. 22. 11:25
1 2 3
 11/25 Beviz Elek ***** válasza:
20%

Mir nem mutat ember? Magyarázd már el légyszíves :D

2017. ápr. 22. 14:18
 12/25 anonim ***** válasza:
67%

A tükörnek hatalmas holtterei vannak és a távolságok teljesen mások benne.

Kamionos meg egyéb zárt autós kényszerből tükrözhet de ha személyautón van hátsó ablak akkor azt használni érdemes és praktikus.Így is vígan elfér egy autó vagy ember egy zárt kocsi holtterében,de nem tudnak mit csinálni maximum kiszállnak megnézni, hogy nincs e mögöttük senki.

2017. ápr. 22. 15:26
 13/25 anonim ***** válasza:
66%
Pontosan. Tükörből nem látni a holttereket, és nem mellesleg aki mind a 3 tükröt egyszerre tudja nézni, hogy mindent egy időbe lásson az vagy kaméleon, vagy 6 szeme van. Ha hátrafordulsz látsz mindent egyben. Valóban kényelmesebb tükörből tolatni, de biztonsági szempontból kockázatosabb. Én azon szoktam röhögni az iskolából, ha viszem haza a gyereket, hogy a nagy májer csávók napszemuvegben csak tükörből tolatnak, amikor ráadásul alig látnak ki az ülésből, kishíján szokott is nekik sikerülni, hogy elüssenek valakit. Pusztán májerkedés.
2017. ápr. 22. 19:21
 14/25 anonim ***** válasza:
66%

5-ös

Ne haragudj, de ekkora baromságot rég olvastam.

Ha a tükröket nézed akkor meg nem látod az autó jobb/bal oldalát, vagy egyiket sem annak függvényében,hogy melyik türköt nézed.

Esetleg ha kancsal vagy, akkor tudsz két felé, de ha én tükörből tolatok akkor egyszerre csak egy tükröt tudok nézni, és folyamatosan rápillantok mindre.

De ugyan így ha hátrafelé tolatok, akkor előre is nézek, mert nem akarom meghúzni az másnak a hátulját pl. egy párhuzamos parkolásnál.

A teherautó sofőrt meg ne keverd ide, mert ő előtte csinál egy C kategóriás jogosítványt.Az úrvezető meg forduljon hátra, mert van aki még tolatókamerával sem tud tolatni, nemhogy csak a tükröket nézze.

A kérdező meg tolasson úgy,ahogy biztonságosnak érzi, de aki tud tükörből tolatni az tudjon hátrafordulva is.

2017. ápr. 22. 19:41
 15/25 Beviz Elek ***** válasza:
24%
Folyamatosan fossátok a szót, de senki nem válaszol hogy milyen holttereket vannak tükörből ami hátrafordulva nincs.
2017. ápr. 22. 19:44
 16/25 anonim ***** válasza:

"A teherautó sofőrt meg ne keverd ide, mert ő előtte csinál egy C kategóriás jogosítványt.Az úrvezető meg forduljon hátra, "

Ezért írtam példának a "B"-vel vezethető Opel Combo-t.

2017. ápr. 22. 19:57
 17/25 anonim ***** válasza:

15-ös, teljesen egyértelmű hogy nagyobb a belátható terület hátranézve.Már egy sima sávváltásnál is megbújik egy teljes autó a holttérben,nem hogy egy bicajos vagy ember, ezért ajánlják hogy sávváltás előtte mindig nézzünk oldalra a fej elfordításával. Igazából a külső tükrök csak egy kis szélesedő sávban mutatják a hátsó teret,a középső meg jó esetben lefedi a hátsó ablak kitekintési szögét egyenes vonalban.Csak ehhez kapkodni kell háromfelé a fejet, és miközben egyiket nézed a másik oldalról szépen begyalogolnak alád. De ha hátrafordulsz akkor az emberi látómező 200 fokos nagyságát kihasználod,természetesen a B-C oszlopok takarása által képződött és az autó hátfala alatti vetületen kívül,viszont a fej mozgatásával ezt is kompenzálni lehet. Most nem zárt dobozosokról írok,vagy tetőig pakolt kombikról.Ott ez van ezt kell szeretni alapon marad a tükör.

De átlátható személykocsiban menőzés a tükörből tolatás ami addig szokott tartani míg elüt valakit vagy meghúz valamit. Persze kapubeállóba centizésnél jól jön a tükör is,de aki csak tükörre hagyatkozva vágódik ki a parkolóból hátrafelé az gyakran kap dudálást vagy rácsapnak a kasztnijára. Elég sok ilyennel találkoztam már.

2017. ápr. 22. 20:15
 18/25 Beviz Elek ***** válasza:
0%

Megnézem hogy milyen gumiember vagy, ha hátrafordulva látod ha pl balról jön egy autó. Lehet velem van a baj, de a gerincem és a csigolyáim nem tekerednek 360 fokban.

Szóval mint írtam, jobbra és hátra tök jól látsz és még kényelmetlen is.

Ezzel szemben:

Tőled jobbra nézel el: 2 másodperc és jobb tükör, középső tükör és a fejed fordításával jobboldalra elnézel a világ végéig, nem beszélve hogy látod mi van a kocsi oldalánál (oszlop pl) és az orránál (másik autó pl). Ezek kormánytekergetésnél számítanak.

Hátrafordulva nem látsz el balra (én legalábbis), előre nézve belepillanthatsz a bal tükörbe, ugyanúgy látod a kocsi bal oldalánál lévő dolgokat és balra elnézhetsz Mucsaröcsöge-alsópusztáig.

Szóval ezt benézted.

Ja, előre nézve, a tükröket használva, a B és C oszlop holttereit is belátod :D

A távolságokat tükörből is meg lehet tanulni felmérni, magát minősíti aki ezt hozza fel hátránynak.

Hogy érted hogy ha valaki tükörből vágódik ki a parkolóhelyről? Ha hátrafordulva vágódsz ki, akkor nem jöhet valaki? Ne mond, hogy hátrafordulva te átlátsz a fémen (másik autók) de én forgolódás nélkül csak a fejemet elfordítva nem, mert kiröhöglek.

Ha sávváltásnál eltűnnek az autók melletted, akkor szerintem állítsd be a tükröket. Nekem sikerült, a mellettem lévő sávban haladó autónak tükörből még látom a hátulját, de már feltűnik az első ablakban is legalább az eleje.

Az UK-ban előfordul hogy jobban kell nézelődjek jobb oldalra, de nem a mellettem lévő sávot, hanem azt hogy a 2-vel mellettem lévőből jönnek-e a másikba, ahova én akarok. Viszont tolatás (parkolás) esetén ezt ne nagyon hozd fel, hiszen alap esetben előrefelé közlekedsz a pályán. Akár egy főútra való kitolatásnál elég oldalra fordítani a fejed, nem értem minek kellene tekeregni, nem vagyok kígyó.

Persze, egyébként tényleg veszélyes tükörből tolatni, azoknak akik a több kép információit nem tudják összerakni. Akinek sikerül, az viszont sokkal biztonságosabban tolat. Szóval ha valaki szerencsétlen, annak nem kell nekiállni okoskodni mert más valamit meg tud csinálni, te meg nem.

2017. ápr. 22. 21:41
 19/25 anonim ***** válasza:

Nekem nem meszes a nyakam szóval a 200 fokban hátralátás nagyjából adott balra és jobbra is simán hátra tudok nézni,ugye a szemgolyó is mozog,persze jobbra felé nézve kicsit nagyobb a belátható rész de a bal hátsó oldalsó ablakon is simán kilátok. A tükröt akárhogy állíthatom egyszerű fizika hogy mindig lesz holttere,nem is kicsi, motoros kisautó bicajos úgy eltűnik benne mintha ott se volna.Ha nagyon kifelé állítom akkor meg a kocsi közelében lévő dolog tűnik el. Persze vannak már dupla megtört tükrök és utólagos póttükrök elektronikus pittyegők villogók, de alapból van holttér,legalábbis eddigi autóimon mind volt ezért minden sávváltáskor oldalra is kinézek és sokszor ez mentett meg az ütközéstől.

Azt meg fenntartom hogy a hátranézéssel nagyobb teret és főleg ami lényeg ,egyszerre egy időben megszakítás nélkül látok be. Tükörből ide oda kapkodva a fejet és közben hátrafelé halad a jármű,amíg egyikbe nézek a másik oldalról jön is a kocsi vagy ugrik ki a gyerek és ütjük is el. Tolatni nem mindig a nagy alföldi pusztán kell,van amikor rengeteg takaró és zavaró tárgy van a környezetben ahol hirtelen reakciókra van szükség.

Azt tudom hogy kamiont is vezetsz,és ott kötelező a tükör tolatás rutin.Viszont ott hatalmas holtterek vannak csak a vakszerencsére és mások belátására segítségére lehet bízni néhány sávváltást vagy tolatást ,egész autók haladhatnak km-eken át holttérben.De aki normál autót vezet annak könnyebbség a hátra tekintés. Bármilyen B oktatáson meghúznák azt aki nem néz hátra tolatásnál.

2017. ápr. 22. 22:06
 20/25 anonim ***** válasza:
100%

beviz elek

csak egy kérdésem lenne: amikor normálisan előre közlekedsz azt akkor miért nem tükörből teszed? mert szerinted az a biztonságos. akkor nyilván neked a menetiránnyal háttal kell vezetned. hiába gyözködod az embert, tolatni hátrafordulva IS a legbiztonságosabb. mint már irtam engem es a gyereket az iskolanal a sok tukorbu..zi ut el majdnem rendszeresen, mert nem neznek hatra csak elindulnak...

2017. ápr. 23. 09:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!